Tisztelt Szakértő!

Lakáselőtakarék szerződésem 2013. január 3.-án lejárt. Az ezen megtakarításomat tőke + kamat + állami támogatást, (hitelt nem kívánok felvenni) + az ezen felül rendelkezésemre álló saját erőt a lakáshitelembe kívánom beszámíttatni.

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdéseim lennének:

Milyen teendőim vannak a fentiekkel kapcsolatban? (több esetben bent jártam a pénzintézetnél és mindig más-és más információt kaptam) Azt a felvilágosítást kaptam, hogy ez több hónapig is eltarthat.

A hitelebe történő előtörlesztésemhez az előtakarékosségom összege szerintem a szerződés lejártakor (január 4.-én) rendelkezésemre kell, hogy álljon. A lakáshitelembe való beszámításkor is ezen időpont lesz figyelembe véve???? Annak ellenére, hogy több hónapi késéssel fog rendeződni az előtörlesztésem?
Ugyanis nem mindegy, hogy a havi 50 ezer Ft-os részletemből 35 ezer Ft összegű kamat és kezelési költség arány mennyi ideig lesz kötelezettségem, ugyanis azt csak 2013 január 3.-ig kívánnám fizetni.

Válaszát megköszönve, maradok tisztelettel: Lilla

Kedves Lilla!

Lejárt lakáselőtakarékossági szerződés esetén a szerződés technikai lezárása és a tényleges kifizetés időpontja nem azonos. A kiutalás lebonyolítása információink szerint a 3 hónapos kiutalási időszak alatt történik, tehát valóban lehetséges, hogy a lakáshitelbe való betörlesztés a január 4.-ei szerződéslejárathoz képest egy későbbi időpontban fog történni.

Lakáselőtakarékosság esetén, nemcsak lakáshitelbe történő előtörlesztéskor, hanem a lejárt lakástakarék bármily felhasználása esetén a lakás-előtakarékoskodó a szerződés lejáratakor nem jut hozzá azonnal a megtakarításához. Ennek minden esetben van bizonyos átfutási ideje.

Azt, hogy a kiutalási időszak az Ön esetében pontosan mennyi ideig fog tartani, nem tudjuk megmondani. Erre a kérdésére kielégítő választ a lakáselőtakarék pénztártól illetve az érintett pénzintézettől várhat. Esetleg érdemes lenne az LTP és a lakáshitel szerződést egyaránt átnézni a kiutalás időpontjára vonatkozó információk megismerése érdekében.

Amíg a betörlesztés nem történik meg, addig Ön továbbra is csak a kamatot és kezelési költséget fizet a hitelintézet felé. A kölcsön a betörlesztést követően válik annuitásos törlesztésűvé, vagyis onnantól kezdve a havonta esedékes törlesztő részlet már tartalmaznia fogja a tőketörlesztést is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Most készülünk felvenni 15M Ft CSOK-ot 25 évre (3%), illetve egy 9,7M Ft-os TOP Prémium aktív kedvezmény akciós építési hitelt 10 éves futamidővel (3,4%).
Van 3 Fundamenta megtakarításom (4 éves, SZÖ 3.22M Ft), amik 2020-ban (1 db), illetve 2022-ben járnak le (2db).
Értelemszerűen először az építési hiteltől szabadulnék.
A kérdésem az, hogy mivel ezek annuitásos hitelek, kb. hányadik évnél lenne érdemes ezeket előtörleszteni, esetleg végtörleszteni, hogy a legjobban jöjjünk ki a dologból?

A fiam lakáshitelét szeretné előtörleszteni az én készpénz örökségemből. Sajnos az összeg csak a hitel mintegy felére elég. A hitelt 2006-ban vette fel /forint alapú/ az OTP-től, 20 évre 10 milliót. Úgy hallottam, hogy komoly összeget kellene fizetnie a szerződésmódosításáért. Ő úgy szeretné, hogy a havi részlet ne változzon, hanem a futamidő rövidüljön.
Mit tanácsolnak, érdemes?

Jó napot!
Külföldön élek, de szeretnék otthon házat venni. Csak az lenne a kérdésem, ha kapnék otthon hitelt, akkor mielőtt a futamidőm lejár, azelőtt ki lehet fizetni vagy egyszerre nagyobb összegeket be lehet fizetni, hogy minél hamarabb lejárjon a hitelem?
Köszönöm.