Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk megvásárolni egy házat, mely félig önerőből, félig hitelből lenne fizetve. Viszont kicsit bonyolult a története, félek hogy így nem kapunk rá hitelt.

Van egy 856 nm-es telek, melyen 2 db családi ház áll. Az eredeti épület bontási engedélyt kapott, az új ház (amit meg szeretnénk vásárolni) úgy kapott építési engedélyt, ha a kis házat lebontják. A tulajdonos ezzel szemben nem bontatta le, hanem társasházzá nyilváníttatta, s hivatalos földmérő által csináltak a társasházi alapító okirat csatolmányaként egy használati vázrajzot, melyen látszik, melyik telekterület kinek a kizárólagos használatát képezi. A 2 telekterület kerítéssel is "le van választva".

Kérdésem az lenne, hogy ha ügyvéd által ellenjegyzett használati megosztást csináltatnánk, akkor kaphatunk-e rá hitelt. Illetve nem tudom, hogy nem lehet-e teljesen leválasztatni a kis házat a telekkel? A "mi házunk" 67 nm egy 600 nm-es telekkel, a kis ház 28 nm egy 256 nm-es telekkel.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Rozália

Kedves Rozália!

Ha a szóban forgó ingatlan társasházzá lett nyilváníttatva, de nincsen külön albetét, nincsen külön tulajdoni lap a házról, hanem továbbra is egy helyrajzi számon szerepel a két ház, akkor véleményünk szerint ügyvéd által készített Használati megosztási szerződéssel megoldható lenne a hitelfelvétel. Hiszen osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan finanszírozásakor ezt a megállapodást a bankok el szokták fogadni.

Mivel azonban az új ház építésének feltétele volt a régi lebontása és ez nem történt meg, célszerű volna az ebből fakadó esetleges jogkövetkezményeknek utánanézni, amiben ingatlanjogi szakértő tud Önöknek segíteni. Ennek azért érdemes előzetesen utánajárni, hogy emiatt ne adódjon esetleges jogi probléma a banki hitelügyintézés során.

A két ház egymástól való teljes elválasztásának lehetőségéről szintén az ingatlanjogi szakérőtől vagy az illetékes építési hatóságtól kaphat pontos tájékoztatást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése