Tisztelt Hitelszakértő!

A babaváró hitellel kapcsolatban felmerült kérdésem miatt fordulnék Önhöz.

A jelenlegi szituációnk a következő: A párom és én magyar állampolgárok vagyunk, van otthoni bejelentett lakcímünk. Külföldön élünk 2011. óta (Anglia, majd 2013. óta Skócia) és itt rendelkezünk folyamatos munkaviszonnyal, illetve az itteni TB-vel.

Párom 2020. február 12. óta munkanélküli, én 2020. június 12. óta vagyok szinten munkanélküli. 2020. augusztus óta kapjuk a külföldi munkanélküli segélyt. Ha nem változnak az itteni körülményeink, jövő év januárjától megszerveznénk, hogy hazaköltözzünk. Ha jól értelmeztem, össze kellene házasodjunk, illetve teljesítenünk kell a 90 napos otthoni TB kötelezettséget is.

Azt szeretnem kérdezni, hogy a fent leírtak alapján, jogosultak lennénk-e a babaváró hitelre? Illetve, ha nem, kérem fejtse ki az okát, hogy miért nem.

Nagyon köszönöm előre is a válaszát!
Üdvözlettel: Melinda

Kedves Melinda!

Babaváró hitel igényléséhez minimum 3 éves TB jogviszonyt kell igazolni legalább az igénylők egyikének. A vonatkozó kormányrendelet alapján:

c) legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan

ca) a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 6. §-a alapján biztosított,
cb) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt,
cc) a magyar állampolgár házasfél kereső tevékenysége alapján valamely más állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, vagy
cd) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 42/E. §-a alapján megállapított gyermekgondozási díjban részesült,

A 3 éves időszak számítása során a c) pontj szerint egymást követő időszakokat össze kell számítani. Folyamatosnak kell tekinteni az időszakot, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs.

A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, és a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be.

Ha az igénylő a kölcsönkérelem benyújtásának időpontját megelőző 180 napon belül a c) pont cc) alpontja szerinti jogviszonyban áll, akkor a a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 90 napos időtartamra nézve kell fennállnia a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonynak.

Amennyiben legalább egyikük TB jogviszonya a külföldi munkanélküli ellátás idején sem szűnt meg, illetve nem lesz összességében 30 napnál hosszabb megszakítás a 3 év során, akkor 90 napos magyarországi TB jogviszony fennállása után, házasként igényelhető lenne a babaváró hitel. A kinti TB hatóságnál kellene utánanézniük elsőként annak, hogy 2020. február 12., illetve 2020. június 12. óta is folyamatosan fennáll-e korábbi TB jogviszonyuk.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelszakértö

Ferjemmel együtt magyar àllampolgàrok vagyunk. Szeretnénk hazajöltözni és a Babavàro tàmogatàst igénybe venni. Mindketten fel tudunk mutatni folyamatos munkaviszonyt az utobbi évekre visszamenöleg egészen a mai napig. Svàjcböl költöznénk Magyarorszàgra. Jogosultak vagyunk a babavàro tàmogatàs és hitel megigénylésre?