Tisztelt Hitelnet!

2009-ben megelőlegezett szocpol igénybevétel és forint alapú hitel felvételével új lakást vásárolt a család 20 éves futamidőre. Egy gyermek megszületett, (most 3 éves), de valószínűleg 2. gyermek megszületése orvosi javaslatra nem tud teljesülni.

Kérdéseim a következők:
Úgy alakult, hogy lakást kell változtatni.

1. Ebben az esetben (ha van orvosi igazolás) a szocpol bejegyzés átvihető-e az új ingatlanra?
2. Az új ingatlannak ahova költöznek, új építésűnek kell lenni?
3. A forint alapú lakáshitel egy az egyben átterelhető az új lakásra, vagy csak kiváltással megoldható?

Segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Györgyi

Kedves Györgyi!

1. A szocpol átjegyeztethető lakáscsere esetén, ám a megelőlegező szocpol másik ingatlanra történő átjegyzésének lehetőségéről az érintett pénzintézet dönt. Megelőlegező szocpol tehát csak a hitelfolyósító bank hozzájárulásával jegyeztethető át.

Ha a megelőlegező szocpol lejáratáig a gyermekvállalás nem vagy csak részben teljesül, akkor a megelőlegező szocpol meg nem született gyermekre eső részét - a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig - a hitelintézet részére vissza kell fizetni. Akkor van lehetőség arra, hogy a megelőlegező szocpolnak csak a tőkeösszegét kelljen visszafizetni, ha az egészségügyi szolgáltató igazolja, a támogatást igénybe vett házaspár a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet szerinti maximális alkalommal in vitro fertilizáció kezelésen részt vett, vagy a gyermekvállalás azért nem teljesült, mert velük szemben az IVF kezelés megkezdése előtt, vagy az IVF kezelések közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel. Továbbá csak olyan orvosi igazolás fogatható el, melyből egyértelműen kiderül, hogy a megelőlegező szocpolszerződés aláírásának dátuma korábbi mint a kizáró ok megállapításának első időpontja.

2. A szocpol nemcsak új, hanem használt lakóingatlanra is átvihető. Ennek pontos feltételeiről a hitelnyújtó banknál kérhetnek felvilágosítást.

3. Az eladott lakást terhelő hitel elvileg átvihető az újabb ingatlanra, de ennek feltétele, hogy a vásárolt lakás már az Önök nevén legyen. Mivel ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető, ezért jellemző, hogy az adott kölcsön visszafizetésre kerül, s újabb lakáshitelt vesznek fel a vásárlók az újabb lakás vételárának kiegyenlítéséhez. A lakáshitel átjegyzésének menetéről szintén az illetékes pénzintézetnél érdeklődhetnek.

Amennyiben a vásárláshoz új lakáshitelt vesznek fel, az elérhető legkedvezőbb banki konstrukciókról online lakáshitel kalkulátorunk segítésével tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék!
Mi 2010-ben vásároltunk egy kertes házat havi törlesztéssel, magánszemélytől, 8 éves futamidőre. Ebből 4 év letelt. Kiskorú fiam van megjelölve, mint tulajdonos, én és párom haszonélvező, akitől vettük tulajdonjog fenntartása van, még utolsó részlet meg nem érkezik a számlájára.
Kérdésem a következő:
Cserélném a házat egy belvárosira, megtehetem-e úgy, hogy a belvárosi házra átviszem a fennmaradó 4 év törlesztő tartozást?
Jogilag van-e ilyenre mód, ha a "tulaj", akinek törlesztem, belemegy? Mivel kiskorú a tulaj (fiam) gondolom a gyámügyet is be kell vonjam.
Választ előre is megköszönném!
Üdv: Bea