Tisztelt Szakértő!

2013 áprilisában vettem fel állami kamattámogatású hitelt az OTP-nél 6 évre. Az ingatlant piaci ár alatt vettem (4.8), és értékesítésénél akár 1-2 millióval is többet kaphatnék (felvett hitel összege 3.6 millió).

Úgy hozta az élet, hogy családi okoknál fogva vissza kellene költöznöm a Fővárosból vidékre. Ott már nézelődtem, és láttam olyan ingatlant, amit megvennék akár. (5.3 millió)

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha lakáscsere hitellel lenne áthidalva a dolog, akkor elveszíteném az eredeti hitelem konstrukcióját? Ha többért tudnám értékesíteni az ingatlant (úgy 5.8-6.8 millióért), mint amennyiért az újat venném, és maradna 1-2 millió is akár a zsebembe, azt akár a fennálló hitelbe bele tudom törleszteni (eredetileg ezt az opciót a hitelszerződés feltételei miatt 3 évig nem javasolták). Nagyon szeretném az eredeti lakáshitelem konstrukcióit tovább vinni, mert azzal nagyon meg vagyok elégedve, de nem tudom, hogy ebbe hogyan zavarna bele a lakáscsere hitel.

Hogyan alakulnának az illetékfizetési kötelezettségeim? Az eredeti lakásvásárlásnak még most fizetem az illetékét. Viszont az eladás és az újnak a megvétele egy éven belül történne (alacsonyabb áron, mint az eladási).

Tudna kérem segíteni, hogy átlássam a lehetőségeimet és a fennálló (esetleg rejtett) veszélyeket?
Köszönettel,
Britta

Kedves Britta!

Bankpartnereink között van olyan pénzintézet, melynél igényelhető úgynevezett lakáscsere hitel, mely másik lakás vásárlása esetén az önerő növelését szolgáló speciális, 2 éves türelmi idejű lakáshitel. A kölcsön fedezete az eladni kívánt ingatlan. Ezzel a konstrukcióval lehetővé válik, hogy a régi ingatlan fedezete
mellett fennálló forint alapú támogatott lakáshitelét át tudja vinni a vásárolandó lakásra. A türelmi idő alatt Önnek nincsen sem tőke-, sem kamatfizetési kötelezettsége. A meglévő lakás eladásából befolyó vételárból a tartozást díjtalanul visszafizetheti ezen időszak alatt.

A lakáscsere hitel igénylésének általános feltételeiről Szakértőink készséggel tájékoztatják. Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után, a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot tudnak Önnek készíteni.

Igény esetén Tanácsadóink ismertetik a bankpiacon elérhető jelenleg legkedvezőbb lakásvásárlási hiteleket is, melyeket összevetve meglévő kölcsönével, mérlegelheti, hogy esetlegesen a régi hitel megtartásával, vagy újabb hitel felvételével jár jobban hosszú távon. A jegybanki alapkamat folyamatos csökkentésének köszönhetően ugyanis a piaci kamatozású lakáshitelek törlesztő részlete néhány esetben már alacsonyabb, mint a támogatott hitelé.

Az illetékfizetési kötelezettségről az adásvételi szerződést készítő ügyvéd tud pontos tájékoztatást adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv,
Lakást szeretnénk cserélni házra! Az Én lakásomon van még vásárlási hitel, ezt szeretném tovább vinni magammal, illetve szeretném növelni a hitelösszeget, mivel a házat még fel kellene újítani/korszerűsíteni!
A kérdés az lenne, hogy meg tudom-e ezt így valósítani? Ha igen, akkor mi a járható útja?
Köszönettel, Melinda