Tisztelt Szakértő!

Építeni szeretnénk, azonban nem döntöttük el hogy Fundamentás megelőlegező hitelt vennénk fel (10 évre kötött havi 20 000 Ft a maximális felvehető összeg 8 000 000 Ft a megtakarítással együtt 17 év törlesztés), vagy banki hitelt kérnénk.

A ház kulcsrakész állapotban 17 millió Ft lenne. (nettó 80 négyzetméteres, A+) 9 millió önerőnk volna, igényelnénk egy meglévő és egy vállalt gyermekre a CSOK-ot, és ehhez vennénk még fel hitelt. A Fundamentánál fedezetként csak akkor lehetne a ház, ha már legalább 60%-os készültségben volna, illetve a telekárral együttesen legalább 11 milliót érne. Jelenlegi helyzetben az önerő nem elég ennek kivitelezéséhez. Más ingatlant nem terhelnénk jelzáloggal.

Banki hitel esetében hogy zajlana a hiteligénylés, és mindenképpen kell egy másik ingatlanra jelzálog?
Hány % önerőtől lennénk jogosultak a 8000 000Ft-ra?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Hné

Kedves Asszonyom!

Építkezés esetén van egy költségvetés, amit a hitelintézet elfogad, s amelyet az önerő, a CSOK és a hitel összegének pontosan le kell fedni. Amennyiben ez jelen esetben 17 millió forint, s Önök 9 millió forint önerővel rendelkeznek, a 2 gyermek után járó CSOK 1,2 millió forint, akkor 6,8 millió forint összegű hitel igényelhető. Illetve, ha 8 millió forintot szeretnének felvenni, csökkenthető az építkezéshez szükséges önerő mértéke, amennyiben előző lakáseladásból adódó 9 milliós továbbforgatási kötelezettségük nincsen. Ekkor a 9 millió forint helyett 7,8 millió forint önerő is elegendő lehet, ami adott költségvetés esetén 46%. Építési hitel igénylése esetben az építési engedélynek az Önök nevére kell szólni. Fedezetként elég bevonni az épülő házat. Az első folyósítás a saját erő beépítését követően történik, készültségi foknak megfelelően.

Amennyiben esetleg az ingatlant kulcsrakész állapotban vásárolják, akkor a hitel és CSOK összegét a teljes önerő kifizetése után, a használatbavételi engedély birtokában, az eladó számlájára folyósítja a bank. Fedezetként ebben az esetben is elfogadható a célingatlan.

Célszerű volna kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a további részletek - például jövedelmi oldal - ismeretében Szakértőink konkrét, személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot tudnak Önöknek készíteni, amiből megismerhetik az elérhető legkedvezőbb banki hitelkonstrukciókat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése