Kedves Szakértők,

Építkezni szeretnénk, de sajnos sem ingatlan fedezettel, sem pedig önerővel nem rendelkezünk. Azt szeretnénk kideríteni, hogy véghez tudnánk-e vinni egy telekvásárlást + építkezést úgy, hogy a fedezetet kizárólag az adóstársak együttes fizetése jelentené. Ketten összesen körülbelül nettó 500 ezres állandó jövedelemmel rendelkezünk, melyhez még egyéb vállalkozói forrásokból rendszeresen 200-300 ezres bevétel társul.

Az elképzelt ingatlant körülbelül 20 millióból építenénk egy 10 milliós telken, vagyis nagyságrendileg 30 milliós hitelt szeretnénk felvenni. Jelenlegi teljes adósságunk az egyik félhez tartozó körülbelül 50 ezres törlesztésű személyi hitel.

Elegendő lehet-e ez a fedezet az elképzeléseinkhez? Ha igen, milyen irányba érdemes keresgélnünk és próbálkoznunk?
Amennyiben nem elég kizárólag jövedelem alapú fedezet, akkor mi az a minimális követelmény amit feltétlenül teljesítenünk szükséges?

Köszönöm a válaszuk,
Dániel

Kedves Dániel!

Lakáscélú hitel felvételéhez minden esetben szükséges ingatlanfedezet, kizárólag jövedelem alapú fedezetre a bankok nem helyeznek ki több milliós kölcsönt.

Telekvásárlási hitel fedezeteként elfogadható maga a vásárolandó építési telek, de ez esetben sem vehető fel a telek teljes vételára. Törvényi előírás alapján a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a finanszírozható banki hitellel. 10 milliós telekre tehát legfeljebb 8 millió forint összegű kölcsön vehető fel ezen előírás alapján, de a gyakorlatban ez az összeg kisebb is lehet az igénylők jövedelmi helyzetétől, az ingatlan területi elhelyezkedésétől, valamint az egyes bankok saját finanszírozási arányoktól függően.

Építési hitel igényléséhez költségvetést kell benyújtani. Itt szintén az épülő ingatlan várható jövőbeni értékének maximum 80%-a vehető fel a fent leírtak figyelembe vételével. Azt is tudni kell azonban, hogy az építési telket terhelő hitel csökkenti magához az építkezéshez felvehető építési hitel összegét. Továbbá a kétfajta hitelt érdemes ugyanazon pénzintézetnél felvenni, mert a bankok többsége nem nyújt hitelt, ha az adott ingatlant már egy másik bank javára bejegyzett jelzálogjog terheli.

Telekvásárlásnál nem, de új lakóingatlan építésénél önerőként vehető figyelembe továbbá a gyermekek (meglévő vagy vállalt) után adható CSOK. Erről bővebben ITT olvashat.

Fentiek alapján tehát arra sajnos nincs lehetőség, hogy önerő (rendelkezésre álló készpénz) vagy plusz ingatlanfedezet nélkül a teljes telekár és az építkezés teljes költségvetése kölcsönből finanszírozható legyen. Arról, hogy mennyi önerő szükséges adott esetben az otthonteremtéshez, Szakértőink előzetes hitelbírálat után meg tudják mondani Önöknek. Ehhez további információkra lenne szükség, melyet online adatlapunk kitöltésével adhatnak meg, illetve a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát személyesen is felkereshetik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése