Tisztelt Cím!

Arra a kérdésre keresem a választ, hogy esetemben mikor leszek hitelképes a bankok számára? Sajnos sehol nem találtam számomra is teljes mértékben érthető választ.

Lakáshitelt szeretnék felvenni. 2015-ben január-május között magánszemélyként volt 3,5M Ft jövedelmem. Június és december között KATA-s egyéni vállalkozóként 3,5M bevételem. Azóta is van kb. havi 500.000 Ft bevételem egyéni vállalkozóként.

A kérdésem az, hogy mikor leszek hitelképes?
Két tippem van, az egyik, hogy a vállalkozói státuszom első évének letelte után, azaz mondjuk 2016. júliusban, a másik, hogy 1 teljes lezárt üzleti évet követően, ami kb. 2017. március-április valójában.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
János

Kedves János!

A bankok többsége egyéni vállalkozói jogviszony esetén legalább egy lezárt üzleti évet ír elő feltételként. Az Ön esetében a lezárt üzleti év a 2016-os év lehet. Az adóbevallást ezt követően 2017. február 25-ig kell benyújtani, majd ennek feldolgozása után - a 2016-as NAV jövedelemigazolás birtokában - igényelhető lakáshitel, vagyis ahogy Ön is írta 2017 március-április körül.

Lehetséges azonban olyan megoldás is bankpartnereink egyikénél, hogy nem szükséges megvárni a fenti dátumot a hiteligényléssel, hanem elegendő lehet a 2015. évi NAV jövedelemigazolás, a NAV 0-ás igazolás (nemleges adótartozásról), valamint a bevételi nyilvántartás. Ezen dokumentumok alapján Szakértőink utána tudnak nézni annak, hogy milyen feltételekkel nyílna most lehetőség a lakáshitel felvételére. Ehhez első körben online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitölteni, hogy Szakértőink felvehessék Önnel a kapcsolatot és az ügylet valamennyi részletének ismeretében személyre szabott tájékoztatást tudjanak nyújtani Önnek. Arra is van lehetőség, hogy közvetlenül a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát keresse fel személyesen. Irodáink elérhetőségét ITT találja. Az elérhető hitelkonstrukciókról való tájékoztatás, valamint a teljes körű hitelügyintézés irodáinkban díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem, de tervezem, hogy kilépek a cégtől és egyéni vállalkozóként folytatom tovább a tevékenységem. A párom tavaly június óta szintén egyéni vállalkozó. 2017 tavaszára tervezzük, hogy használt ingatlant vásároljunk, viszont hitelre mindenképpen szükségünk lesz. A párom akkorra hitelképes lesz, hiszen egy teljes lezárt üzleti évvel fog rendelkezni (2016), viszont én nem. Írták a fenti bejegyzésükben, hogy van egy olyan bank, akinél nem szükséges megvárni a teljes üzleti évet (jelen esetemben 2018 tavaszán lennék hitelképes), viszont ha az a lehetőség sem jönne össze valamilyen okból, akkor kiskapuként van arra lehetőség, hogy esetleg egy másik családtag és a párom vegyék fel a hitelt, a tulajdonosok pedig mi legyünk a párommal és a CSOK-ot is igényeljük 2 gyerekre? Tehát eltérhet a hitelfelvevő és a tulajdonosok személye?
Köszönöm,
Gabi

2015. februártól vagyok KATÁS egyéni vállalkozó. Lakáshitelt szeretnék felvenni, hogy a családommal nagyon lakásba tudjunk költözni. Azt olvastam az egyéni vállalkozókra vonatkozó hitelfelvételi követelmények között, hogy elvárás az, hogy legalább egy éve működjön a vállalkozás, emellett pedig rendelkezzen egy TELJES lezárt üzleti évvel. A kérdésem az lenne, hogy ez az utóbbi feltétel valóban létezik-e, hiszen esetemben az azt jelentené, hogy még egy évet kellene várnom a hitelfelvétellel.
Válaszukat előre is köszönöm!
Veronika