Kinek adható ki a jelzálogtörlési kérelem?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy lakóház ingatlant szeretnék megvásárolni, melynek jelenlegi tulajdonosa X úr. A folyamat elindult, lassan haladunk előre, a különféle várt és váratlan akadályokon bukdácsolva.

Az előző tulajdonos, az egykori Y úr, anno hitelt vett fel. Ennek kapcsán banki jelzálogot jegyeztek be az ingatlanra. A házat évekkel ezelőtt eladta. A tulajdonos váltásnál a vásárló X úr vállalta, és viseli a terhet. Ám a jelzálogjogot bejegyző OTP Banknál nem intézkedtek arról, hogy a hitelszerződés is az új tulajdonos nevére átírásra kerüljön. Az OTP tudott a tulajdonos változásról, a szerződés módosítást elő is készítették (50.000 forintot kértek volna ezért, elképzelhetőnek tartom, hogy ez volt a vissza tartó erő).

Én 2018 októbere óta szeretném megvásárolni a házikót, amit eladás szándékával meghirdettek. 2018 nyarán az egykori, a hitelt eredetileg felvevő Y úr elhunyt. Mindez most derült ki számomra, amikor a már megkötött adás-vételi szerződésben foglaltaknak megfelelően, a vételár részleteként, ki akartam fizetni az OTP-t. A vásárláshoz némi hitelt is szeretnék igénybe venni – ez természetesen egy új, az “én bankom” általi jelzálog bejegyzéssel jár – azt azonban nem folyósítják, amíg az előző jelzálogtörlés nem indul el!

Az OTP X úrnak hajlandó kiadni egy záró elszámolást. Ha ezt az összeget befizetem akár én, akár X úr, azt örömmel elfogadják (a záró összeg már tartalmaz egy 150.000 forintos szerződés módosítási díjat is – nem tudjuk ez milyen módosítást jelent). De nem adják ki nekünk a törlési engedélyt! Álláspontjuk szerint csak az elhúnyt, Y úr hagyatéki eljárásának lezárulta után, azoknak az örökösöknek adják ki, akiknek már a megboldogult élete utolsó éveiben sem volt semmiféle jogviszonyuk, vagy közük, vagy terhük, vagy érdekeltségük a hitelügylethez!

A hagyatéki eljárás folyamatban van. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy semmi nem történik.) Három héttel ezelőtt az illetékes hivatal rendelkezésére bocsájtottam az általam felkutatott leszármazottak nevét és elérhetőségét. (Addig semmit nem tettek ennek érdekében.) Őket azonban azóta sem keresték meg.

Az OTP-nél senkitől nem kaptam értelmes választ arra, hogy milyen szabály alapján tagadják meg a törlési engedély kiadását, a teljes végtörlesztés teljesítése esetén. Ez kikövetelhető, kikényszeríthető? Ezzel a gánccsal, ha elbukom a már jóváhagyott lakáshitelemet, összességében kb. 1,5 milliós veszteséget okoznak (foglaló és a hitelfelvételhez kapcsolódó költségek)!

Tisztelettel,
László

Kedves László!

Fenti esetben az alap eljárás a következő: amennyiben egy kölcsön végtörlesztésre kerül, a bank központja 30 napon belül kiadja a törlési kérelmet az ügyfélnek, ami postai úton történik az ügyfél banknál bejelentett lakcímére. Ezt követően az ügyfélnek kell a Földhivatal felé eljárnia. Az adatvédelmi törvények miatt azonban a bankok semmilyen információt nem adhatnak ki annak a személynek, aki nem szerepel az ügyletben, így tehát a törlési kérelmet sem.

Javasoljuk, hogy ebben az egyedinek számító ügyben az érinett bankfiók vezetőjét keresse fel a megoldás érdekében.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Tanácsadó!
Jelzáloghitellel eladható-e egy lakás vagy milyen megoldások, lehetőségek vannak, melyik a leggyorsabb eljárás?
Köszönöm a segítő válaszát előre is!
Tisztelettel.
Erzsébet

Tisztelt Hitelnet!
Kérem a tájékoztatást az ügyben. A hitelem végtörlesztését kértem az ingatlan eladása folyamatában. 14 nap megkaptam a végösszeget, amit 4 órán belül utalni kellet volna a bank számlájára, hogy ők még aznap továbbítani tudják a jelzálogbank számlára. Az ingatlan vásárlóm azonban elállt a vételtől. Az összeg nem áll rendelkezésemre.
Mi a továbbiakban teendőm?
Köszönettel.
Zsóka


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x