Tisztelt Hitelnet!

Szeretném a segítségüket kérni. A férjemmel visszafizettünk az Erste Banknak felvett hitelünket már több, mint egy éve 2015. június elején. Passzív bárlistára kerültünk, de az egy év letelt már. Az Erste Bank nem vett le minket a KHR pozitív listájáról és nem is akar vagy nem tud, ezt sajnos nem tudjuk, de az MNB-t is megkérdeztük. Egy kedves hölgy munkatárs azt mondta, hogy bírósági úton tudnánk valahogy megvalósítani, de így sem biztos.

Mi közel 40 évesek vagyunk, évek óta albérletben élünk a két gyermekünkkel (nem kevés pénzt dobunk ki az ablakon, havi 140.000 minimum rezsivel ez változik). Szeretnénk magunknak egy saját házat, amit később a gyermekeink megörökölhetnek, és hagyhatunk nekik valamit, ami az övék. Keresetünk is megvan hozzá, utalással kapunk közel 300.000 Ft mindketten.

Ebben szeretnénk segítséget kérni. Sosem vettünk fel semmilyen támogatást se a gyerekekre és másra sem.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tímea

Kedves Tímea!

A leírtak alapján nem egészen világos, hogy Önök most passzív státuszban szerepelnek-e a negatív tartalmú KHR-ben vagy a KHR pozitív listáján tekinthetők meg adataik.

Ha mulasztás miatt kerültek a rendszerbe, s a tartozást Önök teljes egészében kiegyenlítették, vagyis teljesítéssel zárult, akkor a teljesítéstől számított 1 évig marad a rendszerben a negatív információ. A veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben, az ügyfél külön hozzájárulása nélkül is, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Ugyanakkor a KHR pozitív listája előnyös az ügyfelek számára. A hitellel rendelkező személy nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul-e a pozitív (azaz a nem mulasztással, visszaéléssel kapcsolatos) hiteladatainak KHR-ből történő lekérdezhetőségéhez. “Igen” nyilatkozat esetén a szóban forgó problémamentes kölcsönszerződés adatai a lezárást követően 5 évig a KHR-ben maradnak. „Nem” nyilatkozat esetén a szóban forgó problémamentes kölcsönszerződés adatai törlődnek a KHR-ből. Az „igen” nyilatkozattételt az 5 éves periódus alatt bármikor lehet módosítani, ami a szóban forgó szerződésadat KHR-ből való törlését eredményezi.

Passzív BAR lista esetén bankpartnereink egyikénél oldható meg a hitelfelvétel akkor, ha a passzív státusz legalább 6 hónapja fennáll. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
155 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy mint kezes kerültem fel bárlistára, szeretném azt is tudni, hogy aktív vagy passzív-e? A helyzetem próbáltam felvenni, hogy adósságot rendezzek és elutasítottak. Számlámra érkező összeg fedezné a legkisebb összeget, ami nagy segítség lenne. Egy helyre fizetnék.
Kérem és köszönöm válaszukat. Mi az oka: hogyan tudnám töröltetni?

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha számlatartozás miatt letiltják a számomat, akkor rögtön bárlistára kerülök?

Tisztelt Címzett!
Érdeklődnek, hogy a jelenlegi lekért adatokkal, most passzív, negatív, vagy pozitív szereplő vagyok. Nem tudom értelmezni az adatokat. Nekünk babaváró hitel kellene, ezért kértem ezt le, és ez szerepel benne.
Kérem segítsen, hogy mit jelent ez pontosan.
És amennyiben ez rossz, mikor szűnik meg a fent lévősége?
Vagy hogyan vetethetném le az információt?

