Tisztelt Tanácsadók!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben.

3,5 millió forintot tervezek felvenni használt ház vásárlásához, 5 évre. Nettó havi jövedelmem 400.000 Ft, a ház könnyűszerkezetes, adóstársam nincs. A hitelkalkulátorok nem adnak teljes képet arról, hogy kaphatok-e lakáshitelt, mert a részletekbe beleolvasva úgy tűnik, hogy mindenhol van kizáró ok (pl. adóstárs hiánya, másik terhelhető ingatlan hiánya, könnyűszerkezetes ház, stb.).

Nagyon örülnék, ha tanácsot tudnának adni ebben a kérdésben.
Köszönettel: Anikó

Kedves Anikó!

Pénzügyi partnereink lakáshitel felvétele során nem tesznek különbséget az ingatlanok között szerkezetük alapján. Ez azt jelenti, hogy a fedezetül elfogadható ingatlanokra szerkezeti megkötés nincs. Tégla, könnyűszerkezet, ép szerkezetű vályogház egyaránt elfogadható, ha végleges és jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkezik az épület, illetve építési és bővítés hitelcél esetén használatbavételi engedéllyel fog rendelkezni az ingatlan.

Ha az adós rendelkezik a kívánt összeg felvételéhez szükséges jövedelemmel és önerővel, akkor adóstárs és plusz ingatlanfedezet nélkül megoldható a lakásvásárlás. Az Ön 400.000 forintos nettó jövedelme biztosan elegendő 3,5 millió forint összegű hitel havi törlesztő részletére, ha nincsen egyéb hiteltörlesztése. A jövedelemfedezettség tehát adóstárs bevonása nélkül is teljesül.

Amit az ingatlanfedezettségről tudni kell, az a következő: a vásárolni kívánt, egyben fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig nyújtható hitel a vonatkozó kormányrendelet előírása alapján. A bankok tényleges finanszírozási aránya ennél a mértéknél általában kisebb. A maximálisan nyújtható hitel összegét az ingatlan területi elhelyezkedésétől, állapotától és az igénylő jövedelmi helyzetétől függően az ingatlan forgalmi értékének 50-75%-a között állapítják meg.

Mivel arról nem ír, hogy mennyi a ház vételára, ezért pontos választ nem tudunk adni az ingatlanfedezettség teljesülésével kapcsolatban, de ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványukat, akkor Szakértőink a szükséges adatok ismeretében készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot az elérhető lakáshitelekről! Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő konstrukciókat tartalmazó hitelajánlatból kiválaszthatja az Ön számára optimálisat.

A könnyűszerkezetes ház vásárlásához is igényelhető, forint alapú lakáshitelek piaci kamatláb mellett, illetve állami kamattámogatással érhetők el, melyek törlesztő részletéről előzetes kalkulációt online Hitelkalkulátorunk segítségével készíthet!

Ha további kérdése lenne, forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértők!
Egy 2000 környékén épült könnyűszerkezetes ingatlant szeretnénk venni. Nincs ÉMI/NME engedélye, de van használatbavételi engedélye. Egyébként könnyűszerkezetes mezőgazdasági épület volt, amit lakóingatlanná nyilvánítottak. Erre lehet hitelt kapni?
Tisztelettel:
Péter

Tisztelt Szakértő!

Könnyűszerkezetes házat szeretnénk építeni fa szerkezetből, amihez úgy tudjuk szükség van ÉME/NME engedélyre, a kivitelezőnk viszont nem rendelkezik ilyenekkel. Az anyagról tudnánk kérni tanúsítványt, nyilatkozatot, de nem tudjuk az elegendő-e. Van olyan bank, amelyik nem szokta vizsgálni ezeket a feltételeket?

Köszönöm!

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, ha könnyűszerkezetes házat szeretnék építtetni arra lakáshitel igénybe vehető?

Tisztelt Tanácsadók!
Olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy egy 2002-ben épített és azóta lakott használt könnyűszerkezetes házat szeretnék vásárolni 12-13 M Ft-ért, kb. 30% önerővel. Fordultam már néhány bankhoz, a nettó keresettel nem is volt gond, csak a probléma a következő: ÉME-engedély szükséges a hitel elbíráláshoz, viszont a kinézett 2002-ben épült ház nem rendelkezik vele. Ez esetben milyen lehetőség van? Minden bank ragaszkodik ehhez az engedélyhez?
Köszönöm a segítségét!