Tisztelt Szerkesztők!

December 22-én bejelentettem a bankomnál a végtörlesztési szándékomat, valamint egy helyi Takarékszövetkezetnél elindítottam az új, forint alapú hitelem felvételét (a CHF alapú hitelemet újabb forinthitellel váltom ki).
Mivel közalkalmazottként dolgozom (kórházban), ezért december 23-án miniszterelnöki körlevelet kaptam (kaptunk), hogy majd valamikor januárban tájékoztatnak egy esetleges közalkalmazotti kedvezményes forinthitelről.

Az volna a kérdésem, hogy a jelenlegi ismereteik alapján, ha megkapom a Takarékszövetkezettől a hitelt (például január 15-én), és ezzel tudok végtörleszteni… majd pár napra rá bejelenti a kormányzat, hogy egy BUBOR + 2-3%-os közalkalmazotti hitellehetőség adódik, akkor ezzel az új, közalakalmazotti hitellel ki tudom-e majd váltani a Takarékszövetkezetes hitelemet?

(Bocsánat a bonyolult megfogalmazásért, de havi 90.000 forintos fizetés mellett egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi a kamat 20 éven keresztül. Ez akár havi 5.000 Ft-ot is jelenthet, ezért tettem fel a kérdést.)
Válaszukat előre is köszönöm.
Róbert

Kedves Róbert!

Mint ahogy Ön is írta, a közszféra dolgozói számára biztosítani kívánt forinthitelről részletes tájékoztatás januárban várható, ezért jelenleg csupán az erre vonatkozó tervezetre tudunk támaszkodni.

A tervezet szerint közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. § (1) bekezdésében meghatározott végtörlesztéséhez csak munkáltatói kölcsön nyújtható. Fenti törvény szerint tehát csak a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez igényelhető a munkáltatói kölcsön. Ez arra enged következtetni, hogy a forinthitellel történő kiváltás után már nem vehető igénybe a munkáltatói kölcsön. Ám ez csupán a mi véleményünk, ezzel kapcsolatban biztos információ a januárban történő kihirdetés után lesz.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szerkesztők!
Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy a jelenlegi párom deviza alapú lakáscélú hitellel rendelkezik a volt menyasszonyával. Sajnos ezt az ingatlant ezidáig nem sikerült eladni. Most, hogy van ez a lehetőség a közalkalmazottak végtörlesztésére, elgondolkodtunk rajta, csak nem tudom, hogy ez a későbbiekben nekünk megérné-e, hogy ki tudnánk-e váltani ezt a hitel úgy, hogy az én és a párom nevére kerüljön az ingatlan és a hitel, vagy eladható lesz-e így vagy akadályokba ütközik, merthogy közalkalmazotti hitel.
Előre is köszönöm!
Adrien

December elején saját megtakarításból és forinthitel felvételével korábbi japán jen alapú lakáskölcsönömet végtörlesztettem.
Közalkalmazott vagyok, igényelhetek-e munkáltatói kölcsönt jelenleg fennálló forinthitelem erejéig? A végtörlesztés igazolásának dokumentumai és az új kölcsön szerződése a kezemben van. Azokat be tudom nyújtani a munkáltatónak.
Köszönettel:
Erzsébet