7CFB78B2-E885-46F0-97D4-0332CB4D17BF.jpeg

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni! Fundamentától vettünk fel lakáshitelt. Ezt szeretnénk kiegészíteni egy babaváró hitellel, de a bank előzetes bírálatánál megállapították, hogy a KHR rendszerben nagyon magas a törlesztő részletünk. 122.000 helyett 302.000 Ft. Ami fizikailag is lehetetlen, mert a párom és az én nettó jövedelmünk jelenleg kb. 450.000 Ft. Kértük a Fundamentát, hogy nézzenek utána miért van ez. Azt a választ kaptuk, hogy a KHR rendszerbe bevitt adatok jók, csak ott rögzítették az áthidaló és lakáskölcsön összegét is. Na már most akkor a bank a bírálat során le tudja kérni havi lebontásban a törlesztőt és az alapján bírálni? Vagy vigyek nekik igazolást és egy hitelszerződést, hogy mennyi is a tényleges törlesztő? Beleférünk a hitelbe, csak sajnos a KHR magas törlesztést mutat és nem mertük elindítani a dolgot.
Előre is köszönöm!
Üdv: Tamás

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a mellékelt kép alapján jól értelmezem-e, hogy a passzív listáról 2022.04.15 után kerülök le?
Ha igen, ez mennyi időt szokott igénybe venni?
Ha lekerültem a passzív listáról, okozhat még gondot hitelfelvételnél?
Szeretnénk hitelt felvenni és jó lenne ha minél hamarabb tudnánk elindítani a folyamatot?
Előre is köszönöm a válaszukat!

hitelnet.png

Üdv!
A kérdésem a következő lenne: BISZ-től lekértem a saját hiteljelentésemet, tudtam persze, hogy korábban volt mulasztásom, csak konkrétan kíváncsi voltam, hogy mikor, milyen dátummal fognak törölni a passzív listából, de ez sajnos nekem még így sem nyilvánvaló.
A mulasztással kapcsolatos adatok, dátumok a következők:
MKK Magyar Követeléskezelő
Szerződés típusa: Megszűnt
Kötés dátuma: 2016.05.26
Megszűnés dátuma: 2021.03.04
Megszűnés módja: Az ügyfél rendezte
Jövőre szeretnék építési hitelt felvenni, így nagyon fontos lenne nekem (is) a pénz, ezért ha tudnának segíteni, hogy ebből mit lehet kiszűrni, konkrétan honnan tudom, hogy mikor szabadulok fel a passzív KHR-ből, illetve még mindig negatív listában vagyok esetleg?
Mert idén nyáron voltam egy bankban. Ők elutasítottak persze a KHR miatt, hogy próbálkozzak akkor, mikor kivesznek a KHR-ből. De ezt hol lehet, milyen módon, milyen rendszerben adnának nekem konkrét információt a KHR-ről?
Előre is köszönöm!

Folyószámla hitelemet rendeztem és lemondtam.
Mennyi idő után törlődik a khr-ből?

Tisztelt hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy kb. 18 éve felvettem egy OTP hitelt és 2020-ban kaptam levelet, hogy amiben az állt, hogy leírták veszteségének a tartozásomat. Az áll benne, hogy 5 évig passzív KHR tartanak. Tudom-e kérvényezni, hogy törlésre kerüljön vagy van-e valami megoldás, hogy kikerüljek a KHR rendszerből?
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.
Lajos

Jó napot kívánok!
Segítséget szeretnék kérni Önöktől. 2017-ben hitelt vettem fel, amit késve fizettem ki 2019-ben. E hónapban kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, hogy tartozásom van, amit nem értettem, hisz én kifizettem a tartozásomat. Meglepődtem, hogy 2 év elteltével keresnek meg. Eddig semmi megkeresés nem volt. (sajnos a csekkek már nincsenek meg) Lekértem a BISZtől az adatlapom. Segítene értelmezni? A mulasztásoknak az értéke nem is ugyanaz, mint amit én kaptam a behajtótól. A tőketartozásnál miért szerepel 0?
Így én Aktív státuszban vagyok ? Így mikor tudnék hitelt felvenni? Mellékletként csatolnám a BISZ adatlapot!

258148981_220562490217171_8702561804187577147_n.jpg

Tisztelt Hitelnet szakértő!

Az egy Követeléskezelő 1.500.000 Ft-os követelést érvényesített velem szemben, amely felmondott banki hitelből származott. 2020. márciusában végrehajtásra adták át az ügyet, majd az aktív végrehajtási folyamat szüneteltetését kérték 2020. áprilisában, mert részletfizetési megállapodást kötöttem velük. 2021. augusztusában egyösszegű, tartozásrendezéssel történő lezárásban állapodtam meg a Követeléskezelővel, amely keretében 1.100.000 Ft egyösszegű megfizetése ellenében a tartozást megszűntnek nyilvánították, a követelést közös megegyezés alapján megszüntették. A követelés megszűntéről értesítették a Végrehajtó Irodát, ahol a végrehajtási díjat kifizettem, és a Végrehajtó Iroda is megszüntette a végrehajtást.

