Lakáscélú vagy nem lakáscélú a hitelünk?

Tisztelt Hitelnet!

Annak idején lakáscélú hitelünket, melyet ingatlanvásárlásra vettünk föl, kiváltottunk egy másik lakáscélú hitellel, miközben a jelzálogot áthelyeztettük az anyósom ingatlanára, majd az eredeti ingatlant értékesítettük. Az új hitel közjegyzői okiratában is az szerepel, hogy a hitel lakáscélú kölcsön, a kölcsönszerződésben, hogy hitel kiváltása volt a cél. A lejárt lakás-takarékpénztári megtakarításunkat ennek a kiváltott hitelnek a törlesztésére szerettük volna felhasználni. Az intézet azonban nem fogadta be kérelmünket, mondván hogy ez már kiváltott hitel és nem lakáscélú, hanem szabad felhasználású. Kérdésem, hogy igazuk van-e? Ez le van írva bárhol, hogy a kiváltott lakáscélú hitel már nem lehet lakáscélú (pedig mi anno úgy vettük föl), hanem szabad felhasználású?
(Zárójelben megjegyzem, hogy pár évvel ezelőtt már előtörlesztettünk ebbe a hitelbe egy másik intézetnél kötött lakás-takarékpénztári megtakarításából. Ott a közjegyzői okirat bemutatása után jóváhagyták a hiteltörlesztést. Ők tévedtek?)
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Orsolya

Kedves Orsolya!

Nem vagyunk bankjogászok, így sajnos nem tudjuk megítélni, hogy a lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználást illetően kinek van igaza ez ügyben.
A bankpiacon vannak olyan hitelkonstrukciók, melyek igénybe vételével lakáscélú hitel lakáscélú hitellel váltható ki. Ezt az Önök közjegyzői okirata is alátámasztja.
Esetleg próbáljon meg igazolást kérni a hitelfolyósító banktól, hogy meglévő hitelük nem szabad felhasználású, hanem lakáscélú kölcsön.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Mi is szeretnénk kedvezőbbre váltani hitelünket és a bank ahol érdeklődtünk azt mondta, hogy ezt csak szabad felhasználású hitel kiváltásra alkalmas lehetőséggel tudjuk megoldani, pedig mi ezt felújításra vettük fel.
Most akkor mi a helyzet ezzel kapcsolatban? Ez jelentős különbséget jelentene havi törlesztő részletekben.
Előre is köszönöm válaszukat.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x