Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném tudni, hogy szükséges-e önerő a szocpol igénybevételéhez! Sajnos nem állunk olyan anyagi helyzetben, hogy annyi pénzt takarítsunk meg, hogy felépítsünk belőle egy házat, legyen az akár milyen kicsi…sajnos!

Érdeklődnék arról, hogy miként tudnánk megoldani azt, hogy megkapjuk a lakásépítési támogatást vagy nincs-e olyan hitel, ami megelőlegezi a szocpolt, majd a lakás felépülése után ezt az összeget egyszerűen a banknak utalnák át.

A kérdésem sürgető lenne mivel már a 3. gyermekemmel vagyok várandós és szükség lenne saját házra. Érdekelne minden kézzelfogható ötlet segítség! Élettársam bejelentett munkahelyen minimálbérre van bejelentve, szóval munkaviszony van!

Köszönöm mihamarabbi válaszukat!
Zoltán

Kedves Kérdező!

Lakásépítéshez a szocpol mellett építési hitel igénylésére is van lehetőség. A felvehető hitelösszeg meghatározásánál a bankok az építendő lakóház várható jövőbeni értékét veszik alapul. A maximális hitelösszeget nagyban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete, rendszeres bevételeik és kiadásaik összege.

A vonatkozó jogszabály alapján az épülő ház majdani értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként. Ehhez azonban megfelelő jövedelemfedezettség szükséges. A ténylegesen felvehető kölcsön összegét az egyes bankok finanszírozási aránya is befolyásolja, ami általában 80%-nál kisebb mértéket jelent.

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, várhatóan mekkora összegű építési hitel jóváhagyására számíthatnak, s ez alapján mennyi saját erővel kell rendelkezniük, előzetes hitelbírálatot kell végeznünk. Az ehhez szükséges adatokat online nyomtatványunk kitöltésével adhatják meg. Hitelszakértőink ezt követően személyre szóló díjmentes hitelajánlatban fogják ismertetni az Önök által elérhető építési hitelkonstrukciókat.

Az építési hitel és a lakásépítési támogatás, vagyis a szocpol folyósítása a saját erő felhasználást követően kezdődik, szakaszos ütemben. A használatbavételi engedély megszerzése után már sem építési hitel, sem szocpol igénybevételére nincs lehetőség. Az építési hitel- és szocpolkérelem elindításához költségvetést kell készíteni. A költségvetés végösszegét pedig pontosan le kell fednie az önerő, a hitel és a szocpol összegének.

A szocpoligénylés feltételeiről részletesen IDE kattintva olvashatnak!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy építkezni szeretnénk. Élettársam dolgozik bejelentett munkahelyen, kézbe kapja a fizetését. Könnyűszerkezetes házat szeretnénk építeni. 2 gyermekünk van, rájuk szeretnénk igényelni a szocpolt is meg a lakásépítési támogatást. Milyen feltételek kellenek hozzá???? Mennyit igényelhetünk a gyerekekre meg a lakásépítési támogatásra?
Várom mielőbbi válaszát.

Ha vásárolunk telket, ami 4 millió Forint, az építkezésre meg mondjuk 10 milliót szánok; elfogadják önerőnek a telket és fel lehet venni a 10 milliót?