Tisztelt Szakértő!

Lakást szeretnénk cserélni, az eddigi 1+2 félszobás, 51 nm-es lakásból egy 80 nm-es, 3 szobásba szeretnénk költözni. A jelenlegi lakásunk anno új építésű volt, 2008-ban épült, akkor a már meglévő 1 gyermekünkre igényeltünk szocpolt és azon felül kb. 1 millió forintos, támogatott forinthitelt vettünk fel.

Azóta született még 2 gyermekünk, és az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeink vannak most. Kb. 8 millió forint differencia van a két lakás értéke közt, kb. ekkora hitelre lenne szükségünk.

Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e esetleg a régi szocpolra, félszocpolra, bármire, illetve milyen feltételekkel jutánk hitelhez? A kiszemelt lakás 2004-es építésű, használt. Én jelenleg passzív gyeden vagyok, 31 éves, férjem 56, nem vagyunk BAR listások.

Köszönettel:
Réka

Kedves Réka!

2008-ban, új lakásszerzéshez kötött kölcsönszerződések esetén lehet élni a később született gyermekek utáni támogatás nyújtotta lehetőséggel abban az esetben, ha a jogosultság valamennyi feltétele teljesül. A jogosultság vizsgálatakor a hitelintézetek a méltányolható lakásigénynek való megfelelést is vizsgálják. Az 1+2 fél szoba összesen 2 szobának felel meg, ha a fél szobák 12 négyzetméter alattiak. 2 szoba esetén a lakás maximum 4 családtagig méltányolható, tehát véleményünk szerint a második gyermek után még jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra. Ahhoz, hogy 5 családtag esetén, vagyis a 3. gyermek után is igényelhető legyen az utólagos szocpol, legalább 2,5 szobásnak kellene lenni a támogatás igénybevételével vásárolt lakásnak.

Mivel az utólagos szocpol a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható, s az Önök tartozása kb. 1 millió forint, akkor ezen összeg erejéig érvényesíthetik a 2. gyermek után járó támogatást. A lakás eladása után a szocpol tovább vihető az újabb lakásra akkor is, ha az használt. A teljes összeg átjegyzésének feltétele, hogy legalább annyi legyen a vételára, mint a meglévő lakás eladási ára.

A 3. gyermek után vissza nem térítendő támogatást nem tudnak igénybe venni sem az eladni kívánt, sem a vásárolandó lakáshoz kapcsolódóan. Ez utóbbi esetén azért nem, mert használt lakás vásárlásához jelenleg nem nyújtható félszocpol.

A használt lakás vásárlásához kamattámogatást igényelhetnek. A piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek mellett e lakáscél esetén elérhetők az állami kamattámogatású konstrukciók is. A kamattámogatást az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosítja. A kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe. Erről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

A lakáshitelek aktuális törlesztő részletét honlapunkon megtekinthetik, személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkat online adatlapunk kitöltésével kérhetik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg a párommal szülők 46 négyzetméteres, 2 szobás lakásában lakunk. Szeretnénk egy nagyobb házba költözni, jelenleg még nincs gyermekünk, de szeretnénk. A jelenlegi lakás és a megvásárolni kívánt ház közötti különbség 10 millió forint (a lakás 6 milliót ér kb, a házat 16 millióért vennénk). A vásárolandó használt ház tulajdonosai beszámítanák a szülők lakását, így a teljes 10 milliót hitelből szeretnénk kifizetni. Kérdéseim az alábbiak: Ingatlanbeszámítás esetén az ingatlan értéke önerőként figyelembe vehető-e, és 10 millió hitelt fel tudunk-e venni?
A vásárolni kívánt ingatlanban a beszámított ingatlan tulajdonosának (szülő) kell-e, ha igen milyen mértékben kell tulajdonossá válnia?
Az illeték fizetésnél csak a két ingatlan különbözete képezi az illeték alapját?
köszönettel: Péter

Tisztelt szakértő!
Szeretnék képbe kerülni, hogy technikailag miként néz ki, ha egy kb. 13 milliós panelból, egy kb. 17 milliós kertes házba szeretnék költözni a feleségemmel és a két kis gyermekemmel.
Ha teszem azt most rátalálok egy olyan kertes házra ami tetszik nekünk, akkor miként lehetne megszerezni. A hiányzó összeg nem áll rendelkezésre, így az hitel kellene legyen.

Segítséget szeretnék kérni. Van egy 6-7 milliót érő panellakásom nagy városban. Szeretnénk venni a párommal egy körülbelül 18 milliós kertes házat kisebb községben, amit cserélnénk a panelra. Önerőnek elegendő-e a panellakás úgy, hogy minimálbért keresünk mind a ketten? A kertes házon 18 millió hitel van. Ő kaphat a banktól hitelt, hogy a panelt ki tudja fizetni?

Tisztelt Szakértő!
Használt lakás vásárlásához 2005-ben lakáskasszával kombinált jelzálog alapú hitelt vettem fel, az akkori élettársammal. 2006-ban született gyermekünk után nem vettük igénybe a félszocpolt. Azóta elváltam, született még egy gyermekem és a férjem gyermeke is velünk lakik. A lakás 1/1 tulajdonban az én nevemen szerepel. Kérdésem az lenne, hogy érvényesíthető-e az utólagos félszocpol a hitel csökkentésére és milyen feltételekkel.
Üdvözlettel:
Judit