Úgy tudom, hogy utólag is, a tartozásrendezéssel történt közös megegyezés után is van lehetőség, hogy a Követeléskezelőnek megfizessem az elengedett tartozásösszeget is, és KHR státuszom 5 éves passzív státuszról 1 éves passzív státuszra módosuljon, amely 1 év az elengedett tartozás megfizetésének dátumától indul. (Tartozáselengedéssel történő rendezés helyett teljes összeg megfizetésével történő rendezés.)

Kérdésem, hogy jól tudom-e ezt, s konkrétan milyen jogszabályi és KHR státusz módosítási technikai lehetőségere hivatkozzak a Követeléskezelőnek benyújtandó kérelmemben. (Amely kérelemben az elengedett összeg megfizetésének lehetőségét kérném és a KHR státusz módosítását.)

Megjegyzés: Saját hiteljelentésem szerint 2021. októberében a Követeléskezelő adatainál a Szerződés státusza: fennálló, Tőketartozás: 400.000 Ft. (Úgy tűnik, a befizetés összegét jelentették, a megállapodással történő lezárás tényét nem.)

Válaszukat köszönöm!

Üdvözlettel, Zoltán

Tartozásom több mint öt éve kifizetve.
Miért szerepelek még a KHR-ben?

Tisztelt Szakértő!
“Ha mulasztás miatt kerültek a rendszerbe, s a tartozást Önök teljes egészében kiegyenlítették, vagyis teljesítéssel zárult, akkor a teljesítéstől számított 1 évig marad a rendszerben a negatív információ. A veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben, az ügyfél külön hozzájárulása nélkül is, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.”
Viszont akkor panaszolhatok-e az alábbi szerint:
KHR adatok:
A kötés dátuma 2008. 2018 megegyezéssel megszűnt szerződés. Kezdet 2011. Felvitel dátum 2013. A kifizetéstől öt év még nem telt le, de a kezdettől a tíz év letelt, viszont a felviteltől nem telt le tíz év.
Mivel számoljak? Mi az eredeti átadás dátuma?
Tisztelettel.

Jó napot kívánok!
Lenne egy kérdésem, 2017-ben kirendeztem a tartozásom a Pannnon 2005…. 2020-ban szerettem volna hitelt felvenni. Elutasították. Lekértük a KHR adatot, ami tartozást mutatott, ami nem volt valós. Felhívtam 2021 áprilisában a Pannon 2005, ahová a hitelt fizettem. Ott kiderült, hogy nincs tartozásom, csak éppen 2017-ben elfelejtették törölni, így 2021 áprilisában töröltek a KHR listáról!
Az lenne a kérdésem, hogy önök szerint kaphatok-e így hitelt!?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözöm!
A tárolhatósági nyilatkozatot (KHR) vissza lehet-e vonni, ha már lerendeztem a tartozásomat 1 összegben? Esetleg a rendezett tartozásokat hogyan tudnám töröltetni a meglévő passzív listámról? Úgy tudtam, ha kifizettem és nem elévült vagy elengedték 1 év után a passzív listáról is törlődik.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Egy jövőbeni adóstársi szerep miatt lekértem a hiteljelentésemet a KHR-ből. Szerepel rajta egy tétel az Intrum nevével fémjelezve. Egy korábban teljes mértékben kiegyenlített hitelt követően a kötelezően megnyitott bankszámla nem szűnt meg, és a pénzintézet éveken át terhelte a számlavezetési díjat. Csak akkor szóltak, amikor már 20 e Ft feletti volt a tartozás. Ezt kezdte követelni az Intrum, és vezette be a KHR-be – tévesen hitelként, hiszen nem hitel, hanem számlavezetési díj. Kamattal együtt még most is csak 74e Ft, vagyis nem haladja meg a minimálbér összegét. Mivel korábban nyilatkoztam a hiteladataim átláthatóságáról, gondolom, azért kerülhetett fel.
A KHR bejegyzésben a Mulasztás oszlopban nincsenek adatok.
A kérdésem az, hogy ha ezt a vitatott tartozást kiegyenlítem, akkor azonnal törlődik a rendszerből?
Valahol azt olvastam, hogy a Mulasztás nélküli adatok törlődnek a szerződés megszűnését követő 1 napon belül.
Köszönettel,
Klára

