Tisztelt Hitelnet!

A családunknak az alábbi kérdése akadt:
A kérdés a rokonainkhoz kapcsolódik. Az ingatlanban 5 gyerek lakik (egyikük van csak 18 év felett), közülük 4 9-17 év közötti, akik gyámhatósági védelem alatt állnak. ŐK az ingatlan tulajdonosai. Anyuka elhunyt. Apuka (ő csak haszonélvező) felvett anno kölcsönt, arra hivatkozva, hogy szobát kell építeni a gyerekeknek. A bank feltételül szabta, hogy a tulajdonosokat (gyerekeket) meg kell tenni adóstársnak. Ehhez a gyámhatósági beleegyezés kellett (tekintettel arra, hogy kiskorúak voltak), akik ezt meg is tették, arra hivatkozva, hogy ez a gyerekek érdekét szolgálja.

Jelenleg az a helyzet állt fent, hogy a 2. legnagyobb (17 éves) gyerek szeretne elmenni dolgozni, azonban, amint számlát nyit, a pénzét elkezdik levonni.
Junior számlára érkező juttatás mentes-e a letiltás alól? Kérdés először is, hogy rendszeres szociális ösztöndíjból, tanulmányi ösztöndíjból vonhatnak-e le?

Én úgy olvastam, hogy letiltás alól mentes juttatás az ösztöndíj. Azonban a jogszabály konkrétan nem határozza meg, hogy melyek ezek, tehát feltételezem, hogy az összes (kivéve a tudományos továbbképzési ösztöndíjas munkabér jellegű ösztöndíj).

Másik kérdés, hogy van-e lehetősége az érintett gyereknek valamilyen úton-módon megszabadulni az adóstársi kötelezettségtől? (pl. tulajdonjog lemondás)

Köszönettel:
Gábor

Kedves Gábor!

Irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, így a meglévő hitelek nemfizetése miatti végrehajtás (például fizetés letiltás) ügyében nem vagyunk illetékesek. Arról, hogy mely jövedelemtípusok tilthatók, illetve kiskorú adóstárs jövedelme terhelhető-e vagy sem, jogi szakértő tud Önnek tájékoztatást adni. Javasoljuk jogi ügyekkel foglalkozó szakértő vagy végrehajtó megkeresését ez ügyben, akiktől pontos választ kaphat kérdésére.

Amíg a kiskorú személy tulajdonosa az ingatlannak, addig biztosan nincs lehetősége az adóstársi kötelemből való kilépésre. Ha lemond tulajdonjogáról, akkor elvileg lehetősége nyílik kilépni az adóstársi szerepből, de erről a hitelnyújtó bankot előzetesen tájékoztatni kell. Az adótársi kötelemből való kilépés a hitelfolyósító pénzintézet hozzájárulásával történhet. Ebben az ügyben tehát az érintett bankfiókhoz kell fordulniuk. Ha az illető kiskorú csak a tulajdonjoga miatt került bevonásra a hitelügyletbe és fizetőképességet javító szerepe nincsen, akkor elképzelhető, hogy a bank másik adóstárs bevonása nélkül kiengedi őt a kötelemből.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése