Tisztelt Cím!

Érdeklődnék szerenék egy hitellel kapcsolatban.
Ha felvennék hitelt (lakáshitel 30 év), mellé lenne egy adóstársam (testvér), és én mindig rendben fizetek, nincs gond a törlesztéssel, akkor az adóstárs 1-2-3 év múlva szintél felvehet hitelt saját magának? Nem akadály, hogy adóstárs lett?
Ebben nem korlátozom addig, amíg ki nem fut a hitelem?

Válaszukat előre is köszönöm.
Marcsi

Kedves Marcsi!

A hitelügyletbe jövedelmével bevont adóstárs ugyanúgy felelős a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Ha az adóstárs a későbbiek folyamán szintén lakáshitelt szeretne felvenni, akkor a hitelnyújtó felé jeleznie kell meglévő adóstársi státuszát, meg kell adnia az adott kölcsön összegét és az adott összeg után fizetendő havi törlesztő részletet. Mivel a futamidő során bármikor előfordulhat, hogy az adós valamilyen oknál fogva nem fizet, s ekkora a pénzintézet jogosult az adóstárstól követelni a törlesztő részletet – akár az adóstárs jövedelméből is tiltható a tartozás – ezért mindenképpen befolyásolja a hitelbírálatot az igénylő fennálló adóstársi kötelezettsége.

Az adóstársi szerep tehát nem jelent kizáró okot egy esetleges hitelfelvételnél, de mindenképpen megnehezítheti azt. Elképzelhető, hogy ezáltal a testvére kisebb összegű lakáshitelhez juthat, illetve neki is adóstársat kell bevonnia a hitelügyletbe. Mindez attól függ, hogy mennyi az ő nettó keresete, mekkora összegű lakáshitelt szeretne felvenni és mennyi lenne annak a havi törlesztése.

Az adóstársi szerep csak akkor jelent eleve kizáró okot egy újabb hiteligénylésnél, ha az adós az általa felvett kölcsönt nem fizette, elmaradása elérte a mindenkori minimálbér összegét, időtartama pedig meghaladta a 90 napot. Ez esetben ugyanis a hitelügyletben részt vevő személyek adatai negatív tartalommal BAR listára kerülnek. Ez jelenleg minden pénzintézetnél a hitelkérelem elutasítását vonja maga után.

Amit még érdemes tudni, hogy a fizetőképesség javítása érdekében bevont adóstárs egy esetleges végrehajtás során akár a magánvagyonával is felel a kölcsön visszafizetéséért, s nem csak a fedezetül bevont ingatlan kényszer-értékesítése által juthat követeléséhez a bank.

Testvére számára javasoljuk az adóstársi szerep elvállalása előtt fentiek figyelembevételét.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A páromnak 1/4 tulajdona van egy ingatlanon, édesanyának özvegyi joga van és jelzaloghitellel akarja terhelni. Ha a párom aláírja szerződést, akkor ő mint adóstárs fog szerepelni? Hátrányt jelent-e ez a jövőben felvenni kívánt lakáshitelében?