Kedvezményes CSOK-hitel használt lakásvásárlásra 2019. július 1-től!

A 2019. február 21.-ei Kormányinfón elhangzott tájékoztatás szerint a többgyermekesek családok kedvezményes kamatú (3%) lakáshitele július elsejétől már nem csak új építésű lakásra lesz igényelhető, hanem használt lakás vásárlása esetén is elérhető lesz.

A ma délelőtti Kormányinfón elhangzottak megerősítették azt a korábbi információt, miszerint a kétgyermekes családok is jogosultak lehetnek a 10 millió forintos kedvezményes kölcsönre.

CSOK rendszer bővítése

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentése alapján bővíteni fogják a CSOK rendszert. A lakáskasszáktól felszabaduló források is erre a célra kerülnek majd felhasználásra.

10M Ft kedvezményes kölcsön a kétgyermekeseknek is

Tegnap született kormánydöntés arról, hogy a kétgyermekesek is megkapják a 10 millió forintos, kedvezményes kölcsönt. Az államilag támogatott kölcsön kamata 3%. A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az otthonteremtési kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére, de legfeljebb huszonöt évre nyújtja.

15M Ft-ra emelkedik a háromgyermekesek kedvezményes kölcsöne

A miniszter arról is beszélt, hogy az otthonteremtési kamattámogatott kölcsön összegét háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik. Így 5 millió forinttal magasabb összegű kölcsön felvételére nyílik lehetőségük a nagycsaládosoknak. A 10 millió forintos CSOK-kal és a megemelkedett összegű kedvezményes kölcsönnel együttesen az eddigi 20 millió forint helyett tehát 25 milliós finanszírozás valósulhat meg.

A három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásának általános feltételei:

  • Hitelcél: új lakóingatlan vásárlása vagy építése
  • Minimális hasznos alapterület lakás esetében legalább 60 m2, lakóingatlan esetében legalább 90 m2
  • A célingatlanban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.
  • Az igénylőnek nincs a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, vagy tartozását már legalább egy éve kiegyenlítette.
  • Az igénylő és házastársa büntetőjogi felelősségét a bíróság a Btk. bizonyos paragrafusaiban (gazdasági és vagyoni jellegű, gyermekek érdekét sértő és család elleni, költségvetést károsít) rögzített bűncselekmény miatt nem állapította meg, vagy e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.
  • Az igénylőnek az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása nincsen.
  • Az igénylők legalább egyike minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezik - ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – vagy középfokú nevelési-oktatási intézményben, illetve felsőoktatási intézményben nappal tanulmányokat folytat.
  • Építkezés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.
  • A vásárolandó/építendő lakás vételárára/bekerülési költségére vonatkozóan nincsen korlátozás.

A jogosultsági feltételekről bővebb leírás IDE kattintva olvasható.

További CSOK információk

A miniszter tájékoztatása alapján a kormány a hét végén bejelentést tesz a családi nemzeti konzultáció részleteiről, és ennek eredményeit követően - és részben attól függően - további család- és lakástámogatási döntések születnek majd. Amennyiben lesz új információnk, honlapunkon beszámolunk róla!

Online kérdések és válaszok

CSOK és lakáshitel témában felmerülő további kérdéseit tegye fel online Szakértőnknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

48 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
BAR listán vagyok. Így igényelhetem a csokot 2 kiskorú gyermekre?
Válaszát előre köszönöm.

Nekem már meg van a 2 éves tb és rendelkezem lakással, de szeretném igénybe venni 10M Ft állami támogatást.

Tisztelt Szakértő!
Vettünk egy kis lakást befektetés céljából és arra van 4 000 000 Ft hitelünk.
Ha a jelenlegi lakásunkat eladjuk és egy nagyobbat vásárolnánk, akkor megkaphatjuk a csok hitelt úgy, hogy közben van egy másik lakáshitelünk is?
Köszönöm.
Márta

Üdv
Olyan kérdésem lenne, hogy a csok átvihető-e másik ingatlanra?
Falusi csokot kizárólag vásárlásra igénybe lehet venni?

Mi is szeretnék felvenni csokot.

Szeretnénk felvenni a csokot felújításra 3 gyermekünk van! Akadályt jelent az, hogy külföldön dolgozunk és csak hétvégén élünk a házban?

Azutan szeretnek erdeklodni, hogy ezt a CSOK kedvezmenyes hitelt ugy is igenybe vehetem, hogy mar uton van a masodik baba?

CSOK és FALUSI CSOK igényelhető egy egyidejűleg 15 és 24 éves gyermekek esetén?

Tisztelt Hitelnet!
Nekünk már van 2 házunk, de még semmilyen támogatást nem vettünk fel soha! 2 gyermekre igényelhető lakásra még a 1.430.000 Ft-os CSOK és hozzá valamennyi CSOK hitel?
Válaszát előre is köszönöm!

Ha kevesebb összegért vásárolunk ingatlant, mint az eladott ingatlanunk, akkor is kaphatunk csokot használt lakásra 2 gyerek után 1.400.000 Ft-ot?

Hogyan műkődik ez?

Jó napot.
Szeretnék érdeklődni. Néztem az interneten, hogy mely települések kapják meg a csokot, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kispalád nincsen benne, csak Cégénydányád és Mánd, ami Fehérgyarmattól nem is olyan messze van. Akkor most azokkal mi van, akiknek nincsen a listában a falujuk neve, akkor mi nem vehetjük igénybe a falusi csokot?

Tiszteletem.
Érdeklődni szeretnénk, hogy mi mér igénybe vettük 2 gyerekre az 1.430.000 Ft-ot (2017-ben), így mi tudjuk-e igényelni a 10 milliós hitelt?

Tiszteletem!
A kérdésem a következő: a férjem és én is betöltöttük a 40-et és csak a támogatást szeretnénk igénybe venni.
Ez lehetséges? 2 gyermekünk van.

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Párommal használt családi házat szeretnénk vásárolni és arról érdeklődnénk, hogy 2 még meg nem lévő gyermek után jár-e a 10 millió forint vissza nem térítendő összeg? Nem tiszta, hogy ez mit takar magában. Erre is kíváncsiak lennénk, hogy minnél kevesebbet kelljen visszafizetni!
Várom válaszát.
Tisztelettel:
József

Tisztelt Hitelnet!
Új lakást szeretnénk vásárolni, 12 éve vagyunk házasok, 2 kiskorú gyermekünk van (3.-at nem szeretnénk vállalni). Ő 42 éves, én 36. Igényelhetjük-e a 10 milliós CSOK-ot abban az esetben, ha neki 9 éve nincs bejelentett munkahelye (feketén dolgozik)? Nekem 2002. óta van folyamatos munkaviszonyom. CSOK-ot eddig nem igényeltünk a gyermekek után. Egy 28 millió Ft-os ház vásárlására mennyire van esélyünk, úgy ha van 5 millió Ft önerőnk és a többi hitelből menne?
Milyen lehetőségeink vannak ebben az esetben?
Köszönöm előre is.

Nagyon szeretnék egy új lakást, mert két gyermekem van és amiben éppen lakunk az nem jó állapotban van, meg albérlők vagyunk.

T. Hitelnet Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy CSOK hitel igényelhető új lakás vagy ház vásárlásához, amennyiben két gyerek után 2017-ben CSOK igénylést kaptunk 1.430.000 Ft összegben egy használt lakás vásárlásához.
Szeretnénk elköltözni, mert a lakással gondok vannak és vennénk föl hitelt egy új ház vagy lakás vásárlásához, amennyiben lehetséges.
Válaszát köszönöm.
Üdvözlettel:
Mónika

Én kint dolgozom lassan 2 éve nem egy cégnél. Megszakítás nem volt, kiléptem és már kezdtem a másik helyen. Jelenlegi munkahelyemen 8 hónapja dolgozom. Ez gond vagy várnom kell? 2 gyermekem van. 19 évess az idősebbik, nem tanul, a kisebbik 15 éves, szakmunkásképzős tanuló.

Hogyan lehetne felvenni csokot 3 gyerekre egyedülállóként?

Üdv!
Már meglévő lakáshitel kiváltására nem igenyelhető?

Tiszteletem,
Azt a hírt hallottam, hogy 2 gyermekes családok is jogosultak a 10 millió forintos CSOK-ra, akkor is ha használt lakás vásárlásra szeretnék fordítani. Mi az igazság ebben a témában? Továbbá nem nagyon vagyok tisztában a dolgokkal. Van ugyebár a szocpol, ami 2 gyermek esetén 1.430.000 Ft. Ez ha jól tudom, vissza nem téritendő. De hogy jön össze ez a 10 milliós CSOK-kal? A 10 millió az kedvezményes hitel és visszatérítendő?
Köszönöm.

Feleségemnek 3. gyermek fog születni áprilisban. Érdekelne szocpol.

Jó napot!
Új építésű lakást szeretnénk vásárolni és két gyermeket szeretnénk vállalni a jövőben. Érdeklődnék, hogy abban az esetben is igényelhető-e a 10 milliós lakáshitel, ha sajnálatos módon aktívként szereplek a KHR listán? A páromnak azonban semmiféle adóssága nincs. Az ő nevére igényelhető lenne a lakáshitel? Lehetnék esetleg adóstárs? Van bármiféle módja annak, hogy megkapjuk a hitelt?
Előre is köszönöm szépen!