Felújítaná lakását, de az a probléma állt elő, hogy akárhogy is számolgat, jelenleg nincs elegendő anyagi fedezet az elvégezni kívánt munkálatokra? Ekkor jöhet szóba a lakásfelújítási hitel, melynek lebonyolításában készséggel állnak rendelkezésére a Hitelnet irodái illetve Partnerei!

Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy felújítási hitel igénylésekor mely jellemzőkkel kell feltétlenül tisztában lenni.
Fontos tudni, hogy felújításra állami kamattámogatású lakáshitel nem vehető fel, kivéve azt az esetet, amikor a felújítás által növekszik a lakóingatlan komfortfokozata. Az ilyen jellegű felújítást korszerűsítésnek nevezzük, s hogy pontosan mely munkálatok merítik ki a korszerűsítés fogalmát, arról részletes összefoglaló honlapunkon található.

Amennyiben nem komfortfokozat-növelő felújítási munkálatokról van szó, akkor piaci kamatozású lakáshitel igényelhető, s tudni kell, hogy a lakásfelújítási kölcsönök kamatszintje alacsonyabb, mint a szabad felhasználású hiteleké. Ez szinte az összeg pénzintézetnél így van.

A felújítási munkálatok finanszírozásához be kell nyújtani a választott banknak egy költségvetést, mely a felújítási munkálatok pontos megnevezését, a hozzá szükséges anyagok mennyiségét és árát, valamint a munkadíjat tartalmazza. Lényeges, hogy a felújítási hitel összege nem lehet nagyobb a költségvetés összegénél.

Vannak olyan felújítási munkálatok, melyek elvégzéséhez építési engedély szükséges. Ebben az esetben a hitelkérelemhez mellékelni kell az adott munkálatról szóló építési engedélyt és annak jogerőre emelkedését.

A pénzintézetek többségénél igazolni kell a költségvetésben szereplő munka elvégzését. Az ellenőrzés történhet a bank műszaki szakértője által, illetve számlákkal vagy a munkálatok befejezését tartalmazó nyilatkozattal.

Ha azt szeretné tudni, hogyan lehet kalkulálni a maximális hitel összegét illetően, akkor tartsa szem előtt, hogy míg lakáskorszerűsítés esetén a bank a korszerűsíteni kívánt ingatlan várható jövőbeni értékéből indul ki, addig felújítási konstrukcióban az ingatlan aktuális értéke a kiindulási alap. A finanszírozási hányadra pedig jelenleg az alábbi szabály vonatkozik:

A lakásfelújítási hitelek aktuális havi törlesztő részletéről Hitelkalkulátorunk segítségével informálódhat, illetve ajánlatkérő űrlapunk kitöltésével személyre szóló ajánlatot kérhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése