Tisztelt Hitelnet.hu!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az alábbi feltételek mellett milyen lehetőségeim vannak lakáshitel-felvétellel kapcsolatban.

Külföldön élek, a jelenlegi munkahelyemen 10 hónapja foglalkoztatnak. Havi jövedelmem adózás után kb. 400.000-450.000 Ft. Lakásvásárlást tervezek az idei év végén kb. 9-12M Ft értékben XXII. kerület / Érden / Diósd / Biatorbágy térségeben. Ingatlanfedezettel nem rendelkezek. Hitel sosem volt még a nevemen.

Az adott körülmények között elég-e a 30%-os önerő, vagy a külföldi munkaviszony miatt többre lesz szükségem?
Ha esetleg új munkalehetőséget kapok, azonos, vagy magasabb bejelentett jövedelemmel, a 3 hónapos jogviszony elegendő volna-e, vagy érdemes maradnom a lakás vásárlásáig az aktuális munkahelyemen?

Köszönettel.
Barnabás

Kedves Barnabás!

Az elvárt saját erő mértékét nem befolyásolja az, hogy az igénylő jövedelme magyarországi vagy külföldi munkavégzésből származik. Törvényi előírás alapján 20% az önerő minimum, de ez a mérték nagyobb is lehet az igénylő jövedelmi helyzetétől és az ingatlan értékétől, területi elhelyezkedésétől, állapotától függően. Továbbá pénzintézetenként is változó, hogy mekkora a maximális finanszírozási arány. A leírtak alapján egy 12 milliós, adott településen lévő ingatlanra havi 400-450.000 Ft-os nettó jövedelemmel 30%-os önerő mellett megoldható a fennmaradó vételárrész banki hitelből történő finanszírozása. Az adásvételi szerződés megkötése előtt azonban célszerű elvégeztetni az előzetes hitelbírálatot, amit Szakértőink a Hitelnet irodákban díjmentesen megtesznek.

Az igénylő aktuális munkahelyén legalább a 3 hónapos munkaviszonynak kell meglenni. Ha ez megvan az új munkahelyen, ahol nem próbaidős, de határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezik, s munkabérét bankszámlára kapja, akkor megoldható a lakáshitel felvétele.

Van olyan banki hitelkonstrukció, melyhez külföldi munkaviszony esetén elegendő a külföldi munkaszerződés és az utolsó 3 havi, munkabért tartalmazó bankszámla kivonat. Pénzintézettől függően szükség lehet azonban Munkáltatói igazolásra is, ami banki formanyomtatvány és idegen nyelven (német, angol) is létezik. Az igazolások hiteles fordítását a bankok többsége ugyan ma már nem írja elő, de van olyan hitelintézet, amely kizárólag hiteles fordításban fogadja el a nyomtatványokat.

Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat, s Szakértőink felveszik Önnel a kapcsolatot, hogy az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő lakáshitelekről személyre szabott, díjmentes tájékoztatást adhassanak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,

Lakáshitelt szeretnék felvenni új építésű lakásra. Külföldi jövedelemmel rendelkezem, munkaviszonyom határozatlan idejű.
Kérdésem:
Van olyan bank, amelyik ad hitelt 20% önerővel?
Melyik bank ad hitelt a legkevesebb önerővel?
Köszönettel,
Attila

Érdeklődés,
Egy 20 milliós új ingatlant szeretnénk vásárolni. Kb. havi nettó 600.000 Ft-os jövedelemmel rendelkezem, feleségem kb. havi nett0 300 ezer Ft-tal. Az ingatlant teljesen hitelből finanszíroznánk. Önerőnek a meglévő 9 milliós értékű ingatlanunkat ajánlanánk fel.
Lehetséges?
KHR listán nem szerepelünk.