Tisztelt Hitelnet!

2008-ban CHF-ben felvett, szabad felhasználású, lakáscélú, jelenleg árfolyamgáttal törlesztett és életbiztosítással kombinált hitelünk van. Talán a legbonyolultabb variáció:)) A forintosítás eredményét még nem látjuk, azt tudjuk, hogy a jelenlegi árfolyammal (nem az árfolyamgát) számolt tartozásunk kb. az ingatlan értékével azonos, azaz, ha eladnánk az ingatlant, nem maradna adósságunk, de pénzünk sem.

Szeretnénk megoldást találni a következőre: a forintosítás után - elvben - elérhető egy akkora tőkerész-csökkenés, hogy ha eladjuk a házat, maradjon valamennyi önerőnk. Létezik-e olyan megoldás, hogy ezt az önerőt és a hitel egy hányadát (ami a megvásárolni kívánt új ingatlan és a jövedelmünk alapján szóba jöhető összeg) felhasználjuk egy használt lakás vásárlására? Vagyis: a jelenlegi ingatlant eladjuk, a vételárból "betörlesztjük" a hitelünk kb. 75%-át, és a maradék 25%-ot, valamint önerőt hozzátéve vegyünk egy olcsóbb ingatlant?

Köszönöm, üdv.: Kata

Kedves Kata!

Amennyiben a jelzáloghitellel terhelt ingatlant eladják, akkor az eladási árból az ingatlant tehermentesíteni kell. Az eladási árból ezt követően fennmaradó összeg képezheti az önerőt egy újabb lakás vásárlásánál. Arra nincs lehetőség, hogy a kombinált hitel egy részét átvigyék a vásárolandó lakásra.

Életbiztosítással kombinált hitel megszüntetése esetén – amennyiben az életbiztosítást sem kívánják a továbbiakban fenntartani – akkor a biztosító a befizetett díj egy részét visszatéríti. Arról, hogy adott esetben mekkora összeget kaphatnak vissza, az érintett biztosító tud pontos tájékoztatást adni.

A finanszírozási arányról azt kell tudni, hogy a vásárolandó lakás értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként. Ehhez szükséges a megfelelő jövedelemfedezettség. 2015. január óta nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelem esetén a hitel (felvenni kívánt és az esetlegesen meglévő egyéb kölcsön például folyószámlahitel, hitelkártya, stb. -) havi törlesztő részletének bele kell férni a fizetés 50%-ába. 400.000 Ft-ot meghaladó havi fizetés esetén annak 60%-a fordítható hiteltörlesztésre.

Amennyiben ez a feltétel teljesül, akkor megvalósulhat a lakásvásárlás. A vételár kifizetéséhez forint alapú hitelt igényelhetnek, állami kamattámogatással vagy piaci kamatláb mellett. A konkrét hitelkonstrukciókat Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatából ismerhetik meg. Az aktuális hiteltörlesztésekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése