Tisztelt Szakértők!

Egy kis segítségre lenne szükségem hitel témakörben. 1-2 éven belüli házvásárlást vagy építkezést terveznénk a férjemmel (külön hitelt vennénk fel, házassági szerződést is kötöttünk emiatt - külön mindkettőnknek van tehermentes ingatlana, amit nem adnánk el és biztosítékként sem akarjuk felajánlani). Kb. 20 millió forintos költségvetésben gondolkodnánk. 2 gyermekre igényelnénk CSOK támogatást, illetve jelenleg 3 millió forint készpénzünk van. Amit legrosszabb esetben is tudnánk vállalni az 150 000 Ft kettőnknek havi szinten befizetésekre. A cél, hogy ne adósodjunk el és maximum 15 éven belül visszafizessük a hitelt.

A férjem és én már kötöttünk 1-1 db 5 millió forintos 6 év 6 hónapos Fundamentát (ezt találtuk a legjobbnak). Nekem még pluszban az egyik családtagom fizet szintén egy Fundamentát 4 év 3 hó konstrukcióban azzal a céllal, hogy a megtakarítási idő végén az én lakáshitelembe forgatjuk bele - megtakarítási rész 1 300 557 Ft (kedvezményezettként szerepelek a szerződésen). Mindegyik szerződés még friss.

MKB önsegélyező pénztári tag is vagyok, így jövőre céges cafeteriából havi 19 125 forintot (maximum) erre szánok. Plusz befizetésen is gondolkoztam, mert olvastam a 20% adó visszatérítésről, illetve ha 2 évre lekötöm, akkor plusz 10% újabb adó visszatérítésről. Évi maximum 300 000 Ft összbefizetést tudnék megoldani. Ha ez működőképes és biztonságos, akkor a férjem is nyitna ugyanitt egy számlát, hasonló évi 300 000 forintos befizetéssel. Ez beleszámítana az önerőbe?
A cégem is kínál kamatmentes lakáshitelt 3 millió forint értékig.

A kérdésem annyi lenne, hogyan tudnánk a leghatékonyabban kombinálni a kedvezményeket és a hiteleket? A céges hitelt válasszam vagy a fundamenta áthidaló hitelét?
Tudtommal a lakástakarék és az önsegélyező pénztári megtakarítások a legjobbak. Van még olyan megtakarítási forma, amit kihagytam és jobb a felsoroltaknál?

Köszönöm a segítséget!
Ági

Kedves Ági!

Közös lakásvásárás/építkezés és CSOK igénylés esetén nincs lehetőségük arra, hogy ugyanazon ingatlanra külön-külön vegyenek fel hitelt. Ez akkor sem oldható meg, ha vagyonjogi megállapodással rendelkeznek. Az otthonteremtéshez felvenni kívánt lakáshitelt együttesen, adós, adóstársként igényelhetik. (Adós és adóstárs egyformán felel a kölcsön visszafizetéséért.) A CSOK rendelet szintén kimondja, házastársak, élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a kedvezményre.

Az MKB önsegélyező pénztárban megtakarított összeg önerőként nem szolgál lakásvásárlás vagy építkezés esetén. A Fundamenta megtakarítás önerőként akkor vehető figyelembe, ha már lejárt a megtakarítási idő. Arra is van azonban lehetőség, hogy a lakás-előtakarékoskodó lejárat előtt hozzáférjen a kívánt összeghez áthidaló hitel formájában. Az áthidaló hitelnél jelenleg azonban léteznek kedvezőbb kamatú lakáshitelek. Ellenben megtakarításként lakástakarékban mindenképpen érdemes gondolkodnia magas hozam és a sokrétű lakáscélú felhasználás miatt. Lejáratkor a lakástakarék már meglévő lakáshitel díjmentes előtörlesztésére is fordítható. Amennyiben a munkáltató kamatmentes céges hitelt is kínál, érdemes kihasználni a kamatmentesség miatt.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatást a konkrét ügylet ismeretében tudunk adni, amikor aktuálissá válik az otthonteremtés. 1-2 évre előre sajnos nem tudunk konkrét felvilágosítást adni, nem ismerve a lakáshitelek jövőbeni alakulását.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése