Tisztelt Hitelnet!

Kezdő befizetés nélkül szeretnénk felvenni hitelt lakás vásárlásra. Kb. 6,5 millióra forintra lenne szükségünk.

Létezik-e?
Ha igen, mi kell hozzá?
Mennyit lehet?
Milyen futamidőre, mekkora törlesztővel?

Tájékoztatásukat előre is köszönjük.
Tisztelettel.
Noémi

Kedves Noémi!

Kezdő befizetés, vagyis önerő nélkül csak abban az esetben oldható meg a lakásvásárlás, ha van lehetőség arra, hogy a megvásárolandó ingatlanon kívül másik lakást is bevonjanak a hitelügyletbe. A lakás értékének 100%-a ugyanis nem vehető fel. Ezt a vonatkozó kormányrendelet nem teszi lehetővé. Forint alapon a fedezetül szolgáló lakás értékének maximum a 80%-a nyújtható, de ha nem a kormányrendelet előírását, hanem a bankok gyakorlatát tekintjük, akkor a tényleges finanszírozási arány 80%-nál kisebb. Használt lakásra szocpolt nem nyújtanak a pénzintézetek, így ez a támogatási forma sem pótolhatja a saját erőt.

A plusz fedezetként bevonható ingatlannak nem kell a lakásvásárló tulajdonában lenni. Hozzátartozói megkötés nélkül bármely személy ingatlana bevonható, ha megfelel az ingatlanfedezettel szemben előírt feltételeknek (érték, típus) és tulajdonosa hozzájárul a jelzáloggal való terheléséhez. Fedezetként általában olyan lakóingatlant vagy nyaralót fogadnak el a pénzintézetek, melynek értéke eléri a 4,5-5 millió forintot.

A két ingatlan együttes értékének meghatározott százaléka vehető fel lakásvásárlásra, melynek összege nem haladhatja meg a vételárat. A hitelösszeget befolyásolja az ingatlanfedezetek területi elhelyezkedése, állapota, értéke, továbbá az igénylők jövedelmi helyzete. A jövedelmi helyzet vizsgálatakor a bankok nemcsak az igazolható jövedelmet veszik figyelembe, hanem a háztartás rendszeres kiadásait is.

Ha van lehetőségük kiegészítő ingatlanfedezet bevonására, akkor online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Tanácsadóink készséggel tájékoztatják Önöket a maximálisan felvehető hitelösszegről.

Lakásvásárlásra jelenleg piaci kamatozású és államilag támogatott lakáshitel egyaránt igényelhető. Támogatott lakásvásárlási hitel esetén a kamattámogatás a futamidő első 5 évében vehető igénybe. Mértéke az állampapírhozam 50%-a. A maximum futamidő 35 év. A maximális futamidőre csak akkor vehető fel a lakáshitel, ha az igénylő életkora lejáratkor nem haladja meg a 70. évet.

A lakásvásárlási hitelek aktuális – támogatott és kamattámogatás nélküli – törlesztő részletéről honlapunkon tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése