Üdvözletem!

Szeretnénk vásárolni egy használt ingatlant (35 millió Ft), amibe beszámítanának a mi lakásunkat (17 millió Ft értékben). A jelenlegi lakásunkon hitel van (megnevezése: FHB Ötös Fix Kölcsön hitelkiváltásra – ingatlan jelzálogjoggal biztosított (régebbi lakáshitelünket újítottuk erre). A hátralévő hitel összege jelenleg 8.600.000 Ft. Van két gyerekünk, akik után még semmilyen állami támogatást nem vettünk igénybe, így ha lehetséges igényelnénk a használt lakásra felhasználható 1.400.000 Ft CSOK-ot.

Kérdéseink:
– Átterhelhető-e a meglévő lakáshitelünk a megvásárolni kívánt ingatlanra?
– Ha átterheljük a meglévő lakáshitelt, akkor felvehetünk-e még rá egy másik hitelt is? Ilyenkor ha két hitellel terhelt lesz az ingatlan
a) milyen összeghatárig terhelhető
b) érdemes-e ugyanannál a banknál felvenni, ahol már az előző hitel is van?
– Mivel beszámítják a lakásunkat – tehát csere áll fenn ráfizetéssel, ilyenkor igényelhető-e a csok?
– Igényelhető-e úgy a csok, hogy átviszem a meglévő hitelemet a másik házra?
– Ha tudunk csok-ot igényelni, akkor mennyi önerőt kell biztosítanunk és a beszámított lakás valahogy beleszámít-e az önerőbe?

(Nem vagyunk BAR listások, a fizetések összege lehetővé tenné még egy hitel felvételét.)
Köszönöm előre is a válaszait!
Zsuzsi

Kedves Zsuzsi!

A meglévő hitelt csak akkor tudnák átvinni a megvásárolni kívánt lakásra, ha az már véglegesen az Önök tulajdonában lenne, tehát a gyakorlatban a leírtak alapján ez nem kivitelezhető. Megoldás tehát az lehet, hogy a jelenlegi kölcsönt visszafizetik.

A CSOK lakáscsere esetén is igényelhető, de használt lakás vásárlásánál feltétel, hogy az eladott lakás árát tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába. A továbbforgatási kötelezettség azonban a hitelkiváltás célú kölcsön végtörlesztett összegével sajnos nem csökkenthető. Az eladott lakás ára önerőként vehető figyelembe, a CSOK összege szintén önerőnek számít.

Arról, hogy mennyi önerő szükséges és mekkora összegű kölcsön felvételére jogosultak, Szakértőink a további részletek (például: jövedelmi helyzet, ingatlan területi elhelyezkedése, stb.) ismeretében tudnak pontos tájékoztatást adni. Személyre szabott tájékoztatáshoz, illetve az előzetes hitelbírálat elvégzéséhez elsőként kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése