Üdvözlöm,

Érdeklődni szeretnék, hogy a párommal (még nem házasodtunk össze) esetlegesen aláírnánk, hogy 2 gyermeket vállalunk. Fiatalságunkból adódóan (24-25) saját tőkénk nincsen még, így egy esetleges önerővel sem rendelkezünk. A hitelképességünk sem megfelelő, hiszen már az első feltételt nem tudjuk teljesíteni, miszerint 3 havi bankszámlakivonat jövedelemigazolás egyik céljaként, készpénzes fizetés miatt.

Ahogy olvastam, láttam, hogy nem lehet tartozás az adóhatóság felé, ami sajnos nekem van. Részletekben törlesztem, de ha “csak” ezen múlna, egyben tudnám rendezni.

Kérdésem a következő lenne, milyen lehetőségeink vannak, ha összeházasodunk, illetve mennyi önerőt kellene gyűjteni, egy lakástakarék (milyen összegben?) segítség lenne-e a megelőlegező szocpolhoz?

Köszönöm.
Beatrix

Kedves Beatrix!

Készpénzbe kapott jövedelemmel is megoldható lakáshitel felvétele. Pénzintézettől függően elegendő lehet munkáltatói igazolás kitöltése. Ez a kérelem benyújtásakor nem lehet 30 napnál régebbi. Van olyan bank, amely kézbe kapott fizetés esetén további igazolásként bérjegyzéket vagy NAV jövedelemigazolást kér a munkáltatói igazolás mellett. Fontos azonban, hogy legalább a 3 havi munkaviszonyuk meglegyen. Nem lehetnek próbaidőn és felmondás alatt sem állhatnak.

Az adótartozás valóban kizáró okot jelent, tehát ezt rendezni kellene a hitel és CSOK ügyintézés előtt.

Az önerő kérdése szintén lényeges. A vásárolandó lakás teljes vételárát nem lehet felvenni hitelként. MNB rendelet írja elő, hogy az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként. Ez a finanszírozási arány a gyakorlatban kisebb is lehet. Ez függ az igénylők jövedelmi helyzetétől és magától a célingatlantól, annak területi elhelyezkedésétől. Minderről bővebben IDE kattintva olvashat.

Önerőből szükséges finanszírozni az adásvétellel kapcsolatban felmerülő díjakat (például: adásvételi szerződés elkészítésének ügyvédi munkadíja, tulajdonjog bejegyzés illetéke, lakásszerzés után fizetendő illeték) és a hitelfelvétellel járó költségeket is. Ez utóbbi sok esetben megspórolható a bankok díjelengedési akcióinak köszönhetően.

Önerő nélkül akkor nyílhat lehetőség lakáshitel felvételére, ha megoldható plusz ingatlanfedezet bevonása, ami szülői, nagyszülői ingatlan is lehet.

Arról, hogy adott esetben mennyi önerőre lenne szükség és milyen díjkedvezmények érvényesíthetők, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott tájékoztatást. Ehhez bővebb információkra lenne szükség, ezért elsőként online adatlapunkat kellene kitölteniük.

A lakástakarék megléte nem befolyásolja a CSOK igénylést. Vállalt gyermek után akkor lehetnek jogosultak a kedvezményre, ha összeházasodnak. A megelőlegező CSOK összegét a bankok többsége beleszámítja az ingatlan terhelhetőségébe, csökkentve ezzel a maximálisan felvehető hitelösszeget. Van azonban olyan pénzintézet is, amelyik önerőként számol vele. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételekről ITT olvasható részletes leírás.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

1/1-es tulajdonosa vagyok egy panellakásnak, értéke kb. 24M Ft. Nagyon hasonló, esetleg kicsit olcsóbb lakást szeretnék venni, önerőm 4 M Ft. Ha a meglévő, tehermentes lakásom lenne az ingatlanfedezet, akkor önerőre sincs szükség? Jövedelemigazolásra, munkaviszonyra sem? Vagy az ingatlanfedezettől függetlenül 20% önerő mindenképpen rendelkezésre kell, hogy álljon?
Köszönöm a válaszát.