Lakáshitel alacsony törlesztéssel – mi értelme?

A következő problémával kapcsolatban lenne kérdésem Önökhöz:

2007-ben vettem fel egy kb. 11m forintos CHF alapú lakáshitelt, LTP-vel kombinált alacsony törlesztésűt. A hitel 17 éves futamidejű (4+13év). Akkor ez 75000 CHF-ot jelentett, persze azóta az árfolyam jelentősen növekedett, így ma már sokkal többel tartozom a banknak mint akkor. Ezzel tisztában is vagyok, mert az első 4 évben nincs tőketörlesztés, csak kamat. Ez rendben van, a tőketartozásom még mindig 75000 CHF.
A 4 év türelmi idő után a hitel annuitásossá válik, a részlet megemelkedik mert már tőketörlesztés is van. Ez is világos.
A problémám viszont a következő:
Valójában mi értelme van ennek a konstrukciónak, miért mondták nekem azt a bankban, hogy ezzel jobban járok, mint a sima annuitásossal, miért fizetek vissza kevesebbet összességében?
Az elmúlt 4 év alatt csak kamatot fizettem, de ez egyenlő a totális pénzkidobással, ha jól érzem, mivel most a hitelem átvált annuitásossá, azaz egy új konstrukció kezdődik, de én ezt akár már az első hónaptól kezdve fizethettem volna ilyen módon, felvehettem volna egy sima 13 éves annuitásos hitelt és akkor megspóroltam volna az elmúlt 4 év pénzkidobását.
Jó az elméletem? Mert ha igen akkor így sokkal többet fizetek vissza, hála az első 4 év türelmi időnek, amire semmi szükség nem volt, hogy most kezdjem elölről az egészet, amit már az első naptól fizethettem volna így!
Persze tudom, hogy az LTP némileg csökkenti majd a töke tartozásomat, amikor beleolvad a hitelbe, de az egészet ez alig befolyásolja, annyira kicsi a mértéke.
Tehát valójában miért jó ez a konstrukció? Annak akinek nincs elég pénze eleinte és türelmi időre van szüksége? Na de kérem, ők mind ugyanúgy kidobják a pénzüket éveken át értelmetlenül, mint én, hogy aztán kezdjék a fizetést a legelejéről, amit akár az első hónaptól megtehettek volna!
Így végképp nem értem, mi értelme ennek és miért állítja bárki, hogy ez megéri.
Továbbá szeretném megkérdezni, hogy lehet-e ez ellen valamit tenni, hivatalosan eljárni az ügyben, mert én úgy érzem, hogy ez tiszta megtévesztés.
Szeretném megjegyezni, hogy tudom fizetni a törlesztést, de nagyon igazságtalannak érzem, hogy ebbe a konstrukcióba hajszoltak bele (persze ehhez az én tudatlanságom is kellett).

Köszönettel

Gábor

Kedves Gábor!

Mint ahogy Ön is írja, az LTP-vel kombinált célja, hogy lejáratakor csökkentse a fennálló tőketartozást. A havonta fizetett megtakarítás után járó állami támogatásnak és jóváírt betéti kamatnak köszönhetően nagyobb mértékben csökken a tőke, mint annuitásos hitel esetén. Úgy célszerű igényelni az LTP-vel kombinált hitelt, hogy a havi megtakarítás a maximum, vagyis 20 ezer forint legyen, mert azzal érhető el a legnagyobb megtakarítás, s ekkor az LTP lejárata után alacsonyabb hiteltörlesztéssel lehet majd számolni.

Ha az LTP-be havonta befizetett összeg ennél lényegesen alacsonyabb, akkor jóval kisebb megtakarítás érhető el, ám a havi törlesztési kötelezettség is lényegesen kisebb.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x