Üdvözlöm!

Van egy saját tulajdonú 40 m² családi házunk. Tavaly született gyermekünk és ezért önerőből belevágtunk egy plusz 85 m² bővítésbe (nem tetőtér). Tavaly meg is próbáltuk felvenni az államilag támogatott hitelt, de elutasítottak, mivel már megvolt öntve az alap, azt elfelejtik mindenhol mondani, hogy amennyiben a bővítés már elkezdődött, nem jár ez a fajta hitel.

Jelzáloghitelt is próbáltunk felvenni, de arra a viszonylag nem túl nagy összegre (5m Ft) nekünk nem kedvező futamidőt és törlesztőt ajánlottak. Mivel pillanatnyilag gyesen vagyok, csak a férjem dolgozik, tudomásom szerint hitelt nem is igényelhetünk.

Kérdésem az lenne, hogy a szocpol valamilyen formáját igénybe tudnánk venni?
Illetve nem változott-e a lakásbővítési hitel fent említett kikötése?

Válaszukat köszönöm,
Üdv.
Dorka

Kedves Dorka!

Szocpol lakásbővítéshez a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében sem jár, így meglévő házuk mintegy 85 m²-rel történő bővítéséhez ezt a támogatási formát sajnos nem tudják kihasználni. A szocpolnak egyéb fajtája jelenleg nem érhető el. Használt lakások sajnos semmilyen formában nem finanszírozhatók gyermekek után igényelhető támogatással.

Államilag támogatott bővítési hitel esetén továbbra is fennáll az a feltétel, hogy a hitelkérelem benyújtásának időpontjában még meg nem kezdett bővítési munkálat finanszírozásához vehető igénybe. Ez a kikötés tehát azóta sem változott.

Piaci kamatozású bővítési hitel
viszont abban az esetben is igényelhető, ha már elkezdték a munkálatokat. A bővítésről költségvetést kell készíteni. A bank által elfogadott költségvetés azon részére igényelhető a kölcsön, mely még nem került elvégzésre. Így tehát nem jelentene problémát, hogy már meg van az alap. Piaci kamatozású lakáshitel lévén nem kell megfelelni annak a támogatott hitelek esetén érvényes törvényi előírásnak sem, miszerint a költségvetés 70%-át számlával kell igazolni.

Annak ellenére, hogy Ön gyesen van, még igényelhetnek hitelt. Férje részéről legalább a 3 hónapos folyamatos munkaviszonynak kell meglenni a jelenlegi munkahelyen, ahol nem lehet próbaidőn. Férje – legalább a mindenkori minimálbért elérő kereste mellett – a gyes kiegészítő jövedelemként figyelembe vehető.

Online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva összehasonlíthatja a támogatott és piaci kamatozású lakásbővítési hiteleket. Meggyőződhet arról, hogy vannak olyan piaci lakáshitelek is, melyek jelenleg alacsonyabb törlesztő részlettel érhetők el, mint a támogatott hitelkonstrukciók! Ajánlatkérését elküldve Szakértőink személyre szóló hitelajánlatot is készítenek Önöknek díjmentesen!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése