Tisztet Szakértő!

Több kérdésem lenne:

– 2 gyerekes, 40 éves elvált nő vagyok. Párommal tervezzük a házasságot és egy 3. gyereket, ő 40 éven aluli. Úgy tudom ez megfelel a 10 milliós csok feltételnek.
– Nyáron kerülök le a bar listáról, de az előző hitel rendezve van. Ez esetben igényelhetjük-e a 10 millió Ft állami támogatású hitelt?
– Közalkalmazotti hitel ügyben (mindketten azok vagyunk), tud-e felvilágosítást adni? Igényelhető-e 5-5 millió/fő?
– Párom nevén lehet-e saját 1/1 arányú ingatlan? Ez kizáró ok-e a csok (10+10) igénylése esetén? Ha kizáró ok, akkor lehet-e haszonélvezeti joga rajta, ha nem az ő nevén van az ingatlan?
– Mennyi időbe telik a csok folyósítása? Mik az eddigi gyakorlatok? Kell-e előfinanszírozni?
– Ha nem születik meg rajtam kívülálló ok miatt a gyermek, vissza kell-e fizetni?

Köszönöm előre is a válaszokat.
Üdvözlettel, Ágnes

Kedves Ágnes!

Vállalt gyermek utáni CSOK jogosultság egyik alapfeltétele, hogy az igénylő házaspár legalább egyik tagja nem töltötte be a 40. életévét a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Ha Ön el is múlt 40 éves, de házasságot kötnek és férje 40 év alatti, akkor jogosultak lehetnek megelőlegező CSOK-ra.

A 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó, maximum 10 millió Ft összegű állami támogatású lakáshitel igényelhető, ha adatai nem szerepelnek negatív tartalommal a KHR rendszerben, illetve bankpartnereink egyikénél akkor is felvehető a kölcsön, ha az igénylő szerepel a KHR negatív adatbázisában, de a korábbi lejárt tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 1 éve rendezett.

Kimondott közalkalmazotti hitel nem található a bankok kínálatában. A közszférában dolgozók hiteltörlesztéséhez a munkáltató maximum 5 millió forint összegű lakáscélú támogatást nyújthat adómentesen, az előírt jogosultsági feltételek teljesülése esetén. Adott munkáltatótól függ, hogy ad-e ilyen béren kívüli juttatást a munkavállalóinak, vagy sem, ezért ez ügyben a munkáltatóval szükséges egyeztetni.

Új lakóingatlan építéséhez, illetve vásárlásához igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, tehát nem kizáró ok párja 1/1 arányú, saját tulajdonú lakása.

A CSOK kérelem elbírálására a hitelintézeteknek – belső szabályzatuk alapján – általában 30 napjuk van a hiánytalan CSOK kérelem befogadásától számítva. A CSOK szerződés megkötésére, majd a kedvezmény folyósítására ezt követően kerülhet sor. A CSOK-ot és a hozzákapcsolódó kölcsönt vásárlás esetén a vételár utolsó részeként, építkezés esetén a készültségi foknak megfelelően, utólagosan folyósítják a hitelintézetek, mindkét esetben a vállalt saját erő megfizetését/beépítését követően. (Építkezés esetén tehát szükséges az előfinanszírozás.)

A nem teljesült gyermekvállalásból adódó visszafizetési kötelezettségről részletes tájékoztatást IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése