Egy vezető magyar ingatlanközvetítő franchise elemzője szerint a kormány várhatóan meghosszabbítja majd az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumot. Véleménye szerint ezt a lépést az indokolja, hogy azok, akik nem tudták fizetni hitelüket, jórészt a lakásukat sem tudják eladni. Ráadásul a hirtelen, tömegesen piacra kerülő ingatlanok még lejjebb nyomják az amúgy sem magas ingatlanárakat. Ezen felül az egyszerre több ezer utcára kerülő volt lakástulajdonos olyan szociális problémát okozna, amire a kormánynak szociálpolitikai intézkedésekkel kellene válaszolnia.

A kilakoltatási, és az utóbb ehhez igazított árverési moratórium miatt az ingatlanpiacok befagytak Magyarországon. Már több, mint egy éve a piac stagnál. Ha nincs a moratórium, akkor mára már sok hitelnek kellett volna bedőlnie, ami magával hozta volna az ingatlanok árának csökkenését, ám a kormányzati intézkedések ezt részben elódázták, részben rontottak is némileg a helyzeten. Az ugyanis, hogy moratóriumot rendeltek el, azt is jelenti, hogy ezek a lakások nem folyamatosan kerülnek a piacra a hitelek bedőlésekor, hanem egyszerre, tömegesen, mikor a moratórium lejár, így ez egy nagyobb áresést fog eredményezni. Volt egy olyan várakozás, hogy a bedőlő hitelek miatt áresés fog bekövetkezni, ám ez egyelőre épp a moratórium miatt nem következett be, az áresés várat magára.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy véli, hogy a moratórium piacidegen és gyakorlatilag megszünteti a jelzálog hitelezést Magyarországon. Véleménye szerint nem csak ez okozza a jelzáloghitelek visszaszorulását, hanem a szabályok módosítása is ebbe az irányba mutat azon túl, hogy eleve egyre kevesebb ember hitelképes.

Egyre többen készülnek tudatosan arra, hogy a hitelük be fog dőlni, ám a moratórium miatt jelenleg nem fenyegeti őket a kilakoltatás veszélye. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy a moratórium csak attól védi meg őket, hogy el kelljen hagyniuk a fedezetül szolgáló ingatlant, attól viszont nem, hogy ez alatt az időszak alatt felhalmozódott kamatokat és egyéb díjakat a hitelen felül ki kelljen fizetniük. Márpedig a moratórium nem tartható fenn akármeddig.

Az szinte biztosra mondható, hogy a kormány fent fogja tartani a moratóriumot április után is. Hiszen ha ezek az emberek tömegesen veszítik el otthonaikat, az hatalmas szociális problémát jelentene.
Az, hogy a moratórium fennmarad, visszafogja majd a piacot, de nem egyedül ez tartja vissza a bővüléstől. A másik ok az, hogy az embereknek nincs pénzük arra, hogy alkást vásároljanak. Ezt a hatást erősíti, hogy megszűntek azok a támogatások, amiket a családok könnyen igénybe tudtak venni, mint például a fészekrakó program, vagy a szocpol. Ezen túl negatívan hat a jelzáloghitelek visszaszorulása, amit a kormányzati intézkedések csak erősítenek.

A moratórium meghosszabbítása azért valószínű, mert a tömeges lakásárverések egyrészt még jobban csökkentenék az ingatlanok amúgy sem magas árát, másrészt lassítanák az ingatlanpiac forgási sebességét. Mások fontos szempont, hogy az utcára került tömegek által okozott szociális problémát a kormány képtelen lenne kezelni. Ezért várható az, hogy a moratórium 2011 április 15. után is fennmarad.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődöm hogy az árverési moratórium is meghosszabodott e 2011 április 15-ig