Kölcsönszerződés módosítása

Szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitelek futamideje alatt több esetben is sor kerülhet szerződésmódosításra. Ilyen – szerződésmódosítása okot adó – esetek a következők lehetnek:

  • Fedezetcsere
  • Fedezetkiengedés
  • Futamidő módosítás
  • Szereplő csere vagy kiengedés
  • Ingatlannal kapcsolatos változások
  • Devizahitel forintra történő átváltása

Amennyiben a fedezetül szolgáló ingatlant Ön szeretné kivonni a hitelügyletből és helyette egy másik ingatlant kíván felajánlani fedezetként, akkor fedezetcseréről beszélünk. Ebben az esetben a bevonásra kerülő ingatlanra értékbecslést kell kérni. A bank az ingatlan szakértés alapján dönt arról, hogy engedélyezi-e a fedezetcserét, vagy sem. A fedezetcsere jóváhagyása a hitelszerződés módosítását vonja maga után.

Amennyiben a hitelügyletben több ingatlanfedezet is bevonásra került, ám az ingatlanok egyikét szeretné kivonni a kölcsönügyletből, akkor a pénzintézet megvizsgálja, hogy az ügyletben fedezetként maradó ingatlan értéke elegendő fedezetet nyújt-e az aktuális hiteltartozásra. Amennyiben nem, akkor Önnek elő kell törlesztenie akkora összeget, hogy a fennállót tartozást elbírja az ingatlan és kivonható legyen a pótfedezet. Ha viszont a fennálló tartozás már lecsökkent annyira, hogy elbírja az ügyletben maradó fedezet, akkor a bank dönt a fedezetkiengedésről. A fedezetkiengedés nem jár szerződésmódosítással, a törléshez szükséges engedély kiadása után a jelzálog töröltethető az illetékes földhivatalnál.

Ha meglévő hitelének futamidejét szeretné módosítani, akkor erre vonatkozó kérelmet kell benyújtani az adott bankhoz. A futamidő csökkentése és növelése egyaránt kérhető, ami a törlesztő részlet emelkedését illetve csökkenését eredményezi. A futamidő mérséklésekor a pénzintézet megvizsgálja, hogy vállalható-e a nagyobb összegű törlesztő részlet fizetése. A futamidő növelésekor pedig azt vizsgálja a bank, hogy a hiteligénylő életkora alapján megvalósítható-e a futamidő meghosszabbítása. A bank a hitelbírálat alapján dönt a futamidő módosításának jóváhagyásáról, amit pozitív bírálat esetén szerződésmódosítás követ.

A hitelügylet valamely szereplőjének cseréje vagy kiengedése esetén a bank azt vizsgálja, hogy a megváltozott jövedelmi körülmények hogyan befolyásolják a kölcsön további szerződésszerű teljesítését, új hitelbírálat történik, s ez alapján születik meg a szereplőkkel kapcsolatos döntés, ami szintén szerződésmódosítással jár.

A futamidő során Ön bármikor dönthet úgy, hogy devizahitelét a jövőben forint alapúra váltja. Ebben az esetben a banki hitelbírálat kiterjed arra, hogy az Ön jövedelme a megváltozott havi törlesztő részletet elbírja-e, illetve az ingatlan értékébe belefér-e az átváltott forintösszeg.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Az ingatlan és az azt terhelő hitel is 1/1 a nevemen van. Szeretném az ingatlan felét a feleségemnek ajándékozni!
Ebben az esetben kötelező a hitelt is megosztani vele?
Köszönöm!
Üdv.
Zsolt

Kedves Zsolt!
Ezzel kapcsolatban az érintett hitelintézet tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

2002-ben lányom deviza alapú szabad felhasználású hitelt vett fel meglévő ingatlanunkra. A hitelfelvétel egyrészt a 2. sz. adóstárs – volt élettársam – más banknál lévő hitelkiváltása miatt történt, így vált adóstárssá. Jelenleg a hitelszerződést módosítaná velünk a bank úgy a részletfizetés tekintetében, valamint mivel az ingatlanon két önálló épület-lakás áll, a társasházzá való alakításban is partner, így az egyik lakás eladása esetén a hitel visszafizetésre kerülne, és lányom, unokáim és az én lakhatásom sem kerülne veszélybe. A bank elküldte a módosításhoz szükséges nyomtatványt, melynek kitöltését aláírását az adóstárs megtagadta, valamint egy zsarolóajánlattal lépett fel a bank és egyben mi felénk,… Továbbiak »

Kedves Judit!
Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Tisztelt Hitelnet! Kérdésem a következő lenne: 2010-ben vett a fiam egy ingatlant eurós jelzáloggal, amiben én holtig tartó haszonélvezőként benne is lakom. 2012-ben felmondta a bank a hitelt, mert több tartozást bejegyeztek a tulajdoni lapra, készfizető kezesként én fizetem a ház törlesztőit, mert a fiamtól vonják a többi tartozást. Most mégis felszólított a bank, fizessem ki egyben a 3.000.000 forintot. Írtam kérelmet, hogy nem tudom egyben semmiképpen kifizetni, emeljék meg a 20.000 Ft-ot 30.000 Ft-ra, ezt vállalom, de ők 4 hónapot adtak, hogy önkéntesen szabad piacon értékesíthetem az ingatlant. Vagy önkéntes ingatlan értékesítés vagy fedezetkiengedésről tárgyalásokat folytasson. Kérdem én, haszonélvezőként… Továbbiak »

Kedves Marika!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm a válaszát, de lenne még 1 kérdésem önökhöz.
Ajándékozási címemet az édesanyámtól kaptam és ha jól emlékszem, akkor ő bármikor visszakérheti tőlem. Ha így lenne, akkor visszaszáll rá a tulajdonjog 1/2 része, és én így nem lennék tulajdonos a házban. A kérdésem az lenne, hogy a hitelügyletben, ahol én adóstársként szerepelek, így mi változna a hitel kapcsán?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Annamária!
Ha Önt a fizetőképesség javítás érdekében vonták be a hitelügyletbe, akkor, ha nem lenne tulajdonos, sem engedné ki a bank automatikusan az adóstársi kötelemből. Arról, hogy milyen feltételekkel léphet ki a hitelből (például kell-e másik személyt adóstársként bevonni Ön helyett), a hitelfolyósító bankot kell megkérdezni. A kölcsönügylet részleteinek ismeretében a bank tud pontos felvilágosítást adni Önnek ez ügyben.

Volt élettársammal felvettünk 6 millió kölcsönt használt lakásra, ami 1/2-1/2 arányban van. Én a fél részt ajándékozási címen kaptam, ő megvette a fél részt. Adóstársként szerepelek a hitelügyletben. Sajnos a válság után rákényszerültünk az áthidaló kölcsön segítségére is, mert nem tudtuk fizetni munkahelyünk elvesztése után. 1 éve külön mentünk. A volt párom kiadta albérletbe a házat, elvileg fizeti a hitelt, bár a bank hívogat. Én nem szeretnék visszaköltözni a házba és a hitelt sem tudnám fizetni.
Érdeklődöm, hogy ebben az esetben mit lehet tenni, hogyan és milyen feltételekkel engedne ki a bank?
Várom megtisztelő válaszát, melyet előre is köszönök.

Tisztelt Szerkesztöség,2006-ben vettem fel 4 millió forint svájci frank alapú lakásvásárlási hitelt.Most a férjem munkanélküli lett,de már külföldön fog dolgozni.Az a kérdésem,hogy van e mód a hitel tőrlesztésének a szüneteltetésére,kb 3-4-hónapig,Bár hallottam róla hogy van,de azt is hallottam,hogy utána egy összegben kell a 3 havi törlesztőrészletet befizetni az emelt kamatokkal együt.Nem tudom valóban igy van e,és ezért kérem a felvilágosítását. Tisztelettel Szadainé,

Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy! Férjem betegségéből kifolyóan elfelejtette törleszteni a személyi kölcsönét. (Egyántalán nem emlékezett arra sem, hogy járt valaha a bankban) A bank felmondta a hitelt, ám végül magasabb törlesztő részlettel ugyan, de engedélyezték a további részletfizetést. Férjem halála után természetesen bementem a bankba, ahol kiderült, hogy az eredeti szerződésben volt életbiztosítás is. A hölgyek nagyon jóindulatúan arra akartak rábeszélni, hogy vegyek fel az én nevemre annyi hitelt, amennyi a férjem adóssága, fizessem vissza azt, így hitelidő meghosszabbítással kevesebb lesz a törlesztő részletem. Még örültem is a felajánlásnak, de aztán elgondolkodtam, hogy is van ez?Amikor engedélyezték a felmondott hitel újbóli… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet, 2008 decemberében vettem fel 15 millió Forint Lakáshitel svájci frankban, 10 éves futamidőre a Raiffeisen Banktól,+ két gyermekre megelőző szocpolt, a vásárolt családi ház az ingatlan fedezet. 2008-ban a havi törlesztő részlet 150 ezer Forint volt ami mára már több mint 215 ezer Forint. Kérdésem a következő: véleményük szerint van-e értelme a 10 éves futamidőt kitolni 20 évre, hogy a havi törlesztő részlet alacsonyabb legyen. A kedvezőtlen időszakot szeretném így áthidalni, bízva abban hogy a Svájci frank – Forint árfolyam kedvezőbb lesz. A törlesztéssel problémám nincs, de nem szívesen veszítek havonta több mint 60 ezer forintot. Válaszukat várva,… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
Kamattámogatott lakáshitellel rendelkezem, amit hét éve vettem fel. Két fedezetingatlan került bevonásra.
Kérdésem, hogy tud e rá precedenst, hogy ilyen hitellel rendelkező ügyfélnek sikerült e a fedezetkiengedést elintézni? A probléma az, hogy x bank, ahol a hitelt felvettem már nem rendelkezik ezzel a termékkel, és a kamattámogató bankal (FHB) “nincs kapcsolata”.
Szükséges egyáltalán az FHB hozzájárulása a fedezetkiengedéshez?
Köszönöm a választ.

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy a feleségem még a házasságunk előtt felvett 1 millió ft személyi kölcsönt 6 évre.
Ebből 3 már lejárt, nemrég házasodtunk és a szülők átvállalnák a fennmaradó részt.
Szerződésmódosítással megoldható ez?
Az édesanyja keresete megegyezik az övével,és nincs más hitelük.

Köszönöm

Tisztelt Szakértő! Szeretnék a kérdésemre választ kapni. A választ az e-mail címemre kérném. Köszönöm. Röviden az eset: A banktól kölcsönt vettek fel adós és adóstársként egy új ingatlan megvásárlásához. Egy ideig a kölcsön törlesztve lett, majd az adós nem fizetett. A lakás 6/10 és 4/10 arányban lett tulajdon. A bank felmondta a kölcsönszerződést és polgári peres úton akarja érvényesíteni a fizetést. (Nem tudta a bank rátenni a jelzálog jogot a lakásra, mivel az építettő nevén volt 5 évig. Most került a tulajdonosok nevére 5 év után) Közben válás történt és a bírósági végzésben leírták, hogy minden tartozás és fizetési kötelezettség… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet! Adóstárs vagyok, és ma kaptam kézhez a felszólító levelet, miszerint az adós nem fizette meg az esedékes részletet. Nem is szándékozik ill. nem bírja tovább fizetni a lakáshitelét, inkább hagyja veszni, el is költözik. Családi összefogással át tudnám vállalni a kölcsönt, viszont 56 éves rokkantnyugdíjas vagyok, a szerződésmódosításnál nem mennék át a rostán. (Közel 90.000 Ft a jelenlegi törlesztőrészlet, és 83.000 Ft a nyugdíjam.) A szóban forgó lakásban lakom, 1/2 részben a haszonélvezője is vagyok, nem szeretném, ha árverésre kerülne a sor. Érdeklődöm, hogy ebben az esetben mit lehet tenni? Várom megtisztelő válaszát, melyet előre is köszönök. Tisztelettel:… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet. Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy 2003-ban 2 millió Ft. jelzálogkölcsönnel házat vettünk. Az egyik fedezetünk, a megvásárolt ingatlan lett, a másik fedezet, a szüleim háza. Mi most a szüleim házáról szeretnénk levenni a jelzálogot. Akkor, úgy magyarázták, hogy a fedezetnek minimum a kétszeresének kell lenni, mint a felvett összeg, amit csak a szüleim házával tudtuk megoldani. Idő közben megnagyobbítottuk, és teljesen korszerüsítettük a saját házunkat, így már egy maga meghaladja a négy milliós összeghatárt. Na, eljutottam magához a kérdéshez. Tehát, Szeretném levetetni a jelzálogot a szüleim házáról, és magára a mi házunkra áttetetni. A párom a fő… Továbbiak »


26
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x