Ez év utolsó kormányülésén döntés született a felelős lakossági hitelezés feltételeiről valamint a hitelképesség vizsgálatát tartalmazó rendeletről. A Kormányszóvivői Iroda közleményéből megtudtuk, hogy mindezek célja a felelős hitelezés támogatása, a devizahitelek kockázatának csökkentése és a hazai hitelezési rendszer biztonságosabbá tétele.

Ez a rendelet szorosan kapcsolódik a hitellel rendelkezők védelmében hozott intézkedéssorozathoz, mint például a bajba jutott lakáshitelesek számára nyújtott áthidaló kölcsön állami kezességvállalással, az önkormányzatok számára bevezetett elővásárlási jog, a pénzügyi jellegű törvények módosítása, illetve a Banki Magatartási Kódex elfogadása.

A kormány legutóbbi rendelete kiterjed a Magyarországon tartózkodó természetes személyek számára folyósított kölcsönökre és pénzügyi lízingre, ide értve a külföldi bankok és pénzintézetek fiókjait, valamint a határon túlra nyúló tevékenységet is. Külön rendelet szabályozza a hitelképesség vizsgálatának módszerét, a jelzáloghiteleket és gépjárműhiteleket.

Hazánkra és a magyar háztartásokra egyaránt negatív hatással volt a gazdasági és pénzügyi válság, hiszen ma Magyarországon megközelítőleg 1.700.000.- devizahitellel rendelkező csakád van. A válság következményeként a devizaárfolyamok jelentősen megemelkedtek, csak úgy, mint a hitelek kamatai.

A kormány fontos célja a devizahitelesek védelme. Ezt nem csak a fent említett intézkedésekkel kívánják elérni, hanem egy felelősebb hitelezési rendszerre való átállással is. Ezt kívánja szolgálni a lakossági hitelezés feltételeire és a hitelképesség vizsgálatára vonatkozó rendelet.

Ez alapján a bankok és pénzintézetek a jövőben csak a hitelképesség vizsgálata után hagyhatnak jóvá hitelt az ügyfeleknek. A pénzintézetek kötelesek belső szabályzatukban meghatározni a hitelnyújtás legfontosabb feltételeit, a hitelezhetők körét, az elfogadható jövedelmeket, valamint az igényléshez szükséges dokumentumok listáját. Az ügyfél hitelképességének vizsgálata és a belső szabályzat alapján határozható meg az egyes hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitje, az a forintösszeg, mely az ügyfél maximális törlesztési képességét jelenti. A bankok által nyújtott kölcsön törlesztő részlete nem lépheti túl a hitelezhetőségi limitet. Euró alapú hitel esetében a havi törlesztési kötelezettség nem haladhatja meg a limit 80%-át, egyéb devizakölcsön esetén pedig a 60%-át.

A kormány utolsó ülésén elfogadott rendelet kiterjed a jelzáloghitelek mértékére is. A hitel/ingatlanérték arány forint alapú konstrukció esetén maximum 80%, euróhitel esetén legfeljebb 60%, egyéb deviza alapú hitel esetén pedig 45% lehet. Pénzügyi lízing igénylésekor forinthitel esetén 80%, euróhitel esetén 65%, más devizahitel esetén 50% a rendelet által meghatározott arány.

A jelzálog- és gépjármű hitelezésre vonatkozó rendelkezések 2010. március 1-től lépnek hatályba, a hitelezhetőségi limit pedig 2010. júniusban kerül bevezetésre.
A rendelet a Magyar Nemzeti Bank, a Bankszövetség és a Kormány együttműködése által jött létre, a rendeletben foglaltak betartását a PSZÁF felügyeli.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése