Üdv!

Párommal otthonteremtésen és házasságkötésen gondolkodunk, kérdéseim az alábbi:
1. A házastársi kapcsolat megléte általában szélesebb körű otthonteremtő támogatások (hitelnél kamattámogatás, vissza nem térítendő támogatások) elérését teszi tehetővé?
2. Vannak-e olyan államilag támogatott otthonteremtő lakáshitelek, amelynek feltétele pároknál házastársi kapcsolat?
3. Az új szocpolnál (megelőlegezett) feltétel a házastársi kapcsolta megléte, amennyiben még nincs gyermekünk, de vállalnánk 1-1 gyermeket 8 éven belül?

Köszönettel,
Tamás

Kedves Tamás!

1. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében nyújtott lakáshitel (használt és új lakás vásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés) igénylésének nem feltétele a házastársi kapcsolat, élettársak ugyanúgy jogosultak lehetnek rá, mint a házasok, ha megfelelnek az egyéb előírásoknak is. Ugyancsak nem feltétel a házasság a fiatalok és többgyermekesek által, új lakás vásárlására és építésére igényelhető államilag támogatott lakáshitel esetén sen.

Az állam által biztosított kamattámogatás mértékét nem a családi állapot, hanem az eltartott gyermekek száma befolyásolhatja, de ez is csak újépítésű lakóingatlan vásárlása vagy új ház építése esetén. A használt lakás esetén nyújtott kamattámogatás mértéke független a gyermekek számától. A kamattámogatást az állam jelenleg a futamidő első 5 évében biztosítja, de a tervezet szerint új lakások esetében a támogatási időszak 5-ről 10 évre nőhet 2015-ben. A kamattámogatás mértéke a 6. évtől szintén emelkedhet.

2. Az államilag támogatott otthonteremtő lakáshitelek egyikének sem feltétele a házastársi kapcsolat.

3. A jelenleg elérhető - új lakás vásárlására és építésére felhasználható - megelőlegező szocpolt viszont kizárólag házasságban élők igényelhetik. Vállalt gyermekek után tehát csak azok a támogatott személyek lehetnek jogosultak szocpolra, akik házasok. Megelőlegező szocpol igénylésénél további kikötés, hogy a házastársak egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában. Két gyermek vállalása esetén a "teljesítési határidő" 8 év, melyet vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától, építés esetén a használatbavételi engedély megszerzésének dátumától kell számítani.

Arról, hogy a használt lakás vásárlása esetén esetlegesen elérhető félszocpol vállalt gyermekek után is igényelhető lesz-e, s ha igen, milyen feltételekkel, nincsen pontos információnk. Ha a vonatkozó törvényjavaslat elfogadásra kerül, honlapunkon részletesen be fogunk számolni a feltételekről.

Amennyiben szeretne konkrét tájékoztatást kapni az élettársi vagy házastársi kapcsolatban élőként egyaránt elérhető lakáshitelekről, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet.
Friss házasként szeretnénk lakást vásárolni Pest megyében. Azt szeretném tudni, hogy mik a lehetőségeink egy esetleges lakáshitelhez. Azt még hozzátenném, hogy én és párom is minimálbérrel vagyunk bejelentve.