Készházra kapható szocpol és hitel?

Jó napot!

Köszönöm, hogy segített. Az az igazság, hogy azért nem szeretnénk építkezni, mert az nagyon sokba van. Több vállalkozót is megkérdeztem /6 milliótól 12 millióig beszélnek/ és mi csak 2 millió forintot kapunk a 3 gyerekre. Azért akarok minden áron egy olyan használt házat venni, amit mi is össze tudnánk szerelni, mert az jóval olcsóbb lenne. Csak azt nem tudom, hogy a hitelnetnél arra milyen hitelt lehetne felvennem. Azért írtam a szabad felhasználásút, mert anyukámmal lakunk egy házban. Mert gondolom az építési hitelt használt házra nem vehetjük fel. Van a neten 2 millió forintért használt könnyűszerkezetes ház bebútorozva, azt szeretnénk megvenni, szerintem ez lenne a legolcsóbb.

Elnézést kérek a sok kérdésekért, de olyan tehetetlenek vagyunk, hogy nem tudjuk, mi is lenne a legolcsóbb!

Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel.
Gabriella

Kedves Gabriella!

Használt ház vásárlásához a szocpolt nem fogja tudni igénybe venni, mivel a támogatás csak újépítésű lakóingatlan finanszírozásához igényelhető. Ha Ön készházra vásárlására és saját telkén való felépítésére gondol, úgy megvalósulhat a szocpolból és hitelből történő finanszírozás. A készház azonban nem tévesztendő össze a mobilházzal, ez utóbbi esetben ugyanis sem szocpolt, sem kölcsönt nem nyújtanak a hitelintézetek, mert a mobilház nem fogadható el jelzáloghitel fedezetként.

A készházak hitelezése jellemzően kulcsrakészen történik, kivitelezői szerződéssel. A finanszírozáshoz állami kamattámogatású lakáshitel is felvehető, ha megfelelnek a támogatott hitel jogszabályban rögzített feltételeinek. Erről honlapunkon részletes leírást talál. A szocpol összege szempontjából ugyancsak meghatározó, hogy milyen energetikai minősítésű a ház (legalább “B” energiaosztályúnak kell lenni a szocpolra való jogosultsághoz) és lényeges a hasznos alapterület is.

Amennyiben Ön a lényegesen olcsóbb költségvetésű mobilházra gondol, akkor annak finanszírozása csakis úgy történhet, hogy az édesanyja tulajdonában lévő ingatlanra vesznek fel szabad felhasználású jelzáloghitelt. Mivel ez megkötés nélkül bármire felhasználható, így a kinézett mobilház vételárának kiegyenlítésére is fordíthatják, de tudniuk kell, hogy ebben az esetben nem lesznek jogosultak (lakásépítési támogatás) szocpol igénybevételére.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x