A bank ahol felvettem a hitelt a és ahol a tartozásom volt. Már több éve eladta a hitelemet egy magán behajtó cégnek. És azzal a behajtó céggel vagyok megállapodásba, és annak fizetek. A kérdésem az hogy fent tarthatja e a aktív vagy passzív adósi besorolásomat az a bank akitől eredetileg fel vettem a hitelt. Hiszen már évek óta nem tartozom a banknak hiszen már eladta a hitelt.

Tiszteletem!
Még tavaly 2020j júliusában kifizettem egy OTP “tartozást”, ami árverezésre került, ki lett adva az OTP Faktoring-nak. A kiegyenlítésről, szerződés megszűnéséről azonnal született papír, amit feltételezek a Faktoring is megkapott. De, ha akkor nem is, legkésőbb 1 hónap múlva tudomására kellett jutni, mivel én és egy ügyvéd (azóta is) folyamatosan levelezésben vagyunk velük, több más – de idevágó – mulasztásuk miatt. A lényeg, hogy ennek ellenére, vagy emellett, csak idén, 2021. 02. 18.-ával töröltek a KHR-ről! Így, az idei június helyett, csak 2022.02.18.-ától vehetek fel hitelt!
Szeretném tudni, hogy mi ilyenkor a protokoll? Tn. , hogy van határideje a levételnek? Én mindenképpen nagyon soknak tartom ezt a 8-hónapot! Közben kár – még nem tudom mekkora – is érhet, mivel addig nem tudom pl. bevakoltatni a nem túl jó állapotú vályog házamat és földemet sem tudom művelni, elképzeléseim szerint használni, hasznosítani!
Ha valóban mulasztást követett el ma Faktoring, akkor milyen határidővel és hová fordulhatnék jogorvoslatért?
A figyelmet megköszönve: Sára

Jó napot!
Mikor törlik a bárlistát, ha ki van egyenlítve a tartozás?

Tisztelt Hitelnet!
2020. márciusban rendeztem a Lombard Lízing felé gépjármű hitel tartozásom. Az aktuális tartozás összegét csökkentették, én pedig egy összegben kifizettem a megállapodás szerinti összeget. Mivel megállapodással lett rendezve, ezért 5 évig marad a passzív státusz. Viszont a hiteljelentésben nem szerepel, hogy megállapodással szűnt meg, “megszűnés módja: az ügyfél rendezte”
Kérdésem az lenne, elképzelhető, hogy ebben az esetben 1 év után törlik?
Válaszát előre is köszönöm!

Képernyőfelvétel (26).png

Üdvözlöm,
2020 júniusban derült ki, hogy Aktív státuszban vagyok a BAR listán, egy hitelkártya tartozás miatt.
2015-ban 10 hónap alatt vonták le a fizetésemből a hitelkártya tartozást, de senki sem vette figyelembe, hogy amíg a kamatot vonták, addig a tőke kamatozott. 2016-ban a munkáltatóm ki is küldte a levelet, hogy a levonás vége, szabad vagyok.
Ámde mikor tavaly bementem a bankba azt mondták, hogy sajnos van tartozásom, nem vehetek fel hitelt. Én ezt a tartozást rendeztem 2020 júliusban!
A kérdésem a következő: előrébb lehet hozni az 1 éves lejárati időt, hogy levegyenek a BAR listáról? Önhibámon kívül maradtam rajta. Létezik valami kedvezmény?

