Tisztelt Hitelnet!

Még gyerekek voltunk, amikor édesapánk meghalt, így már 30 évvel ezelőtt örökösök lettünk szüleink házának fele részében, hárman a testvéreimmel együtt. Amikor kb. 10 évvel ezelőtt édesanyám szabad felhasználású hitelt vett fel erre a házra – hogy egyik testvéremnek segítsen ezzel – akkor mi mindhárman amolyan kötelező adóstársként bevonódtunk az édesanyám nevére felvett hitelbe emiatt a gyerekkori örökösödés miatt. Én akkor már több éve nem éltem ott, párommal és gyermekemmel éltem egy másik ingatlanban, illetve a hitel felvételekor épp GYED-en voltam, jövedelmemet nem is vizsgálták, csak “egyszerűen, mint örökös, tulajdonostárs, alá kellett írnom a szerződést adóstársként, hogy beleegyezem a hitel felvételébe” ahogy a testvéreimnek is.

Időközben sajnos édesanyám is meghalt és az ottani örökösödésnél derült fény arra, hogy testvérem, az édesanyám neve alatt futott hitelt nem tudta fizetni teljes egészében, csak bizonyos százalékában, ezért a hagyatéki után KHR listára is kerültünk a testvéreimmel együtt. A hitelt a testvérem fizeti tovább ugyanúgy (sajnos csak a lehetőségeihez mérten), kötelességét velünk szemben nem is vitatja, tehát nincs is ebből vita közöttünk.

Azonban mi párommal kb. 15 éve külön élünk, s szeretnénk erre a mi közös házunkra megigényelni a CSOK-ot, illetve némi hitelt is felvenni mellé a tetőtér beépítése miatt, de így nem kaphatunk, illetve most félünk attól is, hogy esetleg ez a vagyoni hányadom is veszélybe kerülhet a testvérem adóssága miatt.
Van ettől tartani valónk?

Tekintettel arra, hogy nekem a szüleinktől örökölt házra egyáltalán nincs szükségem, le is mondanék a teljes örökségről a testvére(i)m javára, csak azt nem tudom, hogy ettől még felszabadulnék-e az aktív KHR listából, vagy lenne még más teendőm is? A bank milyen módon enged ki ebből a hitelből, hogy én ezután (azaz az így kialakult passzív KHR lista lejárta után) a párommal együtt a közös házunkra hitelt és CSOK-ot vehessek fel?

Érdekelne még az is, hogyha most kötnénk lakástakarék kasszát, vagy az én, vagy a párom, vagy a gyermekünk nevére, az veszélybe kerülne-e, illetve volna-e értelme, fel tudnánk-e használni? Igazából tehát az érdekel, hogy milyen módon tudnék passzív KHR listássá válni, azaz kiszabadulni ebből a hitelből, aminek ingatlanfedezetéből egyébként semmilyen követelésem nem is lenne, sőt mi több, le is mondanék mindenről?

Ha Önök nem is tudnak segíteni, tudnának esetleg ajánlani valakit, akihez fordulhatnék ez ügyben?
Nagyon szépen köszönöm segítő tájékoztatásukat!
Erika

Kedves Erika!

A negatív tartalmú KHR a CSOK jogosultságot ugyan nem befolyásolja, de hitel felvételére ebben az esetben sajnos valóban nincs lehetőség. Azonban kizárólag az érintett hitelintézet tud tájékoztatást adni arról, hogy milyen feltételekkel engedné ki önt a hitelügyletből és azzal, hogy a tulajdonrészéről lemondana és a hitelből kiszállna, törölné-e az Ön adatait a negatív KHR-ből.

Esetleges végrehajtás esetén az Ön tulajdonában lévő egyéb ingatlan is veszélybe kerülhet, jóllehet a bankok elsőként az ingatlanfedezet révén próbálják érvényesíteni követelésüket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése