A jegybank legújabb felméréséből az derül ki, hogy a pénzintézetek likviditása és hitelnyújtási képessége ugyan erős, de kockázatvállalási hajlandóságuk alacsony. Emiatt főként a vállalatok számára szűkös a hitelkínálat. A visszaeső hitelezésben az is szerepet játszik, hogy az ügyfelek sem igazán igénylik a bankok által kínált pénzt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint hét éve rendszeresen elkészíti felmérését a hazai pénzintézetek körében. Ezekben a megelőző negyedév, valamint a következő félévre előrevetített hitelezési gyakorlat kerül elemzésre. A tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó felmérés a lakossági, a vállalati és az önkormányzati szektor hitelezését vizsgálta.

A lakáscélú jelzáloghiteleket illetően megállapítható, hogy a pénzintézetek többsége enyhítette árait. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy szeretnék piaci részesedésüket növelni. Az árcsökkenés a kamatfelárakat, valamint a felszámolt egyéb díjakat érinti. A csökkenés várhatóan 2010. első félévében is folytatódik. Ugyanakkor a fogyasztási hitelek esetében tovább szigorodtak a feltételek.

2009. első kilenc hónapjában a pénzintézetek erőteljes keresletcsökkenésről számoltak be a fogyasztási kölcsönöket illetően, míg lakáshitelek tekintetében a forinthitelek iránt már némileg nőtt a kereslet, a deviza alapú finanszírozás ugyanakkor stagnált. Ezzel szemben az év utolsó három hónapjában már nem volt érzékelhető a fogyasztási hitelek csökkenő kereslete, sőt, a forinthitelek iránti kereslet növekedését várják idén a bankok. Ezt segítik elő az újonnan megjelenő hiteltermékek, a bankok aktívabb hitelpiaci jelenléte, valamint a kamatszintek csökkenése.

A pénzintézetek a problémás hiteleket, melyek állományuk 2-5 százalékát teszik ki, átüzemezték annak érdekében, hogy a fizetési nehézséggel küzdő ügyfelek törlesztési képessége stabilizálódjon. Ez a futamidő kitolásával és a törlesztő részletek átmeneti csökkentésével érhető el. A hitelügyletek 80-90 százalékában ez által sikerült elkerülni a további késedelmet.

A kilátások tekintetében a pénzintézetek többsége bizakodó, a jelzáloghitelek esetén növelni kívánják hitelezési hajlandóságukat, természetesen a fedezeti hányadra és hitelminősítésre vonatkozó szabályok figyelembe vételével.

A vállalati hitelek piacán egyelőre nem tapasztalható enyhülés. Néhány bank még tovább szigorította a vállalatok számára történő hitelnyújtás feltételeit. A keresleti oldalon – a korábbi növekedés ellenére –tovább csökkent a rövid lejáratú, forgóeszközöket finanszírozó hitelek iránti kereslet, valamint csökkent a beruházási hitelek iránti igény is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Aszt szeretném tudni, hogy adhatnak-e hitelt egy olyan embernek, aki beteg? (skizofrén), ha bemegy egy bankfiókba és nincs vele más személy, aki igazolná a cselekményt. A bank így adhat-e ki hitelt vagy más szolgáltatást? Van erre valami jogszabály?

2010.február 20.hozzászolásomat szeretném kijavitani. Azajo akarom miat lettem áktiv báros ebböl keresem a kiutat és kérem a lehetöséget.Mert igy elveszthetem a házam.

Jo Napot
Azt szeretnem megkerdezni,hogy ha kulfoldon van munkaviszonyunk akkor tudunk e lakashitelt felvenni?

Jónapot szeretném megkérdezni.aktiv báros vagyok.de szeretnék kikerülni ebből.Munkahely és kereset van.Probálkoztam sokmidennel decsak uzsorások áltak velem szoba Kérnék segitséget .Ebbe a helyzethez egy jó akarom segitet