Lakáshitel előtörlesztése

Tisztelt Szakértő!

Lakáselőtakarék szerződésem 2013. január 3.-án lejárt. Az ezen megtakarításomat tőke + kamat + állami támogatást, (hitelt nem kívánok felvenni) + az ezen felül rendelkezésemre álló saját erőt a lakáshitelembe kívánom beszámíttatni.

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdéseim lennének:

Milyen teendőim vannak a fentiekkel kapcsolatban? (több esetben bent jártam a pénzintézetnél és mindig más-és más információt kaptam) Azt a felvilágosítást kaptam, hogy ez több hónapig is eltarthat.

A hitelebe történő előtörlesztésemhez az előtakarékosségom összege szerintem a szerződés lejártakor (január 4.-én) rendelkezésemre kell, hogy álljon. A lakáshitelembe való beszámításkor is ezen időpont lesz figyelembe véve???? Annak ellenére, hogy több hónapi késéssel fog rendeződni az előtörlesztésem?
Ugyanis nem mindegy, hogy a havi 50 ezer Ft-os részletemből 35 ezer Ft összegű kamat és kezelési költség arány mennyi ideig lesz kötelezettségem, ugyanis azt csak 2013 január 3.-ig kívánnám fizetni.

Válaszát megköszönve, maradok tisztelettel: Lilla

Kedves Lilla!

Lejárt lakáselőtakarékossági szerződés esetén a szerződés technikai lezárása és a tényleges kifizetés időpontja nem azonos. A kiutalás lebonyolítása információink szerint a 3 hónapos kiutalási időszak alatt történik, tehát valóban lehetséges, hogy a lakáshitelbe való betörlesztés a január 4.-ei szerződéslejárathoz képest egy későbbi időpontban fog történni.

Lakáselőtakarékosság esetén, nemcsak lakáshitelbe történő előtörlesztéskor, hanem a lejárt lakástakarék bármily felhasználása esetén a lakás-előtakarékoskodó a szerződés lejáratakor nem jut hozzá azonnal a megtakarításához. Ennek minden esetben van bizonyos átfutási ideje.

Azt, hogy a kiutalási időszak az Ön esetében pontosan mennyi ideig fog tartani, nem tudjuk megmondani. Erre a kérdésére kielégítő választ a lakáselőtakarék pénztártól illetve az érintett pénzintézettől várhat. Esetleg érdemes lenne az LTP és a lakáshitel szerződést egyaránt átnézni a kiutalás időpontjára vonatkozó információk megismerése érdekében.

Amíg a betörlesztés nem történik meg, addig Ön továbbra is csak a kamatot és kezelési költséget fizet a hitelintézet felé. A kölcsön a betörlesztést követően válik annuitásos törlesztésűvé, vagyis onnantól kezdve a havonta esedékes törlesztő részlet már tartalmaznia fogja a tőketörlesztést is.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Most készülünk felvenni 15M Ft CSOK-ot 25 évre (3%), illetve egy 9,7M Ft-os TOP Prémium aktív kedvezmény akciós építési hitelt 10 éves futamidővel (3,4%).
Van 3 Fundamenta megtakarításom (4 éves, SZÖ 3.22M Ft), amik 2020-ban (1 db), illetve 2022-ben járnak le (2db).
Értelemszerűen először az építési hiteltől szabadulnék.
A kérdésem az, hogy mivel ezek annuitásos hitelek, kb. hányadik évnél lenne érdemes ezeket előtörleszteni, esetleg végtörleszteni, hogy a legjobban jöjjünk ki a dologból?

Kedves Tamás!
Mivel a futamidő elején a törlesztő részlet nagyobb része kamatot tartalmaz, kisebb része a tőkét, ezért minél előbb teljesítenek előtörlesztést, annál kevesebb kamatot fizetnek meg összességében. Ha azonban a hitelt a futamidő első 5 évében végtörlesztenék, úgy kötelesek lennének a díjelengedési akció keretében elengedett, illetve a folyósítást követően bankszámlájukon jóváírt díjak bank felé történő megfizetésére, kivéve a bank Stabil Kamat hitelét. Ezt is figyelembe kell tehát venni egy esetleges előtörlesztésnél.

A fiam lakáshitelét szeretné előtörleszteni az én készpénz örökségemből. Sajnos az összeg csak a hitel mintegy felére elég. A hitelt 2006-ban vette fel /forint alapú/ az OTP-től, 20 évre 10 milliót. Úgy hallottam, hogy komoly összeget kellene fizetnie a szerződésmódosításáért. Ő úgy szeretné, hogy a havi részlet ne változzon, hanem a futamidő rövidüljön.
Mit tanácsolnak, érdemes?

Kedves Szibilla!
A szerződésmódosítási, illetve előtörlesztési díj mértékéről a hitelfolyósító bank tud Önöknek pontos tájékoztatást adni az adott hitelügylet ismeretében, de a bank aktuális Hirdetményében is utánanézhetnek ennek a tételnek. Véleményünk szerint érdemes lehet előtörleszteni, hiszen jelentős mértékben csökkenne a tőke és a futamidő rövidülésével összességében kevesebb kamatot kellene megfizetniük.

Jó napot!
Külföldön élek, de szeretnék otthon házat venni. Csak az lenne a kérdésem, ha kapnék otthon hitelt, akkor mielőtt a futamidőm lejár, azelőtt ki lehet fizetni vagy egyszerre nagyobb összegeket be lehet fizetni, hogy minél hamarabb lejárjon a hitelem?
Köszönöm.

Kedves István!
Minden lakásvásárlási hitel esetén van lehetőség a futamidő lejárata előtti részleges vagy teljes előtörlesztésre. Ennek díját a banki Hirdetmények tartalmazzák. Általában a befizetett tőketartozás 1% körüli tételt kell pluszban megfizetni. Kisebb összeggel nem érdemes előtörlesztni, célszerűbb egyszerre nagyobb összeggel előtörleszteni.
Külföldi munkaviszonyból származó jövedelemmel is igényelhető lakáshitel. Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciók megismeréséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x