Azokat a hiteleseket, akik 2004. május 1. előtt vették fel lakáshitelüket, nem érinti az elszámolás és a forintosítás. Ezekben az esetekben nem jár visszatérítés és nem került sor a kölcsön forintosítására sem. Annak jártunk utána, hogy ebben az esetben érdemes-e megválni a deviza alapú hiteltől vagy jobban járunk, ha maradunk az árfolyamkockázat veszélyét továbbra is magába rejtő deviza alapú konstrukciónál!

A jelenlegi alacsony hitelkamatok, a hosszú időtávra fixált törlesztő részletek és a kiszámíthatóság tükrében vonzó ajánlatnak tűnhet a hitelkiváltás, de vajon mennyire érdemes egy 2004 májusa előtt felvett deviza alapú hitelt kiváltani?

A forintosításból kimaradt lakáshitelünket érdemes kiváltani?

2004 májusa előtt a svájci frank alapú lakáshiteleket az ügyfelek 160-170 forintos CHF árfolyam mellett vették fel. Jelenleg a CHF árfolyama 290-295 forintnál tart. Ebből következően az átváltás olyan mértékű árfolyamveszteséget okozna, amit még a mostani kedvező kondíciók sem tudnának kellően ellensúlyozni.

PÉLDA

Konkrét példán keresztül jól látható az árfolyam-változás hatása. Vegyünk alapul egy 5 millió Ft összegű, CHF alapú lakáshitelt, amit az adós 20 évre vett fel 2004 áprilisában havi 30 ezer Ft-os törlesztő részlet mellett. 160 Ft-os árfolyamon számolva a felvett összeg svájci frankban kifejezett értéke 31.250.- CHF volt a hitel felvételekor. A fennálló tőketartozás nyilvántartása a teljes futamidő alatt az adott devizában történik.

Kalkulációnk alapján az elmúlt 11 évben az adós tőketartozása hozzávetőlegesen 17.500.- CHF-ra csökkent. Hitelkiváltás esetén ennek a tartozásnak a forintra való átszámítása az aktuális – 294 Ft-os – CHF középárfolyamon történik, azaz az ügyfél fennálló tartozása jelenleg 5.145.000 Ft. Ez meghaladja a felvett összeget.

Hitelkiváltás esetén ekkora hitelnek – az eredetileg 20 éves futamidőből még hátralévő 9 évre – a havi törlesztése 62.000 Ft lenne. Időközben – az árfolyam-emelkedés miatt – a havi 30 ezer Ft-os törlesztő részlet is nyilván megemelkedett, példánkat tekintve 55 ezer Ft-ra, de látszik, hogy jelen esetben még így sem járnánk jobban a hitelkiváltással.


kep_1

A hitelkiváltás során természetesen hosszabb futamidő is választható. Példánkban a könnyebb összehasonlítás miatt választottuk a 2024-es lejárati időt. A fenti 9 éves futamidő helyett akár 15-20 évre is kérhetjük a hitelkiváltó kölcsönt, ami alacsonyabb havi törlesztési kötelezettséggel jár, de összességében többet fizetünk vissza a lejáratig.


kep_2

A fennálló tőketartozás ismeretében online Hitelkalkulátorunkkal Ön is könnyen utánanézhet annak, hogy a meglévő deviza alapú hitel kiváltása mekkora törlesztő részletet eredményezne. Amennyiben – akár egy hosszabb futamidő választásával – csökkenteni szeretné havi törlesztését, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önnek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése