Kinek intézheti jelzáloghitel átjegyzését másik lakásra?

Tisztelt Hitelnet!

Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség arra, hogy a tulajdonomra bejegyzett jelzálogjogot átírják a lányom és férje saját ingatlanára.

Én 2007-ben engedélyeztem, hogy a férjemmel közös tulajdonunkra lányom és férje jelzálogjogot jegyeztessen be. A feltétel az volt, hogy 2014 decemberében le kell venni az ingatlanunkról a jelzálogjogot, amibe ők bele is egyeztek.

Amikor a szerződéskötés megtörtént (Először az Ella Bankkal, aztán ennek a neve lett az AXA Bank, ami végül az OTP-nél landolt) én jeleztem a közjegyzőnek, hogy ezt vegye bele a szerződésbe. Ő azt felelte, hogy nem lehetséges, mert akkor nem kapják meg a hitelt.

Aztán van még egy érdekes dolog, amit utólag tudtam meg. Nem is jegyezhették volna be az ingatlanukra a jelzálogjogot, mert csak én írtam alá. Most amikor megkaptuk, hogy az OTP megveszi az AXA Bankot, láttam, hogy a férjem 1/2 tulajdonára is rájegyezték, holott ő nem írta alá a szerződést.
Ez hogyan lehetséges?

Jelenleg van az a tulajdonuk, amiben eddig laktak. Közben a vőm édesapja meghalt, így ő örökölte abban a házban a tulajdoni jogokat, mert ő az egyetlen örökös. És még egy nagyon fontos, szomorú dolog, hogy 5 éve nem hajlandók beszélni velünk. Úgy gondolom, és remélem, hogy van lehetőségünk, hogy valamelyik ingatlanra rátegyék a jelzálogjogot. Nem vagyunk fiatalok, én 67 éves, férjem 73 éves. Az ő hitelük még legalább 10 évig nem fog lejárni.

Kérem segítségüket és mielőbbi válaszukat.
Köszönettel: Magdolna

Kedves Magdolna!

Egy ingatlanra csak úgy jegyeztethető be jelzálogjog, ha az ingatlan összes tulajdonosa hozzájárul ehhez. Ha tehát az ingatlannak Ön is és férje is tulajdonosai voltak a hitelfelvételkor, akkor mindkettejüknek szerepelni kellett volna a hitelben.

A jelzálogjog átvihető másik ingatlanra, ha az megfelelő értékű. A jelzálogjog átjegyzését azonban Ön nem tudja kérni, ezt a hiteladósok tehetik meg. Ezt tehát lányáéknak kellene kezdeményezni az OTP Bank érintett fiókban. Értékbecslés és szerződés, valamint közjegyzői okirat módosítás után lenne lehetőség arra, hogy töröljék a jelzálogjogot az Önök ingatlanáról.

A témában hasonló bejegyzés IDE kattintva olvasható.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x