A babaváró hitelt szabályozó kormányrendelet rögzíti, hogy a jogosultsághoz milyen társadalombiztosítási jogviszonyt szükséges igazolni. Annak ellenére, hogy a rendelet alapján ennek az előírásnak egységesnek kellene lennie, mégis eltérő elvárásokkal szembesülhettünk az egyes hitelintézeteknél. Utánajártunk, melyik a rendelet helyes értelmezése.

[the_ad id=”43308″]

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony

A vonatkozó kormányrendelet /44/2019. (III.12.)/ 4.§ (1) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint fogalmazza meg a babaváró hitelhez szükséges TB jogviszonyra vonatkozó szabályt:

c) Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan

ca) a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a alapján biztosított,

cb) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytat, vagy

cc) az f) pont fa) alpontjában foglaltaknak megfelelő házasfél kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik,

A 4. § (2) bekezdése rögzíti továbbá, hogy a fenti 3 éves időszak számítási során

a) az (1) bekezdés c) pont ca)-cc) alpontja szerinti egymást követő időszakokat össze kell számítani,

b) folyamatosnak kell tekinteni az időszakot, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs,

c) a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy e)-j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, és

d) a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be.

Hitelintézeti eljárás

Fentieket a hitelintézetek többsége úgy értelmezte, hogy a 3 éves folyamatos jogviszony – melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet – igazolható:

  • Tbj. 5.§ szerinti jogviszonnyal
  • felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonyával
  • más állam TB jogviszonyával

oly módon, hogy az egyes pontok szerint jogviszonyok összeadódhatnak, a közfoglalkoztatási jogviszony maximum 1 éve számítható be, ám a kérelem benyújtását megelőző 180 napban kizárólag magyar – a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b), e) – j) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe.

Volt azonban olyan banki álláspont, miszerint babaváró hitel igénylésénél elfogadható a teljes 3 éves külföldi munkaviszony, vagyis a kérelem benyújtását megelőző 180 napban is.

Mivel a TB jogviszonyra vonatkozó előírás elfogadása nem belső hitelintézeti szabály, hanem kormányrendelet írja elő, ezért ebben eltérés nem lehet a bankok között.

Minisztériumi szakmai vélemény

A TB jogviszonyra vonatkozó szabály jogszerű értelmezéséről és alkalmazásáról az ebben illetékes minisztérium véleményét kértük.

Tájékoztatásuk szerint a rendelet értelmében biztosítási időként a Magyarországon a Tbj. 5. §-ban meghatározott jogviszonyt, a felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok időtartamát, valamint a külföldön folytatott keresőtevékenység időtartamát lehet figyelembe venni.

 A 4. § (2) bekezdés c) pontja szerint a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b) vagy e)-j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. E rendelkezés egyértelműen azt írja elő, hogy a babaváró támogatást igénylő személynek a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napban Magyarországon kell a meghatározott biztosítási jogviszonyban állnia.

Jelenlegi banki gyakorlat

Mostanra már valamennyi hitelintézet a fenti gyakorlatot követi a TB jogviszonyra vonatkozó jogszabály alkalmazásában.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdezni szeretném, hogy a babaváró hitel felvételét követően lehet-e külföldön – eus ország – munkát vállalni?

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg a feleségemmel Ausztriában élünk, viszont szeretnénk Magyarországon házat venni.
Tisztában vagyok a ténnyel, hogy a hitel igénylése előtt legalább 90 nap Magyar TB jogviszonyomnak kell lennie és így jelenleg nem tudom felvenni a Babaváró hitelt.
Most kinéztünk egy házat, úgy néz ki, hogy meg is kapnám rá a megfelelő összegű hitelt, viszont a ház vásárlása után, hogyha én Magyarországon vállalok munkát 3 hónapon keresztül, akkor megkaphatom-e a Babaváró hitelt?
A következő kérdésem, hogy ha megkapom a hitelt, vissza jöhetek-e dolgozni bármilyen probléma nélkül Ausztriába? Probléma alatt a Babaváró hitellel kapcsolatos feltételek megszegését értem, vagy hogy ez a hitel kamatos lesz.
Fontos, hogy a feleségem Ausztriából kapja a GYES-t, mert a gyermekem Ausztriába született, és előtte a feleségem is itt dolgozott, illetve életvitelszerűen élt.
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy valami változott-e a fent leírtakból?
Az OTP munkatársa szerint idéntől elfogadható a külföldi munkáltatói igazolás és a 3 éves külföldi tb jogviszony is a babaváró hitelhez.
Ez valós lehet?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot.
A 3 év folyamatos tb jogviszonyba csak a munkáltatói tb fizetés számít bele vagy ha magad fizeted, munkanélküli fizette az is beletartozik?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Lányom négy éve alkalmazottként munkaszerződéssel külföldön dolgozik. 2020 decemberében egyéni vállalkozást is indított itthon, mert magyarországi munkái is vannak.
Amikor kiment, kijelentkezett az itthoni társadalombiztosítási rendszerből, mert ott, ahol él, fizet egészségbiztosítást.
Azt olvasom, hogy legalább fél éves itthoni munkaviszony szükséges a babaváró hitel felvételéhez, ami májusra teljesülne, de vajon ezzel teljesül a teljesül a tb-jogviszony is? A vállalkozásával automatikusan visszakerül a rendszerbe, és így elfogadható-e fél év a hitel felvételéhez?
Válaszát előre is köszönöm!
O.

A maximum 30 nap megszakítás egyszeri megszakítás lehet csak? Ha többszöri megszakítás is lehetséges, akkor összesen 30 nap vagy megszakításonként maximum 30 nap?

Falusi csokhoz, babaváró vagy 2 gyermekre vagy 3 gyermekre mi a feltétel? Bár lista? Jogviszony 3 év vagy 6 hó?

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy ha engem ebben a kérdésben a bank többször is félretájékoztatott, (pedig én többször visszakérdeztem, hogy probléma-e, hogy jelenleg is mindketten külföldön dolgozunk) és emiatt feleslegesen hazautaztunk, illetve minden szükséges dokumentumot lefordíttattunk, aminek szintén magas költségei voltak, majd a benyújtásnál a fentiekre hivatkozva visszadobták a kérelmünket, akkor valakin számon kérhető-e a nekünk okozott kár? Ez sajnos nem aprópénz, hanem nagyjából 70ezer forint, az elpazarolt szabadnapokról nem is beszélve.
Lehet-e valakihez ezzel fordulni?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Andrea