Lakáshitel elutasításának okai?

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék lakást vásárolni, már kinéztem egy felújításra szoruló panelt, ami ennek ellenére megfelel igényeimnek, és szeretném kihasználni az alacsony árat. Az 5,9 milliós vételárból másféllel rendelkezem.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a hiteligénylés alkalmával problémát okozhat-e, hogy a korábbiakban már volt egy lakáshitelem, amit nem tudtam fizetni, ezért értékesítettem az ingatlant, hogy vissza tudjam fizetni a banknak a hitelt? Ez gondot okoz, ha ugyanannál a banknál szeretnék felvenni újból lakáshitelt? Ha másik bankot választok, ez játszik valamilyen szerepet?

Állandó munkahellyel rendelkezek, rendszeres, havi 141 000 forintos fizetéssel, úgy gondolom, most már biztonsággal be tudnék vállalni egy ekkora hitelt. A páromat be tudnám vonni adóstársként, neki 95 000 forintos havi fizetése van. Eltartott gyermekünk nincs.

Köszönöm a tájékoztatást.
Viktor

Kedves Viktor!

A kérdés az, hogy milyen hosszú időn keresztül nem tudta fizetni az előző lakáshitelét, illetve mikor került visszafizetésre az a lakáskölcsön. Ez a következők miatt lényeges:

Hitelfelvétel során a bankok lekérdezik a leendő adósok adatait a BAR listán. Ha az adatok negatív tartalommal – például: korábbi hitelmulasztás miatt – szerepelnek a rendszerben, akkor a hitelkérelmet a bank elutasítja. Jelenleg egyetlen pénzintézet sem nyújt lakáshitelt BAR listás személynek. Ha az Ön elmaradása elérte a minimálbér összegét és ez a hátralék 90 napot meghaladóan fennállt, akkor adatai BAR listára kerültek aktív státuszban. Az aktív státusz a kölcsön maradéktalan visszafizetésekor passzív státusszá válik, de ezen idő alatt sem hitelképes az ügyfél. A passzív BAR státusz 1 év után szűnik meg. Ha tehát Ön BAR listára került, de az adott kölcsön visszafizetése óta eltelt már 1 év, akkor újra kaphat kölcsönt. Ha a visszafizetés óta még nem telt el 1 év, akkor várnia kell a hitelfelvétellel. Amennyiben a hátralék nem volt akkora összegű, hogy BAR listára kerüljön és időben sikerült az ingatlant eladni, a kölcsönt pedig visszafizetni, akkor Ön most is hitelképes lehet.

Azt, hogy az 5,9 millió Ft értékű panellakás megvásárlásához elegendő-e a másfél millió Ft, Szakértőink előzetes hitelbírálat után tudják megmondani Önnek. Jogszabályi előírás alapján ugyan felvehető a szükséges összeg, de a ténylegesen nyújtható hitelösszeget befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése, állapota és az igénylők jövedelmi helyzete is. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s Tanácsadóink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban fogják Önt tájékoztatni az elérhető lakáshitelekről!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy a bank megindokolja-e ha elutasítja a hitelkérelmet.

Kedves Ildikó!
A bank nem köteles indokolni a hitelkérelem elutasítását. Lakáshitel elutasításának okairól fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Ha a személyi hitel elutasításának okairól szeretne információt kapni, kérjük, kattintson IDE.

Kedves Hitelnet!
Értetlenül állok a következő helyzet előtt. A bank elutasította lakáshitel kérelmemet, mondván hogy személyi hitelből nem fedezhetem az önerő egy részét sem! Használt lakást szeretnénk vásárolni, viszont akkora összegű lakáshitelt nem adnak rá, amekkora kellene a meglévö önerőnk mellé. Csok-ot viszont csak akkor tudunk felvenni (ami elég is lenne a hiányzó részt pótolni), ha nagyobb önerőt mutatunk fel, mivel volt 5 éven belül eladott lakóingatlanunk. Ezt az önerőnövekményt szerettük volna személyi kölcsönnel fedezni, így viszont a lakáshitel bírálatot elutasították.
A JTM megengedné a személyi hitelt + lakáshitelt, kettőnk jövedelme bőven elégséges fedezet.
Van erre megoldás?
Köszönöm,
Tamás

Kedves Tamás!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabottan fogják Önöket tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Tisztelt Szakértők!
Használt lakás vásárláshoz szeretnénk hitelt felvenni. Az előzetes hitelbírálatok során a megkeresett pénzintézeteknél mindenhol megfelelőnek találtattunk. A beadott kérelmek azonban elutasításra kerültek a munkáltató miatt, ami egy kis egyéni cég. A munkabért a leadott banki kivonatok alapján rendszeresen, időben utalja. A munkáltató minősítésére vonatkozó kitételt sehol nem találtam.
Jogos emiatt az elutasítás?
Mit lehet tenni? Az előzetes hitelbírálatok alapján a lakásvásárlási szerződést megkötöttük. A fizetési határidő lassan lejár.
Köszönöm válaszukat!
Margit

Kedves Margit!
Több szempont alapján történik a hitelbírálat. A munkavállaló részéről meghatározó, hogy mióta áll fenn a munkaviszonya, határozatlan vagy határozott idejű, nem áll-e próbaidő vagy felmondás alatt, van-e tiltás esetleg a jövedelemből, családtag alkalmazásában áll-e, stb. A munkáltató nem állhat csőd vagy felszámolási eljárás alatt, nem lehet vele szemben végrehajtási eljárás.
Konkrét tájékoztatást az adott cégre vonatkozó bővebb információk ismeretében tudnánk adni. Javasoljuk, hogy az ügyben keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Tisztelt Tanácsadó!
Hitelkérelmünket most utasították el azzal az indokkal, hogy az én meg az adóstársam munkaadója is bírósági végrehajtás alatt áll. Egy több milliárd forgalmú cégről beszélünk, amire a piti ügy végett került a napokban végrehajtás.
Mennyire általános ez az elutasítás, vagy van olyan bank, ami ezt nem nézi ennyire szigorúan?
Üdvözlettel: Mihály

Kedves Mihály!
Tudomásunk szerint minden hitelintézetnél kizáró okot jelent, ha a munkaadó ellen végrehajtás van folyamatban.

Egyedülálló két gyerekes anya vagyok még gyesen. Házat szeretnék venni, de hiteleket sehol nem kapok. Milyen lehetőségem lenne házat venni? Van lehetőségem egyáltalán?

Kedves Erzsébet!
A gyest egyik pénzintézet sem fogadja el önálló jövedelemként hitelfelvétel során, így sajnos egyelőre nincs lehetősége lakásvásárlási hitel felvételére.

Tisztelt Hitelnet!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakunk. Jelenleg egy régi típusú tornácos házban élünk, ami fele-fele arányban van a férjem és az én nevemen. 2 gyerekünk van és egy nevelt gyerek.
Bővíteni szeretnénk a lakásunkat, de aktív bárosok vagyunk. A férjem jövedelme, ami számlára érkezik 74.500 Ft, én pedig nevelőszülő vagyok. A lakásunk tehermentes. Kb. 5 000 000 Ft-ra lenne szükségünk.
Tudnának ebben segíteni nekünk?
Előre is köszönöm.
K. Zoltánné


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x