Tisztelt Hitelnet!

A lakásvásárlásom hitelből kerülne rendezésre, biztos munkahelyem van, havi jövedelmem kb. 160 ezer Ft. A hiteleket nézegetem és az önerő megoldása lenne probléma. Rendelkezem valamennyi készpénzzel, azonban ezt a megvásárolt lakás felújítására, illetve az esetlegesen szükséges dolgok megvásárlására fordítanám.

Az önerő megoldására 2 lehetőséget látok:

1. édesanyám rendelkezik egy ház tulajdonjogával (ebben élünk most), a házon már van egy jelzálog, azonban ez csak az ingatlan értékének igen kis részére terjed ki. Amennyiben édesanyám hozzájárul - márpedig ezt ő ajánlotta fel - akkor van lehetőség ezen ingatlan "bevinni" a hitelbe? Ilyenkor csak az önerő összege kerül ráterhelésre az önerőként bevitt ingatlanra?

2. a második lehetőségként a munkahelyem által biztosított kamatmentes lakástámogatási hitelt gondoltam. Ezzel az a probléma, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy az adott ingatlanra jelzálogjog kerüljön bejegyzésre. Tehát amennyiben a "fő"hitelt adó bank bejegyzi a jelzálogát a fedezet ingatlanon, a munkahelyem még be tudja egyáltalán jegyeztetni? Az ingatlan hány %-án állhat fenn jelzálog?

Van esetleg más lehetőség az önerő megoldására?

Válaszát köszönöm.
Tamás

Kedves Tamás!

A leírtak alapján az első lehetőség járható út lehet megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén. Plusz ingatlanfedezetként szülői ingatlan is bevonható a tulajdonos - adott esetben édesanyja - hozzájárulásával, valamint a hitelügyletben való részvételével. (Jövedelemigazolás az ő részéről nem szükséges, tulajdonjoga miatt szükséges a hitelbe való bevonása.) Mivel azonban az ingatlan hitellel terhelt, így szűkebb lehetőségek vannak, ugyanis a legtöbb pénzintézet nem megy bele abba, hogy a hitelét biztosító jelzálogjogot másik bank jelzálogát követően jegyezzék be. Továbbá az adott ingatlan maximális terhelhetőségébe is bele kell számítani a már meglévő jelzáloghitel összegét. Amennyiben ugyanannál a banknál lenne felvéve a kölcsön, akkor a fennálló tartozás összege a meghatározó a terhelhetőség számításánál, ha másik pénzintézet, akkor a tulajdoni lapra eredetileg bejegyzett hitelösszeget veszik alapul.

A plusz fedezettel úgy is megoldható a hitelfelvétel, hogy csak a szükséges önerő összegét veszi fel az ingatlanra. Ebben az esetben szabad felhasználású hitelként igényelhető az összeg. Másik lehetőség, hogy az igényelni kívánt lakáshitelbe vonja be a szülői ingatlant. Ekkor mindkét ingatlanra a lakáshitel teljes összegé jegyzi be a bank. A lakáshitel kamata azonban alacsonyabb, mint a szabad felhasználású hiteleké.

Konkrét, személyre szabott tájékoztatást Szakértőink az ügylet további részleteinek ismeretében tudnak adni. A díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a hitelügyintézés teljes lebonyolítását is!

A második lehetőségnél - munkahelyi kamatmentes kölcsön igénylése - azzal kell számolni, hogy a munkáltató által nyújtott összeg csökkenti az ingatlan terhelhetőségét, így a felvehető lakáshitel összegét, vagyis a két kölcsön együttes összege - az Ön jövedelmi helyzetétől függően - a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig terjedhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése