KHR listáról mikor törölnek, ha engedménnyel végtörlesztek?

Tisztelt Hitelnet!

A banki tartozásom kiegyenlíteném olyan módon, hogy a bank elengedné a késedelmi kamatot. Ebben az esetben a KHR listán maradok még, viszont olyan adósként aki már rendezte a tartozást. Viszont ha szeretnék újra felvenni pár éven belül kölcsönt, akkor az engedménnyel (késedelmi kamat elengedése) kifizetett kölcsön nem rossz megoldás részemről? Hiszen azt hallottam, hogy arra hivatkozva, hogy az így nem a teljes összeg volt, még öt évig nem kaphatok kölcsönt.
Tehát nem jobb lenne ha inkább teljes összeget visszafizetném?

Köszönöm válaszát.
Irén

Kedves Irén!

Jelenleg egy bankpartnerünk van, amelynél esetén is megoldható lehet felvétele, ha a tartozás legalább 6 hónapja rendezett. Amennyiben megegyezéssel zárul jelenlegi hitelügylete és adatai 5 évig fognak szerepelni passzív státuszban a KHR listán, akkor ezen banknál nyílhat lehetősége egy esetleges 5 éven belüli lakáshitel igénylésére. passzív KHR esetén nem igényelhető, szabad felhasználású jelzáloghitel iránti igény 12 hónapja rendezett tartozás esetén nyújtható be.

Amennyiben teljesítéssel zárul a hitelügylete és 1 év után a passzív státusza is megszűnik, úgy újra hitelképes lehet minden banknál. A döntést Önnek kell meghozni az alapján, hogy tervez-e a közeljövőben hitelfelvételt, illetve mekkora összegű az a tartozás, amit a bank most elengedne Önnek. Lakáshitel felvétele ugyanis 6 hónapja rendezett tartozás esetén sem automatikus. Bankpartnerünk vizsgálja, hogy a leendő adós milyen típusú hitel és mekkora összegű mulasztás miatt került a KHR rendszer negatív adatbázisába és ezt követően dönt a hitelképességről.

Ha megegyezéssel zárul adott hitelügylet, 5 évig fognak adatai szerepelni a negatív KHR-ben, és egy esetleges kisebb összegű hiteligény merül fel, úgy annak felvételére nem lesz lehetősége, mert igénylése esetén jelenleg minden bank kizáró ok még a passzív KHR státusz is.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Március 21.-én jár le az 1 év, miután kiegyenlítettük a tartozást, ami miatt felkerültünk a KHR listára.
A törlés automatikusan megtörténik?
– amennyiben nem, akkor kinél (KHR hivatal; bank, aki felrakott a listára; bármely bank) érdeklődhetek majd, illetve sürgethetem a dolgot?
– amennyiben igen, már március 22.-én is igényelhetünk hitelt?
Köszönettel!
Anikó

Üdvözlöm. Kérdésem az lenne, volt egy hitelkártya tartozásom és nem fizettem, szerződést felbontották és sokára keztem el törleszteni, végül is kifizettem, közös megegyezéssel meg is történt! Ennek már pár éve volt. Mivel lakásvásárlás céljából felmértem nemrég a lehetőségeimet, kiderült nem kaphatok, mert a KHR-rendszerbe benne vagyok. Azonnal hívtam a hivatalos szervet és a válaszuk az volt, hogy annak idején nekem elengedtek némi kamatot a tartozásból amikor elkeztem törleszteni, kifizetni és ezáltal megőriznek 5 évig! De ha befizetek x összeget, akkor onnantól számított 1 év és törölnek. Létezik, hogy ilyen feltételeket szabjanak? (Ha tudtam volna pár éve, hogy ez ezzel jár,… Továbbiak »


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x