Tisztelt Hitelnet!

28 éves, egyedülálló férfi vagyok. Szeretnék valahogy saját lakáshoz jutni, de nem igazán vagyok tisztában a lehetőségeimmel.

5 éve rendszeres, bejelentett munkaviszonyom van (bruttó 110 ezer Forint - csak az esetleges hitelfelvételi lehetőségek miatt írom). 1 000 000 forinttal, illetve két db, 1 éve nyitott Fundamenta lakásmegtakarítással rendelkezem (4 évre kötöttem, havi 40 ezret fizetek - egy a saját nevemen, egyet pedig édesanyám nyitott).

A kérdésem az lenne, hogy ezeket felhasználva hogyan tudnék egy kb. 7-10 milliós lakáshoz jutni?
Mit tudnának tanácsolni, miben gondolkodjak?

Köszönettel:
Gergő

Kedves Gergő!

A Fundamenta lakástakarékot egyelőre sajnos nem tudja felhasználni lakásvásárlás esetén banki hitel felvételéhez. A lakáskassza által elért megtakarítást önerőként csak a lejárat után tudják elfogadni a pénzintézetek. Akkor ugyanis az évente nyújtott állami támogatással (a befizetett összeg 30%-a, maximum 72.000 Ft/év) és a betéti kamatokkal növelt összeg a lakás vételárába forgatható. Viszont amíg nem jár le a lakáskassza, addig ténylegesen nem áll rendelkezésre az ebből származó, majdani megtakarítás.

Pillanatnyilag tehát 1 millió forint önerővel kalkulálhatunk. Ez önmagában sajnos nem lesz elég a banki hitel felvételéhez. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a lakáshitel összege meghaladja a lakás forgalmi értékének 80%-át. 7 milliós lakás esetén is Önnek legalább 6 millió forintra lenne szüksége a vételár kiegyenlítéséhez, a fenti kormányrendelet alapján pedig maximum 5,6 millió forint lenne elérhető.

Ráadásul ezt a 80%-os finanszírozási arányt a bankok saját belső szabályzata tovább csökkenti. A pénzintézetek ugyanis - a lakás állapotától, fekvésétől és az igénylő jövedelmi helyzetétől függően - ennél kisebb mértékű finanszírozást tesznek lehetővé, vagyis magasabb arányú saját erőre van szükség. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor - megfelelő jövedelemfedezettség esetén - kiegészítő ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást.

A vásárolandó lakáson kívül bevont plusz fedezetnek nem kell az Ön tulajdonában lenni, de tulajdonosának is részt kell vennie a hitelügyletben, hiszen a kölcsön összegét a plusz fedezetre is bejegyzik. Ha van lehetőség plusz ingatlanfedezet bevonására, akkor azt is meg kell vizsgálni, hogy az Ön nettó keresete kellő fedezetet nyújt-e a lakáshitel törlesztő részletére. Amennyiben nem, akkor adóstárs bevonására is szükség lehet.

Ha megoldható a plusz fedezet, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s a további részletek ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják Önt az esetleges lehetőségekről! Az aktuális törlesztő részleteknek online lakáshitel kalkulátorunkkal nézhet utána.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
45 éves egyedülálló nőként tervezek használt lakás vásárlást. Fundamenta lakáskasszám van, 2 db, egyenként 20 ezer forintjával, ami 4 év 4 hónapos megtakarítás. Ennek lejártakor szeretnék egy kis házat venni, kb. 7-8 millióért, nem megyeszékhelyen. Mivel a Fundamenta úgy nyilatkozott, hogy egymagam csak akkor vehetem fel a két megtakarításra a hitelt, ha rendelkezem havi 600 ezer nettó jövedelemmel, így ez járhatatlan út lesz számomra. A havi nettó jövedelmem 100 ezer Ft és lesz kb. 1 millió Ft megtakarításom a szerződés lejártakor, persze a két lakáskasszán kívül. Tehát kérdésem az lenne: egyedüliként, kezemben a két megtakarítással és a saját 1 milliómmal havi 100 ezres jövedelemmel lesz-e bank, aki hajlandó nekem hitelt adni a ház megvételére és kb. milyen összeggel számolhatok?
Köszönöm!

Tisztelt Címzett!
Két év múlva esedékes a Lakáskasszánk lejárata, melyen 8 év futamidő után kb. 2 millió forint lesz. Erre az összegre felvennénk valószínűleg annyi hitelt, amennyit csak engedélyeznek (talán 3 milliót). Ezt nem mi, hanem rokonok fizetnék vissza.
Saját pénzzel is rendelkezünk, nagyjából 2 millió forinttal. Így kb. 7 millió alappal szeretnénk lakáskölcsönt felvenni.
Lehetséges ez? Egy már kölcsön pénzre újabb kölcsönt felvenni?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Réka