Üdvözlöm!

Férjemmel és két gyermekemmel szeretnénk egy 1980-as években felépített, szerkezetkész házat megvásárolni. A házra még az építését követően kiadták a lakhatási engedélyt úgy, hogy annak komfortfokozata nincs, (ásott kút az udvaron, azonban a házba nincs bevezetve, vezetékes víz az utcán, gázcsonk, szennyvízcsonk az udvaron). A házban nincs fürdőszoba, Wc, és semmilyen fűtéssel nem rendelkezik.

Jelen esetben milyen hitelt tudnánk igényelni a befejezéshez vagy a vételárhoz, illetve a CSOK-ra is szükség lenne.

Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel.
Beáta

Kedves Beáta!

A fedezetül felajánlott ingatlannal szemben számos követelményt támasztanak a bankok, aminek meg kell felelni ahhoz, hogy hitel lehessen felvenni rá.

Meghatározó az ingatlan aktuális értéke. A fedezet forgalmi értékének el kell érnie legalább a 3-3,5 millió forintot, de van olyan hitelintézet, amely 6 millió forint alatti ingatlant nem fogad el fedezetként. A másik fontos tényező maga a lakóingatlan minősége. Kizáró okot jelent, ha az ingatlan általános állapota romos. Továbbá az elfogadhatóságot nagyban megkérdőjelezi, ha az ingatlannak nincsen komfortfokozata, vagyis, ha nincs konyha, fürdő, wc az épületen belül, illetve nincs fűtés és meleg vízellátás. Szintén problémát jelent a közművesítés hiánya, víz, villany közmű megléte kötelező.

Fenti feltételek teljesülése nemcsak lakáshitel felvételéhez szükséges, de a családok otthonteremtési kedvezményének igénylésekor is meg kell felelni bizonyos feltételeknek. Értékhatárra vonatkozó előírás ugyan nincsen, tehát 3-3,5 millió forint alatti lakás is finanszírozható CSOK igénybevételével, de csak akkor, ha komfortos. Komfort nélküli lakás vásárlásához a kedvezmény nem vehető igénybe.

Az ingatlan megadott jellemzői alapján tehát sajnos nem fognak tudni felvenni kölcsönt a vásárláshoz. Két megoldás azonban lehetséges. Az egyik az, hogy miután megszerezték a ház tulajdonjogát, annak korszerűsítéséhez igényelnek lakáshitelt. Korszerűsítés esetén ugyanis a bankok nem az ingatlan aktuális, hanem jövőbeni értékéből indulnak ki. A másik lehetőség egy másik ingatlan fedezetként történő bevonása lehet. Olyan lakóingatlan is lehet fedezet, ami nem az Önök tulajdonában van (például szülői ingatlan), de értéke és minősége megfelel a banki előírásoknak, továbbá az ingatlan tulajdonosai hozzájárulnak a jelzálogbejegyzéshez.

A konkrét hitellehetőségek megismeréséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat. A korszerűsítésre igényelhető kölcsönökről még a vételár kifizetés előtt célszerű lenne tájékozódni, hogy valóban megkapják majd a kölcsönt. Ezt a további részletek ismeretében (ingatlanérték, területi elhelyezkedés, jövedelmi helyzet) Szakértőink meg tudják mondani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy felvehető-e lakáshitel olyan ingatlanra, mely 2006-ban épült, Ytongból. Az épület hiányosságai: cirkó, kémény, radiátorok, (ezeket leszerelték, valószínűleg banki tartozás miatt) vakolás, színezés, kertrendezés, kerítés.
Köszönöm segítségét!
Edina

Üdvözlöm!
A tervezett épületünk ökoház, melybe az ivóvíz ellátás fúrt kútról történne, míg a szennyvíz többszörös tisztítás után újra felhasználható. Tehát nem a klasszikus vezetékes víz, csatorna kialakítás.
Ebben az esetben felvehető a CSOK?
Köszönettel,
Norbert

Üdvözlöm.
Én arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy van egy házikó 2 szobával, konyhával, melléképületekkel, nagy telekkel, csak egy gond fürdőszoba nélküli és víz csak a konyhában van, gáz be van vezetve, helyiség fürdőszobának lenne. Kő-vályog az épület, de nagyon szép állapotban van.
Tudnánk hitelt valahol felvenni rá, ha a párom rajta van az adóslistán? Ára 4 millió forint.