Jó napot kívánok.

Azt szeretném meg kérdezni, hogy milyen papírokat kell beszereznem, ha külföldön dolgozok és Magyarországon szeretnék használt házat venni. Kb: 6 millió forint érték körüli ingatlanra gondoltunk. Jelzáloghitel is érdekelne, de max 1-1,5 millió forint önrészig, valamint a szocpol feltételei vonatkoznak-e rám. Egy lányom van. Keresetem nettó 1342 euró.

Várom a válaszát.
Köszönettel.
Üdv.: Krisztián

Kedves Krisztián!

Hitelfelvételre külföldi munkavállalóként is van lehetőség a pénzintézetek többségénél. A lakáshitelt ingatlan fedezete mellett nyújtják a bankok oly módon, hogy fedezetként a megvásárolni kívánt ingatlan is elfogadható. Bankonként eltérő lehet, hogy a külföldi jövedelem igazolására milyen dokumentumokat kell benyújtani. Van olyan hitelnyújtó, amelynél elegendő csupán a külföldi munkaszerződés és az utolsó 3 havi, munkabért tartalmazó bankszámla kivonat benyújtása. Ezzel szemben létezik olyan bank, amely munkáltatói igazolást (formanyomtatvány) is kér.

Használt ház vásárlása esetén CSOK igénylésre is van lehetőség. A jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylő a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezzen. Házastársak, élettársak igénylése esetén azonban elegendő, ha legalább az egyik fél megfelel ennek a feltételnek. Ha tehát az Ön párja rendelkezik legalább 180 napos folyamatos magyarországi TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás van - akkor az ő révén e féltétel teljesül. Ha nem rendelkezik ezzel, akkor Ön külföldi munkavállalóként sajnos nem jogosult CSOK-ra. A jogosultsághoz magyar TB jogviszonyt kellene szereznie, s így a kérelem benyújtását megelőző időszak igazolásaként a külföldi hatóság TB jogviszony igazolása is elfogadható lenne, amennyiben az adott ország az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam.

A használt lakás vásárlása esetén előírt CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról ITT tájékozódhat.

CSOK igényléssel és 1-1,5 millió forintos saját erővel elvileg megvalósulhat a lakásvásárlás. Pontos, személyre szabott tájékoztatást ez ügyben a további részletek ismeretében tudnak adni Szakértőink. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat vagy keresse fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol szintén személyre szóló, díjmentes tájékoztatást kaphat a finanszírozási lehetőségekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Párom Ausztriában dolgozik. A határ mellett élünk. Szeretnénk Magyarországon lakást vásárolni. Én jelenleg gyesen vagyok. Párom külföldön és Magyarországon is biztosított. Tehát tb-re jogosult Magyarországon is.
Kérdésem az lenne, hogy így jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra? Két gyerekre, használt lakásra szeretnénk felvenni.
Válaszát előre is köszönöm! Szép napot!
Tisztelettel: Erika

Jó napot kívánok!
A témába vágóan az lenne a kérdésem, hogy TB jogviszonynak passzív alapon folyósított GYES/GYED is beleszámít? Szintén külföldön dolgozom, feleségem szintén külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik, de a kiköltözésig a magyar munkaviszonyára tekintettel GYED ellátásban részesült (határozott időtartamú munkaszerződése a GYED alatt lejárt). A költözéskor a folyósítást felfüggesztettük és mára külföldi TB fedezettel rendelkezünk mindketten. Hazaköltözéskor, ha jól értettem, van lehetőség a fiunk 3 éves koráig jogosultak vagyunk GYED ellátásra, a kérdés, hogy 6 hónap GYES után igényelhetünk-e CSOK-ot, úgy, hogy én még külföldön dolgozom, a feleségem pedig Magyarországon van a fiammal GYES-en?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
István

Jó napot!
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy szeretnénk egy házat venni. Az ingatlant 7 millió Ft-ért árulják. Amit én lassan bele tudnék fektetni kezdő tőkeként az 3 millió. Az a probléma, hogy Ausztriában dolgozom és csak munkáltatói igazolást és jövedelem igazolást tudnék beszerezni. Elég-e a lakáshitelhez? Illetve szeretnénk a párommal a CSOK /szocpolt/ igénybe venni 2 gyerekre. A ház alapterülete 100 négyzetméter és Nagykanizsán található.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Zsolt