Tisztelt Szakértő!

Péter vagyok, 34 éves. Nem igazán ismerem ki magam a hitelek területén, ezért szeretnék tanácsot kérni Öntől. Lakásvásárlás előtt állok, de nem tudom eldönteni, hogy a lakáshitel, vagy a lakáslízing lenne jobb megoldás.

Használt lakótelepi lakást néztem ki, 8,9 millió értékben. Fontos lenne számomra, hogy minél kevesebb önerőre legyen szükség. 1, 6 millió forintot, ha minden kötél szakad, be tudok áldozni erre a célra, de jó lenne kevesebbel megúszni. Ilyen szempontból a lakáslízing kedvezőbbnek bizonyul esetleg?

Rendszeres jövedelemmel, havi 110 000 forinttal rendelkezem. Ez a nettóm. Évek óta hivatalos munkaviszonyom van a jelenlegi munkahelyemen. Tartozásom nincsen, nem vagyok Bar listán. A lakáslízing elbírálása függ a jövedelem nagyságától?

Köszönöm a tájékoztatást.
Péter

Kedves Péter!

Leveléből ítélve az önerő a kulcskérdés az Ön lakásvásárlásánál. Ebből a szempontból nem mondható kedvezőbbnek a lakáslízing a lakáshitelnél. Forint alapú finanszírozás esetén a vonatkozó jogszabály mindkét esetben ugyanolyan mértékű finanszírozást tesz lehetővé, vagyis az lízingelni vagy vásárolni kívánt használt lakóingatlan forgalmi értékének maximum a 80%-a nyújtható. Mindkét esetben tehát 20% a minimálisan elvárt saját erő aránya.

8,9 millió forint értékű lakás megvásárlásához 1,6 millió forint saját erő mind lakáslízing, mind lakáshitel esetén kevésnek bizonyul. Számításba véve azt is, hogy a finanszírozás mértékét tovább csökkentheti a pénzintézetek saját finanszírozási aránya, valamint az igénylők jövedelmi helyzete és a célingatlan területi elhelyezkedése. Tehát a lakáslízing és a lakáshitel elbírálása egyaránt függ a jövedelem nagyságától.

Ha nem áll rendelkezésére több készpénz, akkor kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával növelhető esetlegesen a felvehető összeg. A plusz fedezetnek nem kell az Ön tulajdonában lenni, a tulajdonos hozzájárulásával bárkinek az ingatlana elfogadható hitelfedezetként, ha megfelel az ingatlanfedezettel szembeni követelményeknek.

Ha van ilyen lehetősége, akkor célszerű volna személyre szóló ajánlatunkat kérnie. Ezt online adatlapunk kitöltésével teheti meg. A díjmentes ajánlat alapján összehasonlíthatja a jelenleg elérhető lakáslízing és lakáshitel konstrukciókat, s az Ön számára kedvezőbb lehetőség mellett dönthet!

Szakértőink további kérdés estén is készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Köszönöm válaszukat, még annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy a meglévő jelzáloghitel lízingre váltása működőképes?
Illetve a lízing kapcsán ha az ingatlan értékének csak a kb. 30%-a lesz lízingelve, akkor is teljesen lekerülünk a tulajdoni lapról mint tulajdonosok?
Köszönettel:
Tímea

Tisztelt Hitelnet!
2018. nyarán várároltunk használt családi házat, melyhez meglévő két gyermekünkre járó 1.430.000.- Ft-os csok támogatást vettünk igénybe Otp Bankon keresztül, valamint jelzáloghitel is került az ingatlanra 7.590.000.-Ft (a vételár 22 millió Ft volt). A férjem munkahelyén lehetőség nyílt arra, hogy ha a meglévő hitelünket lízingre váltanánk, a munkáltató fizetné a törlesztést egy fix összegig, esetünkben gyakorlatilag teljes egészében. Elsődleges érdeklődésünkre azt mondták, hogy a Csok valószínűleg akadály lenne ez ügyben.
Kérdésem az lenne, ha ez miatt vissza kéne fizetnünk, mekkora költséggel kell számolni, vagyis a támogatott összegre ilyenkor terhelnek büntetést? Esetleg vissza lehet fizetni részletekben is?
Továbbá nincs-e mód arra, hogy mégsem kellene visszafizetni és a lízing mellett is maradhatna?
Köszönettel: Tímea