Előre is köszönöm a választ
Gábor

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Segítségét szeretném kérni.
Jelenleg három pontban szerepelek a KHR listán.
1.:szerződéskötés: 2006.12.19.
Státusz: fennálló
Átruházott szerződés
Tárolhatósági nyilatkozat: nem nyilatkozott.
2.:szerződéskötés: 2005.06.16.
Státusz: fennálló
Átruházott szerződés
Tárolhatósági nyilatkozat: nem.
3.:szerződéskötés: 2002.09.03.
Státusz: fennálló
Nem átruházott szerződés
Tárolhatósági nyilatkozat: nem nyilatkozott.
Mindhárom tartozásom elévült az időpontokat tekintve, hivatalos levelet több mint öt éve nem kaptam egyik intézménytől sem.
Mi a teendőm, hogy “ törlődjenek” az adatok a KHR listából?
Köszönettel: Krisztián

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy elévült tartozások miatti negatív státusz törlésére van-e lehetőség a KHR-ből? Ezek mind 2002 előtt felvett hitelek. Jelenleg az Intrumnál vannak.
Hogyan lehetne ezeket töröltetni a KHR-ből? Szeretnénk csok hitelt, de ezek miatt nem kapunk semmit.
Köszönöm válaszukat.

Üdv!
Babaváró hitelt szeretnénk felvenni. Előminősítés során kiderült, hogy a párom szerepel a KHR nyilvántartásban. A mulasztás oszlopban semmi sem szerepel, a szerződés 2006-os. Kifizettük egy összegben a tartozást, a tárolhatósági nyilatkozat nemleges!
Mikor fog törlődni az adat a KHR-ből?
Renáta

Üdvözletem!
Hová és kihez, melyik szervhez lehet fordulni a KHR-es esetben, azzal, hogy volt egy autóhitel, melyről bírósági végzés van a lezárásáról. És van egy Citi Bankos személyi kölcsönös hitel, melyet annak idején folyamatossággal intézés alatt volt, de nem lehetett együtt működni a bankkal. Ezt követően jött a 2008-2009-es válság és fizetésképtelenné váltam, mint egyéni vállalkozó! Teljes újra kezdésre volt szükségem. Így a kamatok nőttek az egekig… és az életemet ez teljesen megpecsételi a mai napig!
Mit tehetek?!

Jó napot kívánok?
Meg szeretnem kérdezni, hogy mikor törölnek a KHR listáról mikor már kifizettem .

Üdvözlöm, szíves válaszát kérem: Egy 2000-ben keletkezett, 2005-ben felmondott hitelkártyaszerződés (vélt) tartozását 2012-ben a bank eladta az Instrumnak, amelyet még abban az évben eladott egy másik követeléskezelő cégnek. Miért és meddig látható ez a KHR-ben, mint élő hitelkártya-szerződés? (Hitelt szeretnénk fölvenni, de a fenti adatokat a KHR-be úgy vitte fel az adatszolgáltató, mintha havi 500 ezres hiteltörlesztésünk lenne – holott ez a teljes (vélt) tartozás.) Hogyan tudnám ezt levetetni? A kifogást már lefuttatuk, sikertelenül. Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A párom szerepel a KHR aktív listáján. Engem az érdekelne, hogy ez engem mikor és milyen formában érinthet negatívan anyagi szempontból. Nem vagyunk házasok, együtt élünk egy lakcímen, de nem vagyunk hivatalosan bejegyzett élettársi viszonyban. A jövőre nézve érdekelne, hogy bármikor, bármilyen formában követelhetiket rajtam az ő nevén szerelpő tartozást esetleg?
Válaszukat előre is köszönöm!

Takaréknál volt hitelem. Mennyi kell, hogy töröljék, hány nap, miért tart olyan sokáig?
Köszönöm.

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy ha lekérem a khr-t magamról és ha nem szerepelek semmilyen státuszban, illetve nem tárolja az adataimat, mert nem-mel nyilatkoztam! Kifizettem ami volt tartozásom, nem volt elmaradás, mulasztás, semmi nem negatívon voltam, így akkor nincs tárolhatóság igaz, illetve akkor hitelképes vagyok?

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy ha nem haladta meg a minimálbért, de a mulasztás az 90 napon túl van, akkor ha én ki fizettem most a 100 ezer Ft tartozásom, akkor én hova kerülök most, mert a provident fel tett khr listára. Azt a papírt kaptam, hogy pozitív listán vagyok és hogy ha rendezem tartozásom, akkor teljesen törölnek a rendszerből, nem kerülök passzívra. Ez így van, mert hogy nem érte el a minimálbért.