A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) a korábbi Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) újabb elnevezése, közismertebb nevén az úgynevezett „banki feketelista”.

A KHR tulajdonképpen adósnyilvántartó rendszer, olyan adatbázis, melynek célja a bankok szempontjából a hitelezési kockázat csökkentésének elősegítése. Pénzügyi szervezetek, bankok hozták létre, a nyilvántartás kezelője a BISZ ZRt.

A Központi Hitelinformációs Rendszer két részből áll: magánszemélyek és vállalkozások rendszeréből. A vállalkozások azonosítása az adószámuk alapján keletkezett törzsszám szerint történik, s szintén a törzsszám segítségével tudhatjuk meg a vállalkozások nyilvántartott adatait, többek között a vállalkozás nevét és székhelyének címét.

A vállalkozói rendszer a bankok és pénzintézetek, lízingcégek, faktoring és egyéb pénzügyi szolgáltatók vállalkozói ügyfeleinek adatát tartalmazza az alábbi csoportosítás szerint:

  • Hitelszerződések nyilvántartása
  • Fizetésképtelen vállalkozások, bankszámla sorban állások nyilvántartása
  • Készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadásával való visszaélések nyilvántartása

Hitelszerződések nyilvántartása

  • A vállalkozói hitelszerződésekről szóló jelentések nem csak a lejárt, hanem az élő adatokat is tartalmazzák. A megszűnt hitelszerződések – a magánszemélyek nyilvántartásához hasonlóan – további 1 évig láthatók a KHR rendszerben.
  • Fizetésképtelen vállalkozások, bankszámla sorban állások nyilvántartása
  • Ebbe az úgynevezett negatív listába azon vállalkozói bankszámlák sorolhatók, melyekkel szemben 30 napot meghaladó, több mint 1 millió Ft összegű, ki nem fizetett követelések állnak sorban. Abban az esetben, ha a fennálló tartozás összege 1 millió Ft alá csökken, a nyitott sorban állást lezárják. Ezen adatok szintén 1 éven keresztül találhatók a rendszerben.
  • Készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadásával való visszaélések nyilvántartása
  • A készpénz-helyettesítő fizetési eszközök általában bankkártyák, csekkek. Ezek elfogadására az egyes pénzintézetek szerződést kötnek vállalkozói partnereikkel. Amennyiben szerződésszegés vagy visszaélés következik be, az adott bank az erre vonatkozó szerződést felmondja vagy felfüggeszti. Ekkor a szerződés adatait szintén rögzítik a rendszerben, lezárt státusszal. Az adatok úgyszintén 1 évig láthatók lekérdezéskor.

A KHR vállalkozási rendszere körülbelül 180 ezer vállalkozás több mint 1 millió szerződését tartalmazza jelenleg. Havi szinten körülbelül 20 ezer vállalkozásról készül hiteljelentés az egyes felhasználók kérésére. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy egy vállalkozás hitelfelvétele során az egyéni vállalkozó és a betéti társaság beltagjának adatait is ellenőrzi az adott pénzintézet. Tehát ha valaki magánszemélyként szerepel a KHR-ben, akkor vállalkozóként sem jogosult hitelfelvételre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van egy jól működő Kft-m, viszont én, mint tulajdonos, KHR listán szerepelek.
Ilyenkor a cég hitelképes?

Ha én egyéni vállalkozó vagyok katas alanyi adó mentes ,és vállalkozói hitelt szeretnek felvenni ,de magán személyként szereplek a khr adat bázisban akkor vállalkozói hitel felvétel esten magam személyként vizsgálnak vagy a vállalkozásom nézik ?koszonom

Lenne egy kérdésem.
Sajnos pár éve kicsit megcsúsztam a hitelem részleteivel, ezért felkerültem a KHR listára. Azóta is pontosan fizetem. Csináltam egy vállalkozást és a kérdésem az lenne, magán személyi KHR listám miatt a vállalkozásokban sem tudnék hitelhez jutni?

Kedves Olvasó!
Szeretném megkérdezni ha van egy cégem amit az APEH inkasszál 1 millió Ft feletti összeggel akkor felkerül-e a cégem a sorban állásos listára. Illetve erről köteles-e engem tájékoztatni vagy ez a tájékoztatási kötelezettség csak magánszemélyek esetén előírás. Valamint az hogy milyen adatokat közöl a KHR-ben a cégemről azt elég-e a Bank üzletszabályzatában rögzítenie.
VÁlaszukat előre is köszönöm: Adam