Tisztelt Hölgyem / Uram,

Megkeresésemet 3 lényegi pontra bontanám:

1.
Feleségemmel 1-2 éves távlatban lakásvásárlásban gondolkodunk, amihez lakáshitel felvétele szükséges.
Sajnos a múltban - önhibámon kívül - bekeveredtem egy családi hitelügyletbe, ami miatt jelenleg a KHR listán lehetek. Az ügylet nagyon sok éve húzódik. Jelenleg a követelést a bank már eladta egy követeléskezelőnek, aki a NET Program szerinti rendezéssel keresett meg minket. Ez pozitív elbírálás alá került, így az ügylet a NET Program keretében rövidesen (idén) várhatóan rendeződik. Innentől kezdve passzív KHR státuszba kerülök. Azt nem tudom, hogy innen 1 vagy 5 év múlva törlődök-e, mert nincs információm róla, hogy a NET Program szerinti adósságrendezés milyen mértékű tartozáskiegyenlítésnek minősül.

Első körben erről szeretnék néhány információt. Például a NET törvény kötelezi-e hitelezőt bármire is ebben a kérdésben, vagy itt is a tartozás vs. rendezés mértéke a mérvadó? Azaz ha a tartozás teljesen rendezésre kerül, akkor a KHR listáról 1 év múlva lesz törlés, amennyiben viszont részteljesítésről (tartozáselengedésről) beszélhetünk, akkor 5 év? Szerintem ez utóbbi kérdés önmagában is bonyolultságot rejt, hiszen az idők folyamán kamatolódott a tartozás, viszont folytak is be a összegek a végrehajtás során. Majd ezen túlmenően engedményezésre került az adósság és egy csökkentett összegen vette meg a követeléskezelő. Illetve a NET rendezés alapján érkezik majd az államtól a vételár, tehát akár nézőpont kérdése is lehet, hogy 100%-ban rendeződik-e az adósság, avagy sem.....

Ez egy kulcskérdés lehet az esetünkben, hogy 1 vagy 5 év a listáról való lekerülés. Természetesen ez onnantól kezdve élesedik, ahogy a NET program szerinti rendezés megvalósul (az állam megvásárolja az ingatlant és rendezi a hitelezőt), de már előre próbálunk eshetőségekben gondolkodni.

2.
A megkeresésem további lényege, hogy több cikkükben olvastam, hogy: "Bankpartnereink egyikénél van lehetőség lakáshitel igénylésére akkor, ha KHR státuszunk passzív, s a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett."
Azt meg lehet-e tudni, hogy melyik ez a bankpartner, aki ilyen feltételek mellett hajlandó hitelezni?

3.
Ahogy olvastam, házastársak esetében már együtt a házaspár kerül hitelbírálat alá, tehát hiába "tiszta" a feleségem, ha BAR listásként ott vagyok én.
Sajnos mindemellett feleségem jövedelme önmagában is kevés lenne egy nagyobb (15-20M Ft) lakáshitel igénylésére, mert a törlesztőrészlet várhatóan magasabb lenne, mint a fizetésének 40%-a (nettó 90eFt).

Mivel első és friss házasok vagyunk, és még nincs gyermekünk, elgondolkodtunk az új Orbán-csomag szerinti 10 millió forintos kedvezményes kölcsönön. Jól sejthető-e, hogy a CSOK-hoz hasonlóan a KHR listán szereplés itt sem lehet akadály?
Milyen megoldások jöhetnek szóba az alábbi elképzelés kivitelezésére?
- Elképzelt lakásérték: 25 millió Ft< - Rendelkezésre álló Önerő: 5 millió Ft
- "Orbán-kölcsön": 10 millió Ft
- Megoldandó hitel: 10 millió Ft -> ehhez már elég lehet önmagában a feleségem is, mivel ő hitelképes és a jövedelme ilyen összegnél már elég lehet a törlesztőrészlet vonatkozásában.
Kettőnk együttes jövedelme nettó 500eFt-ot meghaladja.

Előre is köszönöm visszajelzésüket!
Üdvözlettel,
Attila

Kedves Attila!

1. Az, hogy 1 vagy 5 évig szerepel a negatív információ a KHR-ben, attól függ, hogy a bank enged-e el valamekkora összeget a visszafizetendő kölcsönből. Ha igen, - úgy tudjuk - 5 év az időtartam. Arról, hogy adott esetben meddig fog szerepelni ez az információ a rendszerben, az érintett intézmény tud Önöknek pontos felvilágosítást adni.

2. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatás során ismertetik Szakértőink a legalább 6 havi passzív KHR esetén elérhető hitelkonstrukciókat. Ehhez első körben online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

3.
A babaváró támogatásnál - mivel ez kölcsönként indul és támogatássá csak akkor válik, ha teljesül a 3 gyermek vállalása - a hitelintézeteknek vizsgálniuk kell az igénylők KHR státuszát. Sajnos kizáró okot jelent, ha a házastársak közül bármelyik fél negatív információval szerepel a rendszerben. A támogatásról bővebb információt IDE kattintva olvashatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy aktív KHR státusznál, ha 1 év alatt rendezem a tartozást, akkor még 1 évig passzív státuszba fogok szerepelni a KHR rendszerbe értelemszerűen. Mivel van diákhitel tartozásom, ami követeléskezelőnél van és kaptam részletfizetési lehetőséget, amit már 1 éve fizetek.
A kérdésem az lenne, hogy ha több mint 1 év alatt sikerül visszafizetnem a tartozást, akkor is 1 évig maradok passzív státuszba?
Párommal szeretnénk 1-2 éven belül felvenni a babaváró kölcsönt.

Tisztelt ügyintéző!
Mennyi esélyünk van megkapni a babavárót annál a bizonyos 1 banknál ha mind 2 en paszív listások vagyunk, más hitelünk nincs és a többi kritériumnak megfelelünk? Általában hogyan szokott zárulni? Megszokták így is kapni vagy el szokták utasítani? Köszönöm ha válaszol!

Szép napot!
Szeretnénk a párommal felvenni a csok+hitelt, illetve a babavárót. Én venném fel a férj. Nejem csak társ lenne! Sajnos passzív bárlistás a párom.
Így mennyi esélyünk van? 360 ezer a nettóm és 2 gyermekünk van.
Köszönöm válaszukat.

Passszív KHR listán szereplünk. Szeretnék segítséget kérni, hogy melyik banknál tudnánk igénybe venni a babaváró hitelt?

Tisztelt Hitelnet
Nekem az lenne a kérdésem, hogy melyik bank az amelyiknél fel lehet venni passzív KHR-el a babaváró hitelt?
Sürgős lenne, mert jelenleg babát várok, így már megérné nekünk ez a lehetőség, de sajnos még passzív KHR-es vagyok.
Válaszát köszönöm.

T. Szakértők!
Érdeklődöm, hogy ha a passzív KHR listáról lekerülök 1 év után, akkor igényelhetjük a babaváró hitel?
Mert a híradásokból nem világos számomra, hogy ha letelik az 1 év, akkor jogosult lehetek-e a hitelre.
Köszönöm!
Üdvözlettel:
Klári