Lakáshitel átjegyzése

Kérdésem a következő: van egy lakásom, melyet jelzálog alapú hitelre vásároltam (édesanyámék háza a fedezet) és most fontolgatom a lakást egy nagyobbra elcserélni. Kérdésem, hogy ilyenkor a hitellel mi a teendő? Át lehet-e íratni a cserélendő lakásra, hogy aztán arra fizessem tovább?

Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Boglárka

Kedves Boglárka!

A hitel másik ingatlanra történő átjegyzésének nincsen elvi akadálya. Ha az újabb ingatlan értékét és típusát tekintve megfelel az adott pénzintézet követelményeinek, akkor átjegyeztethető a jelzálogjog.

Mivel ez esetben nem a csere tárgyát képező ingatlanon, hanem a szülői házon van a bejegyzés, ezért egyszerűbben kivitelezhető az átjegyzés. Amikor lezajlott a csere, s az Ön tulajdonába került az újabb lakás, tehát véglegesen bejegyezték az Ön tulajdonjogát, akkor elindítható a folyamat.

Ezzel kapcsolatban majd a hitelfolyósító bankot kell felkeresnie. A bank elvégezteti az Ön ingatlanának értékbecslését, majd annak eredménye alapján dönt a átjegyzésének lehetőségéről.

A jelzálogjog átjegyzése szerződésmódosítással jár, hiszen változik a fedezet. Így a közjegyzői okiratot is módosítani kell. Költségvonzata tehát van az átjegyzésnek: az értékbecslés, a szerződésmódosítás, a közjegyzői okirat módosításának díján felül az újabb ingatlanra történő jelzálogbejegyzésért (jelenleg: 12.600.- Ft), illetve a zálogjog másik ingatlanról való törléséért (6.600.- Ft) kell fizetni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértők!
Ha veszek egy lakást, amire hitelt veszek fel, de később ezt eladom és szeretnék új lakást venni, akkor az eladott lakás után kapott pénzből köteles vagyok a hitelt törleszteni/végtörleszteni és kénytelen vagyok új hitelt igényelni az új lakásra, vagy megtarthatom a hitelt és a pénzből vehetek új lakást?
Köszönettel.
Anna

Kedves Anna!
A jelzáloggal terhelt ingatlant úgy tudja eladni, hogy vagy visszafizeti a fennálló tartozást vagy átjegyezteti másik ingatlanra. Ez utóbbit akkor tudja megtenni, ha a másik ingatlan már az Ön tulajdonában van. Amíg nem jegyzik be az Ön tulajdonjogát véglegesen a célingatlanra, addig nem tudja átjegyeztetni a jelzálogot. Emiatt a gyakorlat az, hogy az eladott ingatlant terhelő kölcsön végtörlesztésre kerül eladáskor, az újabb vásárláshoz pedig újabb kölcsönt vesz fel az igénylő. Ezt akkor tudja elkerülni, ha van lehetőség a jelzálogot egy harmadik ingatlanra átjegyeztetni.

Fél éve vásároltam egy lakást igénybe véve egy 1.500.000. Ft-os OTP LTP kombinált hitellel 4 + 6 évre. Ez ugye azt jelenti, hogy a 4. év után a lakástakarék belefolyik a hitelembe és a fennmaradó kb. 300.000. forintot vagy 6 évig törlesztem minimális összeggel, vagy egy összegben visszafizetem. Időközben úgy adódott, hogy nem szeretnék ebben a lakásban eltölteni 4 évet, hanem szeretnék egy másik, akár új, vagy viszonylag nem régi építésű lakást vásárolni. Van-e lehetőségem a meglévő lakástakarékomat és hitelemet átvezettetni egy másik lakásra, illetve ha szükséges, akkor a hitel összegét megemeltetni és akár magasabb törlesztő részlettel fizetni azt. Időközben… Továbbiak »

Kedves Péter!
Az OTP LTP hitel átjegyeztetéséről, illetve a hitelösszeg megemelésének lehetőségéről az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni az ügylet további részleteinek ismeretében.

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne. Szeretném a mostani lakáshitelemet egy másik ingatlanra átvinni.
A kérdések a következők:
1. Az új ingatlan vételárát a bank kifizeti helyettem, hisz az eladót ki kell fizetni, és én folytatom simán a hitelemet tovább már az új ingatlanra?
2. A jelenlegi ingatlan eladása után az ingatlanért kapott összeg a bankot vagy engem illet? Hisz elvileg sőt gyakorlatilag is a bank kétszer fizet helyettem.
Üdv.
István

Kedves István!
A lakáshitelt addig nem lehet átjegyezni a másik ingatlanra, amíg az nincs az Ön nevén. Ha azonban a vételár kifizetése nem önerőből, hanem újabb banki hitelből történik, akkor azt bejegyzik az új ingatlanra és a meglévő lakáshitelt később már valószínűleg nem tudja átjegyeztetni rá a terheltség miatt. Ha a régi lakást sikerül eladni, akkor az azt terhelő jelzáloghitelt vissza kell fizetni és az új hitelt fizetheti tovább.

Üdvözlöm!
Jelenlegi lakásunk vételára 14,8 M Ft volt, melyből 4,2 M Ft-ot forint alapú bankhitelből fedeztünk (ezt még jelenleg is fizetjük).
Kérdésem, hogy amennyiben jelenlegi lakásunkat beszámítják az általunk kiválasztott ház árába (ennek vételára 18,5 M Ft), úgy a jelenlegi jelzáloghitelünk átvihető-e a megvásárolandó házra? Amennyiben igen, milyen feltételekkel?
Válaszát előre is köszönöm!
Ágnes

Kedves Ágnes!
A jelzáloghitel átvitelére csak akkor van lehetőség, ha a vásárolandó ingatlan már véglegesen az Önök nevére került. Ehhez az szükséges, hogy az eladó úgymond “előre” lemondjon a tulajdonjogáról, ami a gyakorlatban általában – érthető módon – nem szokott működni. Egyszerűbb megoldás, ha a lakást terhelő kölcsönt visszafizetik és az új lakás vásárlásához újabb hitelt igényelnek. Ha a lakáshitelekről tájékozódni szeretne, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Kedves Szakértő!
Államilag támogatott hitelt vettünk fel új lakásunk megvásárlására 2007-ben (szocpolt is). Van egy telkünk, el szeretnénk adni a lakásunkat és az árából szeretnénk építkezni.
Az lenne a kérdésem megoldható-e, hogy a lakáson levő kölcsönt átvigyük? (ne kelljen visszafizetnünk a meglévő hitelünket és új hitelt felvennünk!)
Sajnos átmeneti fedezetként szolgáló ingatlan nincs a rokoni/baráti körünkben.
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!
Eladó lakásomra olyan vevő jelentkezett, akinek hasonló értékű ingatlanának értékesítése folyamatban van, azonban van rajta egy banki kölcsön, melyet ha megveszi az ingatlanom, arra szeretne átvinni. Lehetséges ez? Hogyan?
Köszönettel.

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e arra lehetőség, hogy meglévő 1/2-1/2 tulajdonú lakáshitelnél az egyik tulajdonos átadja a tulajdonát másnak (aki nem a másik tulajdonos), aki vállalja, hogy fizeti tovább a hitelt. Szocpol van a házon, így az menthető?


14
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x