Üdvözletem!

Nemsokára egy gyerekkel több lesz nálunk a családban, ezért tavasszal szeretnénk felhúzni egy új szobát házunkhoz. A családban elég sok szakember van, valószínűleg meg tudjuk a munkák nagy részét így is oldani. Viszont hitelre mindenképpen szükségünk lenne.

Arról szeretnék kérdezni, hogy kifejezetten erre a célra felvehető-e úgy hitel, hogy ne kelljen számlákkal igazolni, mire költöttük a pénzt, vagy legalábbis elegendő csak a megvásárolt alapanyagokat így igazolni?
Ha ez nem megoldható, akkor szabad felhasználású hitel esetében, ha a ház a fedezet, akkor kaphatunk-e 2 millió forintot úgy, hogy kedvesem hamarosan szülni fog, tehát jövedelme jelentős része kiesik majd.
Illetve még egy kérdés: a minap hallottam, hogy lakásbővítésre is esetleg igényelni lehet majd a szocpolt. Ez milyen feltételekkel működne? Jelenleg 2 gyermekünk van, akik után még egyáltalán nem vettünk igénybe állami támogatást. Számlákra itt is szükség van? Ha igen, mennyire?

Köszönöm a választ.
Péter

Kedves Péter!

Lakásbővítésre jelenleg kétfajta lakáshitel igényelhető: állami kamattámogatású és piaci kamatozású. Míg az első esetben a bank által elfogadott bővítési költségvetés 70%-át számlával kell igazolni, addig piaci kamatozású bővítési hitel esetén nincsen jogszabályban rögzített számlabemutatási kötelezettség. Előfordulhat, hogy egy-egy pénzintézet kér bizonyos összegű számlát a munkálatokról, alapanyagokról, de maximum a költségvetés 50%-áról.

A bővítési hitelhez jogerős bővítési engedélyre is szükség van, s a kölcsönt a hitelintézetek általában nem egy összegben, hanem szakaszosan, készültségi foknak megfelelően folyósítják. Ezzel szemben szabad felhasználású jelzáloghitelt is igényelhetnek, valamivel magasabb kamatszint mellett. Ez esetben nincs szükség sem a bővítési engedélyre, sem költségvetésre és számlákkal sem kell igazolni a hitelösszeg felhasználását. Az igényelt kölcsönt egy összegben megkapják és igény szerint használhatják fel a bővítéshez.

A kölcsön egy jövedelemigazolással is felvehető, tehát nem jelent problémát, ha felesége időközben szülni fog. Másodlagos jövedelemként az általa kapott összeggel is lehet számolni a jövedelemvizsgálat során.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint lakásbővítéshez nem igényelhető szocpol, de a tervezet szerint hamarosan ismét bevezetésre kerül a félszocpol, amit igénybe lehet venni e munkálatok finanszírozásához. Számlabemutatási kötelezettség biztosan lesz, de az igénylés egyéb feltételei még nem ismertek.

Ha kíváncsi személyre szóló lakásbővítési illetve szabad felhasználású jelzáloghitel ajánlatunkra, számoljon hitel számológépünkkel és kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése