Kik kaphatnak most hitelt?

A jegybank legújabb felméréséből az derül ki, hogy a pénzintézetek likviditása és hitelnyújtási képessége ugyan erős, de kockázatvállalási hajlandóságuk alacsony. Emiatt főként a vállalatok számára szűkös a hitelkínálat. A visszaeső hitelezésben az is szerepet játszik, hogy az ügyfelek sem igazán igénylik a bankok által kínált pénzt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint hét éve rendszeresen elkészíti felmérését a hazai pénzintézetek körében. Ezekben a megelőző negyedév, valamint a következő félévre előrevetített hitelezési gyakorlat kerül elemzésre. A tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó felmérés a lakossági, a vállalati és az önkormányzati szektor hitelezését vizsgálta.

A lakáscélú jelzáloghiteleket illetően megállapítható, hogy a pénzintézetek többsége enyhítette árait. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy szeretnék piaci részesedésüket növelni. Az árcsökkenés a kamatfelárakat, valamint a felszámolt egyéb díjakat érinti. A csökkenés várhatóan 2010. első félévében is folytatódik. Ugyanakkor a fogyasztási hitelek esetében tovább szigorodtak a feltételek.

2009. első kilenc hónapjában a pénzintézetek erőteljes keresletcsökkenésről számoltak be a fogyasztási kölcsönöket illetően, míg lakáshitelek tekintetében a forinthitelek iránt már némileg nőtt a kereslet, a deviza alapú finanszírozás ugyanakkor stagnált. Ezzel szemben az év utolsó három hónapjában már nem volt érzékelhető a fogyasztási hitelek csökkenő kereslete, sőt, a forinthitelek iránti kereslet növekedését várják idén a bankok. Ezt segítik elő az újonnan megjelenő hiteltermékek, a bankok aktívabb hitelpiaci jelenléte, valamint a kamatszintek csökkenése.

A pénzintézetek a problémás hiteleket, melyek állományuk 2-5 százalékát teszik ki, átüzemezték annak érdekében, hogy a fizetési nehézséggel küzdő ügyfelek törlesztési képessége stabilizálódjon. Ez a futamidő kitolásával és a törlesztő részletek átmeneti csökkentésével érhető el. A hitelügyletek 80-90 százalékában ez által sikerült elkerülni a további késedelmet.

A kilátások tekintetében a pénzintézetek többsége bizakodó, a jelzáloghitelek esetén növelni kívánják hitelezési hajlandóságukat, természetesen a fedezeti hányadra és hitelminősítésre vonatkozó szabályok figyelembe vételével.

A vállalati hitelek piacán egyelőre nem tapasztalható enyhülés. Néhány bank még tovább szigorította a vállalatok számára történő hitelnyújtás feltételeit. A keresleti oldalon – a korábbi növekedés ellenére –tovább csökkent a rövid lejáratú, forgóeszközöket finanszírozó hitelek iránti kereslet, valamint csökkent a beruházási hitelek iránti igény is.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Aszt szeretném tudni, hogy adhatnak-e hitelt egy olyan embernek, aki beteg? (skizofrén), ha bemegy egy bankfiókba és nincs vele más személy, aki igazolná a cselekményt. A bank így adhat-e ki hitelt vagy más szolgáltatást? Van erre valami jogszabály?

Kedves Zsanett!
Hitel annak a személynek adható, aki a banki hitelfelvételhez szükséges igazolásokat be tudja mutatni és megfelel az előírt feltételeknek, megfelelő jövedelemmel és szükség esetén megfelelő ingatlanfedezettel rendelkezik.

2010.február 20.hozzászolásomat szeretném kijavitani. Azajo akarom miat lettem áktiv báros ebböl keresem a kiutat és kérem a lehetöséget.Mert igy elveszthetem a házam.

Jo Napot
Azt szeretnem megkerdezni,hogy ha kulfoldon van munkaviszonyunk akkor tudunk e lakashitelt felvenni?

Jónapot szeretném megkérdezni.aktiv báros vagyok.de szeretnék kikerülni ebből.Munkahely és kereset van.Probálkoztam sokmidennel decsak uzsorások áltak velem szoba Kérnék segitséget .Ebbe a helyzethez egy jó akarom segitet


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x