A járványveszélyre tekintettel több könnyítést is tett a kormány a babaváró hitelt és egyéb állami támogatásokat igénylők számára. A rendkívüli időszakban érvényes egyszerűsített igénylési feltételek azonban átmenetileg jellegűek. Az igénylési határidők lejáratát jellemzően a veszélyhelyzet lejáratához kötötték. A veszélyhelyzet 2020. június 18-án szűnt meg. Így ettől a dátumtól számított 30 napon belül több könnyítés is lejár.

Babaváró hitel igénylése meghatalmazással

A személyes kontaktok minimalizálása érdekében lehetőség nyílt a babaváró hitel meghatalmazással történő igénylésére. Ez alapján a házastárak egyike teljes bizonyító erejű magánokiratban (ügyvédi vagy két tanús) meghatalmazhatja házastársát a babaváró hiteligénylés mindkettejük nevében történő benyújtására. Ezen túlmenően a meghatalmazott a kölcsönkérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozatokat mindkét házasfél nevében megteheti és jogosult a babaváró kölcsönszerződés megkötésére is.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a meghatalmazás csak a babaváró kölcsön igénylésére vonatkozik, tehát ha az igénylők azonosítása az adott pénzintézetnél még nem történt meg, akkor az azonosítás miatt legalább egyszer személyesen is meg kell jelenni. A meghatalmazás nem vonatkozik továbbá a bankszámlanyitásra, így annak a félnek javasolt számlát nyitni, aki a meghatalmazott lesz.

Meghatalmazással történő igénylésre a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig, tehát július 17-ig van lehetőség.

Babaváró hitel igénylése a feleség 41. életévének betöltése után

A babaváró rendelet egyik alapfeltétele, hogy a hitelkérelem benyújtásának időpontjában a feleség életkora nem haladhatja meg a 41. életévet. Az átmeneti időszakban azonban a kölcsön akkor is igényelhető, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt töltötte be a 41. életévét.

Ebben az esetben az igénylésre az a feleség is jogosult lehet, aki 2020. március 11. és június 17.között töltötte be a 41. életévét és kérelmét legkésőbb 2020. 2020. július 17-ig benyújtja.

Babaváró hitel igénylése a gyermek születése után

Babaváró hitelnél a teljes futamidőre járó kamatmentesség, illetve tartozáselengedés egyik feltétele, hogy a hitel felvételére a gyermek születése előtt sor kerüljön.

Jelenleg az ügyfelek jogosultak beadni igénylésüket azon gyermek után is, aki a veszélyhelyzet időtartama alatt született, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül. A 2020. július 17-ig született gyermekek esetében igényelhető tehát fenti módon a babaváró hitel.

A kölcsönkérelem beadásának határideje a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. nap A kölcsönkérelem ez esetben tehát 2020. augusztus 17-ig nyújtható be. Ezen gyermekek után az ügyfelek ugyanúgy jogosultak a moratóriumra, ikerterhesség esetén az előtörlesztési támogatásra illetve a kamatmentességre.

Köztartozás-mentes igazolás időpontja babaváró hitel esetében

A babaváró hitelt igénylőknek nem lehet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásuk. A köztartozás-mentesség tényéről a kérelemben lehet nyilatkozni.

Ezt a jogosultsági feltételt a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelmek esetén a 2020. március 10-én fennállt állapot szerint kell vizsgálnia a hitelintézeteknek.

2020. július 17-ig benyújtott igénylések esetén megfelelnek a jogosultsági feltételeknek azok az igénylők, akiknek március 10-én nem volt köztartozása. Nem kerül elutasításra hitelkérelmük akkor sem, ha 2020. március 11. és június 17. között keletkezett adótartozásuk, amennyiben fenti dátumig elindítják hitelüket.

Lejárt személyes okmányok érvényessége

Babaváró hitel igényléséhez személyes okmányok benyújtása szükséges. A veszélyhelyzet alatt, valamint az azt követő 15 napon belül lejáró okmányok érvényességi ideje fél évvel meghosszabbításra került. Ez azt jelenti, hogy a 2020. március 11. és július 3. között lejárt személyi igazolvány 2020. december 15-ig érvényesnek tekinthető.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

További jogosultsági feltételek

A babaváró hitel igénylésének további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva olvasható részletes tájékoztatás. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Ősszel szeretnénk felvenni a babaváró hitelt. Minden feltétel megvan kivéve, hogy a 3 éves tb jogviszonyomba a járványhelyzet miatt lett 30 napon túli megszakítás sajnos. Persze utána 90 napon belül lett munkahelyem, és azóta is folyamatosan. A veszélyhelyzet alatti megszakítás, ami túlment 40 napon, vajon kizáró ok lehet a hitelfelvételnél vagy ez esetben nem veszik figyelembe?

Tisztelt Hitlenet!
Férjemmel babaváró hitelt szerettünk volna felvenni az OTP-nél. Neki januárban lesz meg a 3 év Tb. jogviszonya. Nyugodtak voltunk, mivel nekem szeptemberben lesz meg a 3 év hallgatói jogviszonyom, március óta pedig diplomás gyed-et is kapok. Az OTP oldalán ez olvasható:
A társadalombiztosítási jogviszonyon kívül a magyar felsőoktatási intézményben nappali tagozaton eltöltött tanulmány, amiben nincs 6 hónapnál hosszabb megszakítás a tanulmányokat követően, valamint más állam, vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet TB ellátása, valamint a diplomás gyermekgondozási díj folyósításának időszaka is beleszámít. Folyamatosnak kell tekinteni akkor is, ha abban legfeljebb 30 napos megszakítás van vagy a megszakítás a vészhelyzet időtartalma alatt történik.
Független pénzügyi tanácsadónk szerint azonban az utolsó 180 napnak munkából vagy vállalkozásból származó jövedelemből kell lennie. Ilyet azonban az OTP oldalán nem olvastam. Plusz hogyan lenne ez lehetséges, ha még évekig tanulok, mellette pedig gyed-en vagyok? Mi értelme lenne így bevonni a hallgatókat is?
Mi az igazság tehát?
Köszönöm előre is a választ!

Tisztel Cím!
Babaváró hitellel kapcsolatban érdeklődnék. Párommal össze vagyunk házasodva, magyarországi lakcímmel rendelkezünk. Novemberre várjuk gyermekünket.
Sajnos a folyamatos biztosítási jogviszonyomat megszakítottam munkahely váltás miatt márciusban (30 napon túli megszakítás volt). Márciustól határozatlan időre szóló szerződésem van br. havi 316 000 Ft bérrel, feleségemnek folyamatos biztosítási jogviszonya van, 2018. júniusig közfoglalkoztatottként dolgozott, azóta munkaviszonyban br. 200 000 ft havi bérért (határozott idejű szerződéssel, mely 2022-ben jár le).
A fentiek alapján jogosultak vagyunk-e babaváró hitelre, ha igen, nagyjából mekkora összegre?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A CIB Banknál megigényeltük június 19-én a babaváró hitelt. Azóta eltelt 17 munkanap, de még semilyen információt nem kaptunk az ügyünk állásáról. Hiába hívjuk a bankfiókot, nem tudnak semmit mondani, csak hogy folyamatban van az elbírálás. Lehet valahova fordulni ilyen esetekben, vagy a jogszabályban foglaltaktól eltérően ezt a bank megteheti, hogy indoklás nélkül 10 napon túl bírálja el az ügyet?
Köszönettel:
Norbi